V USA zatkli Rusa prezývaného Gandalf zapleteného do kryptozločinov

V Spojených štátoch zatkli a obvinili ruského občana známeho pod prezývkou Gandalf, ktorý bol obvinený z prania špinavých peňazí prostredníctvom burzy kryptomien.

19.01.2023 10:42
debata (2)

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva spravodlivosti informovala, že 40-ročného Rusa Anatolija Legkodymova zadržali začiatkom tohto týždňa v Miami na Floride pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Legkodymovom založená burza kryptomien Bitzlato údajne maskovala výnosy z nelegálnych hazardných hier a obchodovania s drogami v hodnote viac ako 700 miliónov dolárov, informuje TASR.

Bitzlato, registrovaná v Hongkongu, bola dôležitým „finančným zdrojom“ pre dark webový trh Hydra – najväčšie a najdlhšie fungujúce trhovisko tohto druhu, uviedla na tlačovej konferencii vo Washingtone námestníčka generálneho prokurátora USA Lisa Monacová.

Podľa vyhlásenia ministerstva spravodlivosti USA Bitzlato spracovávalo nelegálne finančné prostriedky vrátane miliónov dolárov získaných napr. aj z výkupného za počítačové útoky.

Štyridsaťročný Legkodymov, ktorý žije v čínskom meste Šen-čen a v Rusku, podľa USA v internom chate napísal, že používatelia Bitzlata sú „známi ako podvodníci“.

„Či už porušujete naše zákony z Číny alebo Európy, alebo zneužívate náš finančný systém niekde z tropického ostrova, môžete očakávať, že sa za svoje zločiny budete zodpovedať v súdnej sieni Spojených štátov,“ povedala Monacová v zjavnej narážke na aktivity spoluzakladateľa FTX Sama Bankmana-Frieda.

Bankman-Fried riadil svoje kryptoimpérium z Bahám a teraz bojuje proti federálnym obvineniam z podvodu v súvislosti so svojím krachom.

Monacová sumarizovala, že Bitzlato a Hydra „tvorili high-tech os kryptozločinu“.

Vysvetlila, že „kupujúci v Hydre financovali nezákonné nákupy – nelegálnych drog, ukradnutých finančných informácií a hackerských služieb – z kryptografických účtov umiestnených v Bitzlate a predajcovia tohto nelegálneho tovaru a služieb v Hydre posielali výnosy z trestnej činnosti na účty v Bitzlate.“

Tým, že Bitzlato umožňovalo používateľom otvárať účty si s poskytnutím minimálnych informácií o sebe, „stalo sa bezpečným útočiskom pre zločincov,“ povedal na tlačovej konferencii Breon Peace, prokurátor z Brooklynu v štáte New York, ktorý vedie v tomto prípade stíhanie.

Na dark webe sa obchoduje s nezákonným tovarom a službami a USA sa snažia zintenzívniť pátranie po osobách podozrivých z trestnej činnosti v digitálnom priestore.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pranie špinavých peňazí #kryptomeny