Bulharsko tajne posielalo Ukrajine palivo a strelivo v prvých mesiacoch vojny

Bulharsko tajne poskytovalo Ukrajine muníciu a naftu, ktoré potrebovala na jar 2022 počas vojny s Ruskom. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian a nemeckého denníka Die Welt.

18.01.2023 23:20
Ukrajina / Vojak / Zbraň / Puška / Samopal / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci neďaleko frontovej línie v doneckom regióne na východe Ukrajiny, január 2022
debata (30)

Bulharsko bolo známe odmietavým postojom k dodávkam zbraní na Ukrajinu. Bývalý bulharský premiér Kiril Petkov a minister financií Asen Vasilev však pre nemecký denník uviedli, že ich krajina poskytla ukrajinskej armáde 30 percent munície, ktoré potrebovala počas kľúčového trojmesačného obdobia na jar, a 40 percent nafty.

Obaja sú dnes členmi opozície, pre Die Welt však spolu s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom informovali o bulharských dodávkach, píše The Guardian.

Petkov musel konať utajene, pretože medzi jeho koaličnými partnermi boli sympatizanti Kremľa a viac než 70 percent Bulharov nesúhlasilo s dodávkami zbraní Ukrajine a obávali sa zatiahnutia do konfliktu.

Dodávky munície sa podľa Kulebu začali v polovici apríla po jeho návšteve Sofie. Ukrajina odrazila ruské ťaženie na Kyjev, no míňali sa jej zásoby a pomoc od západných krajín ešte neprichádzala. Ukrajina potrebovala najmä strelivo z obdobia Sovietskeho zväzu, ktoré malo Bulharsko.

leopard 2 Čítajte aj Ukrajina môže dostať Leopardy skôr. Ak Slovensko počká

Sofia ich neposkytovala priamo, bulharským sprostredkovateľom však povolila predaj a udržiavala letecké spojenia s Poľskom, či pevninské spojenie cez Maďarsko a Rumunsko.

„Nákladné automobily a cisterny pravidelne prichádzali na Ukrajinu cez Rumunsko a v niektorých prípadoch bolo palivo nakladané aj na nákladné vlaky,“ povedal Vasilev.

Rusko reagovalo kybernetickými útokmi a 27. apríla zastavilo dodávky plynu Bulharsku. Hroziacu energetickú krízu vyriešili dodávky skvapalneného plynu (LPG) z USA.

Vládna koalícia premiéra Petkova sa vlani v júni rozpadla po parlamentnom hlasovaní o nedôvere. Bulharský parlament v decembri oficiálne schválil dodávky zbraní na Ukrajinu. Predošlý návrh vojenskej pomoci v máji zablokovala proruská Bulharská socialistická strana (BSP), ktorá bola súčasťou vtedajšej vládnej koalície.

Zelenskyj Davos Čítajte viac Zelenskyj nabáda na urýchlenie rozhodovania o pomoci Ukrajine, žiada tanky
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #vojna na Ukrajine