Šéf Vagnerovej skupiny Prigožin: Od ukrajinskej armády sa máme čo učiť

Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok vyhlásil, že jeho vojaci sa od ukrajinskej armády "majú čo učiť, keďže pracuje jasne a harmonicky".

19.01.2023 13:52
Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Foto: ,
Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v reštaurácii patriacej tomuto podnikateľovi. Snímka je z novembra 2011
debata (127)

Uviedol to v súvislosti s pokračujúcimi ťažkými bojmi o mesto Bachmut v Doneckej oblasti, kde ukrajinskí vojaci už mesiace odolávajú takmer neustávajúcim ruským útokom.

Prigožin však dodal, že „mesto Arťomovsk bude i tak napokon dobyté“, pričom použil ruský názov Bachmutu, informuje agentúra AFP.

Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
+4Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva...

Ruské ozbrojené zložky sa spolu s vagnerovcami už viac než päť mesiacov snažia Bachmut dobyť, čo by Moskve pomohlo v snahách o ovládnutie celej Doneckej oblasti.

Vagnerovej skupine sa minulý týždeň podarilo obsadiť neďaleké menšie mesto Soledar, čo Ukrajine značne sťažilo dodávanie zásob pre obrancov Bachmutu.

Dobytie Soledaru v piatok potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany, ktoré v tejto súvislosti vyjadrilo vagnerovcom verejné uznanie, čo nie je bežným javom. Ministerstvo však trvá na tom, že pri dobytí Soledaru zohrali úlohu aj vojaci regulárnej ruskej armády.

Prigožin vo štvrtok zároveň vyhlásil, že jeho ozbrojencom sa podarilo dostať pod kontrolu ďalšie územia v okolí Bachmutu vrátane obce Kliščijivka. AFP však upozorňuje, že toto vyjadrenie sa jej nepodarilo nezávisle overiť.

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?

Video
127 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin