Deväť krajín vrátane SR bude naďalej poskytovať 'bezprecedentnú vojenskú pomoc' Ukrajine

Skupina deviatich krajín vrátane Británie, Poľska, Slovenska či Holandska sa vo štvrtok zaviazala, že bude ďalej poskytovať Ukrajine "bezprecedentnú sériu darov" vrátane ťažkých tankov, aby jej pomohli bojovať v konflikte s Ruskom. TASR prevzala informácie od tlačovej agentúry Reuters a britského ministerstva obrany.

19.01.2023 19:25 , aktualizované: 20:15
debata (279)

Ministri obrany a ďalší predstavitelia deviatich krajín sa stretli na vojenskej základni v meste Tapa v Estónsku. Darcovské podujatie iniciovali britský minister obrany Ben Wallace a jeho estónsky kolega Hanno Pevkur a prišli naň zástupcovia viacerých spojencov Ukrajiny vrátane Slovenska.

VIDEO: Do vojny nastúpia americké Strykery. Pomôžu ukrajinskej pechote

Video
USA plánujú poslať Ukrajine 90 osemkolesových obrnených bojových vozidiel Stryker. Pozrite si video US Army a zistite o nich viac.

Na záver vydali spoločné vyhlásenie: „Zaväzujeme sa, že budeme kolektívne pokračovať v dodávaní bezprecedentnej sérii darov vrátane ťažkých tankov, ťažkého delostrelectva, protivzdušnej obrany, munície a bojových vozidiel pechoty (BVP), aby sa mohla Ukrajina brániť.“

Vyhlásenie zverejnili na webovej stránke britskej vlády. Podpísali ho ministri obrany z Británie, Estónska, Poľska, Lotyšska a Litvy a tiež zástupcovia Česka, Dánska, Holandska a Slovenska. Na stretnutí krajiny uviedli, akú vojenskú pomoc poskytnú Ukrajine.

Slovensko podľa vyhlásenia už venovalo ťažkú vojenskú techniku, ale bude ďalej viesť so spojencami intenzívne diskusie o uvoľnení ďalšej výzbroje, ktorú by bolo možné Ukrajine darovať. Diskusie sa v súčasnosti zameriavajú na možnosti súvisiace s ťažkými tankami, BVP, protivzdušnými systémami, ale aj na zvýšenie výroby húfnic, odmínovacieho vybavenia a munície. Konkrétne podrobnosti budú vypracované v priebehu času a budú závisieť od priebežných výmen medzi spojencami a partnermi.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Expert: Tanky pre Kyjev sú len začiatok. Dostane ich dosť?

Slovensko bude pokračovať vo výcviku ukrajinských vojakov a rozšíri ho, ako požaduje Ukrajina, píše sa vo vyhlásení po stretnutí v Estónsku.

Kľúčovou súčasťou ďalšej českej vojenskej pomoci Ukrajine bude údržba už skôr poskytnutej techniky, vyplýva ďalej z vyhlásenia. Britský minister obrany Wallace oznámil, že jeho krajina plánuje poslať na Ukrajinu 600 laserom navádzaných striel Brimstone. Hovoril o ďalšom balíku vojenskej pomoci, ktorý Londýn už skôr oznámil, vrátane tankov Challenger.

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?

Video
Londýn oznámil, že Kyjevu v boji proti ruskej invázii pošle hlavné bojové tanky Challenger 2. Viac o týchto strojoch sa dozviete vo videu spoločnosti Rheinmetall.

Poľsko potvrdilo, že je ochotné svojmu susedovi poskytnúť rotu tankov Leopard-2, vrátane tisícok kusov munície, píše agentúra Reuters. Lotyšsko daruje desiatky prenosných kompletov protileteckej obrany Stinger, dva vrtuľníky M-17, desiatky guľometov, drony a chce vycvičiť 2000 ukrajinských vojakov. Estónsko poskytne Kyjevu napríklad desiatky húfníc FH-70 a D-30 a tiež protitankové raketomety s muníciou. Dánsko daruje Ukrajine 19 samohybných húfníc Caesar francúzskej výroby.

Britský minister Wallace tiež povedal, že spojenci Ukrajiny počítajú s tým, že jej podpora je „beh na dlhú trať“. „Ak prezident (Vladimir) Putin sadne na to, že nás to tento rok prestane baviť, mýli sa. Budeme (podporu) plánovať na tento rok, na ďalší rok aj na nadchádzajúce roky,“ povedal Wallace.

zelenskyj Čítajte aj Zelenskyj: Nie je mi jasné, kto v Rusku rozhoduje. Neviem, či Putin vôbec žije

Estónska schôdzka sa uskutočnila v čase, keď Ukrajina nalieha na krajiny, ktoré ju podporujú, aby jej urýchlene dodali tanky a systémy protileteckej obrany. Ide hlavne o nemecké tanky Leopard, ktoré sa Berlín doteraz zdráha poskytnúť a ktoré Ukrajine niekoľko krajín ponúklo, ale nesmie ich dodať bez nemeckého súhlasu. Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas na stretnutí v Tape povedal, že „naliehame na tých, ktorí môžu Ukrajinu podporiť dodávkou tankov, aby tak urobili“.

Šéf poľského rezortu obrany Mariusz Blaszczak povedal, že dúfa, že Sa Nemecko stane súčasťou koalície krajín, ktoré Ukrajine leopardy pošlú. Poľský premiér Mateusz Morawiecki naznačil, že jeho krajina by mohla tieto tanky poskytnúť Ukrajine v rámci širšej koalície aj bez nemeckého povolenia. „Súhlas je tu druhoradý vecí, buď ho získame rýchlo, alebo sami urobíme, čo je potrebné,“ povedal šéf poľskej vlády v stredu večer v televízii Polsat News.

leopard 2 Čítajte viac Zlá správa pre Kyjev: Tanky Leopard dostane z Nemecka najskôr o rok
279 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine