Zelenskyj: Nie je mi jasné, kto v Rusku rozhoduje. Neviem, či Putin vôbec žije

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v rozhovore s účastníkmi ekonomického fóra v Davose povedal, že nerozumie tomu, kto teraz v Kremli rozhoduje, a uvažoval, či prezident Vladimir Putin ešte vôbec žije.

19.01.2023 13:22
zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na obrazovke prostredníctvom videokonferencie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra v davoskom kongresovom centre vo švajčiarskom Davose 18. januára 2023.
debata (134)

Zelenského príhovor k účastníkom tzv. ukrajinských raňajok konaných v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose monitorovala britská stanica BBC, z ktorej vo svojej správe čerpá aj agentúra TASR.

Ukrajinský líder komentoval Putinove nedávne televízne vystúpenia, na ktorých bolo podľa odborníkov umelo pridané pozadie. Taký bol podľa Zelenského napríklad aj Putinov príhovor s novoročným vinšom, keď za ním stála skupina vojakov ruskej armády.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Na základe analýzy týchto záberov sa špecialisti, na ktorých sa Zelenskyj odvoláva, domnievajú, že boli vyrobené technikou farebného kľúčovania (greenscreen/blu­escreen, chroma key či color keying), keď sa fotografický alebo filmový obraz skladá z dvoch obrazových vrstiev.

Zelenskyj na margo týchto televíznych prejavov konštatoval, že si nie je celkom istý, či vôbec ide o Putina.

„Nie je mi jasné, či žije. Neviem, kto (v Rusku) rozhoduje, aký okruh ľudí. Keď sa povie mierové rozhovory, tak nie celkom rozumiem s kým. Rusko musí niekoho (na rokovania) nájsť a potom niečo ponúknuť,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj vo videu s účastníkmi ukrajinských raňajok v Davose tiež povedal, že Putin sa zapíše do dejín „ako muž, ktorý vykopal obrovskú priepasť medzi národmi Ruska a Ukrajiny“.

Medzičasom na Zelenského slová o Putinovi reagoval aj Kremeľ, uviedla BBC.

VIDEO: Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NA­TO

Video

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rámci svojej reakcie vyhlásil: „Je jasné, že Rusko aj Putin sú veľkým problémom pre dnešnú Ukrajinu a pre Zelenského… a že čisto psychologicky by bol Zelenskyj najradšej, keby neexistovalo ani Rusko, ani Putin.“

Peskov však následne k téme rokovaní zdôraznil, že čím skôr „ukrajinský režim prejaví pripravenosť brať do úvahy požiadavky Ruska – ktoré budú tak či tak dosiahnuté –, tým skôr sa všetko skončí. A tým skôr ľudia na Ukrajine začnú s obnovou po tragédii, ktorú vyvolal kyjevský režim.“

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj