330. deň: Rokovania v Nemecku tanky Ukrajine nepriniesli, spojenci ale sľúbili ďalšiu pomoc

USA a spojenci sa snažia vyzbrojiť Kyjev ťažkými zbraňami pred očakávanou jarnou ofenzívou Ruska. Na americkej základni Ramstein v Nemecku rokujú zástupcovia niekoľkých desiatok krajín, ktoré dodávkami zbraní podporujú Ukrajinu. Členovia kontaktnej skupiny sa však zatiaľ nedohodli na dodaní tankov Leopard Kyjevu, diskusia o tom bude pokračovať.

20.01.2023 06:15 , aktualizované: 23:32
Bojové vozidlo Stryker Foto: ,
Bojové vozidlo Stryker v Nemecku v stredu 9. februára 2022. Podľa Pentagonu USA pošlú na Ukrajinu 90 takýchto bojových vozidiel.
debata (863)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 330. deň
  • Na americkej základni v Nemecku prebehli rokovania spojencov Ukrajiny
  • Rozhodnutie o tankoch pre Ukrajinu zatiaľ nepadlo, Nemecko ale preverí zásoby
  • Na rokovaní v Ramsteine vyzval Zelenskyj na ďalšie dodávky zbraní
  • Ukrajina nakoniec dostane vojenskú pomoc, zaznelo z Kyjeva
  • USA ohlásili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 2,5 miliardy dolárov
  • Šéf CIA sa v Kyjeve tajne stretol so Zelenským
  • MO SR odmieta, že by bola SR ochotná vzdať sa tankov Leopard v prospech Ukrajiny
  • USA označili Vagnerovu skupinu za medzinárodnú kriminálnu organizáciu

VIDEO: Ukrajincom neodolal ani moderný ruský tank T-90.

Video

23:32 Taliansko pátra po ruskom oligarchovi Dmitrijovi Mazepinovi a jeho jachte, na ktorú bol vydaný príkaz na skonfiškovanie v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu. V piatok o tom informuje TASR podľa agentúry ANSA.

Prokuratúra preveruje záznamy v exkluzívnom prímorskom letovisku Forte dei Marmi v Toskánsku, kde magnát v oblasti výroby hnojív Dmitrij Mazepin požiadal o prenájom vily. Je jedným z najbohatších Rusov s blízkym vzťahom k prezidentovi Putinovi. Jeho syn je bývalý jazdec F1 Nikita Mazepin.

Úrady sa snažia vypátrať aj podnikateľovu superjachtu, ktorá zmizla z prístavu Savona na Ligúrskej riviére, kde mala kotviť. Loď bola registrovaná na Sardínii.

Mazepinov majetok má podľa odhadov hodnotu vyše 800 miliónov dolárov a zmiznutá jachta je len malou časťou jeho podnikateľskej ríše. Pravdepodobne bola presunutá do Tuniska a Mazepin sa zrejme vrátil do Ruska, uviedla talianska polícia.

23:28 Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina v piatok poprela, že verbuje Srbov do bojov na Ukrajine. Vyhlásila to deň po tom, ako aktivisti podali trestné oznámenie v Belehrade.

vagnerovci srbsko Čítajte viac Vagnerovci popreli verbovanie Srbov do bojov na Ukrajine

23:14 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval ponuku na sprostredkovanie rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Podľa vyhlásenia riaditeľstva pre komunikáciu úradu tureckého prezidenta to Erdogan povedal v piatok v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje o tom portál cnn.com.

V nedávnom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom Erdogan šéfovi Kremľa povedal, že výzvy na mier a vyjednávania by malo podporiť jednostranné vyhlásenie prímeria a vízia čestného riešenia. (sita)

22:55 Rakúsko prevezme z Ukrajiny na liečenie šesť ľudí, vrátane troch detí, vážne zranených pri stredajšom páde vrtuľníka neďaleko Kyjeva. Pri nešťastí, ktorého príčina je doteraz nejasná, zahynulo 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského.

ukrajina vrtuľník helikoptéra brovary Čítajte viac Ukrajinské deti ťažko zranené pri páde vrtuľníka sa budú liečiť v Rakúsku

22:12 Spojené štáty v piatok označili ruskú súkromnú vojenskú Vagnerovu skupinu za „nadnárodnú kriminálnu organizáciu“ a zavedú voči nej sankcie. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že Vagnerova skupina je „kriminálna organizácia, ktorá sa naďalej dopúšťa rozsiahlych ukrutností a porušovania ľudských práv“.

Americké ministerstvo financií na túto organizáciu uvalí ďalšie sankcie. Biely dom takisto zverejnil snímky, na ktorých Rusko dostáva zbrane od Severnej Kórey. Údajne boli určené na podporu Vagnerovcov, ktorí spolu s armádou bojujú na Ukrajine. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena pôvodne Severnú Kóreu obvinila, že poskytuje zbrane Rusku, píše AP.

Tieto činy podľa Kirbyho potvrdzujú „transkontinentálnu hrozbu“, ktorú Vagnerova skupina predstavuje. Americká vláda v piatok zverejnila snímku s dátumom 18. novembra minulého roka, ktorá podľa vlády zachytáva ruské železničné vozne so zbraňami na trase medzi Ruskom a KĽDR.

22:00 Krajiny Európskej únie pracujú na desiatom balíku sankcií proti Rusku za vedenie vojny na Ukrajine. Majú začať platiť na budúci mesiac. Tlačovej agentúre Reuters to v piatok povedali diplomatické zdroje, informuje TASR.

Nové sankcie by okrem iného obmedzili spoluprácu EÚ s Moskvou v oblasti jadrového paliva, zakázali dovoz ruských diamantov a obmedzili obchodovanie s Bieloruskom ako spojenca Kremľa.

„Nasledujúci balík sankcií bude hotový niekedy okolo tragického prvého výročia invázie,“ povedal diplomatický zdroj. Druhý zdroj uviedol, že „je tu ambícia“ mať sankčné opatrenia v tom čase už pripravené.

Vysokopostavení diplomati z troch krajín s umierneným postojom v piatok nepovedali, kto a čo by mohlo spadať pod nový balík. Zaradenie jednotlivcov na čiernu listinu si však vo všeobecnosti ľahšie získava súhlas všetkých 27 členských krajín EÚ ľahšie, než tvrdé ekonomické sankcie.

„Je príliš skoro to potvrdiť, veď sme nedávno odklepli deviaty balík,“ vyhlásil vysokopostavený diplomat z inej krajiny EÚ, ktorú ešte treba presvedčiť o potrebe pohnúť sa k ďalšej sérii sankcií, keďže tá predchádzajúca bola odsúhlasená len v decembri.

21:37 Slovensko je odhodlané ďalej pomáhať Ukrajine a prispievať k bezprecedentnej jednote medzi spojencami. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer, ktorý sa v piatok v Nemecku zúčastnil na rokovaní tzv. kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Témami stretnutia na leteckej základni Ramstein boli aktuálna situácia na bojisku, pokrok pri posilňovaní kapacít obranného priemyslu v prospech ukrajinských ozbrojených síl, ako aj ich potreby v oblastiach materiálnej pomoci a výcviku.

„Nasledujúce mesiace budú pre Ukrajinu kľúčové, preto nesmieme poľaviť a aj naďalej jej odhodlane pomáhať. So spojencami musíme pokračovať v hľadaní konsenzu smerujúcemu k posilneniu spôsobilostí našich ukrajinských partnerov, ktoré môžu výrazne prispieť k ich prevzatiu iniciatívy na bojisku a pomôcť im dosiahnuť bezpodmienečné víťazstvo pretavené v trvalý a udržateľný mier,“ uviedol Majer.

21:00 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak povedal, že Kyjev nakoniec dostane západnú vojenskú pomoc, akú na ukončenie ruskej invázie potrebuje. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

„Silnieme,“ povedal v piatok Jermak. „A všetko, čo sme ešte nedostali, dostaneme,“ dodal. Krátko predtým poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na základni Ramstein oznámil, že ešte nepadlo rozhodnutie o dodaní tankov Leopard 2 nemeckej výroby pre Ukrajinu. Americký minister zahraničných vecí Lloyd Austin neskôr na tlačovej konferencii slová poľského ministra potvrdil.

Vývozné povolenie na tanky nemeckej výroby Leopard 2 udeľuje Berlín. Krajiny, ktoré ich majú vo výzbroji preto potrebujú jeho súhlas, ak sa rozhodnú poskytnúť ich inému štátu.

20:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok opäť apeloval na západných spojencov, aby dodali Ukrajine moderné tanky. Iná alternatíva podľa neho totiž neexistuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj privítal pokrok v prisľúbených dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu od Spojených štátov a niekoľkých európskych krajín v uplynulých dňoch. „Partneri sú zásadoví vo svojom postoji – budú podporovať Ukrajinu tak, ako to bude potrebné pre naše víťazstvo,“ povedal v pravidelnom večernom príhovore.

„Áno, stále budeme musieť bojovať o dodávky moderných tankov, ale každý deň dávame najavo, že neexistuje žiadna alternatíva, že rozhodnutie o tankoch musí padnúť,“ uviedol. Najviac v súčasnosti záleží na dodacej lehote sľúbenej vojenskej techniky. „Každé opatrenie musí byť vykonané čo najrýchlejšie – pre našu obranu,“ dodal.

Zelenskyj z Kyjeva žiadal spojencov, ktorý rokovali na základni v Ramsteine, aby ich pomoc jeho krajine zastavila „ruské zlo“. „Povzbudzujem vás, aby ste prijali také rozhodnutia, ktoré môžu zbaviť ruské zlo akejkoľvek moci,“ uviedol.

20:14 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal v piatok oznámenie nových dodávok zbraní Ukrajine. Podľa vlastných slov tiež očakáva ďalšiu diskusiu o dodávkach nemeckých tankov Leopard 2.

Skutočnosť, že spojenci Ukrajine poskytnú stovky nových obrnených vozidiel, bojových vozidiel pechoty a tankov, bude mať pre túto krajinu nesmierny význam, povedal Stoltenberg počas konferencie o vojenskej pomoci Kyjevu na základni Ramstein v Nemecku.

Táto podpora umožní Ukrajincom nielen brániť sa proti novým ruským ofenzívam, ale aj spustiť vlastné ofenzívy s cieľom oslobodiť Rusmi okupované ukrajinské územie.

„Konzultácie budú pokračovať,“ reagoval Stoltenberg na otázku, či Nemecko neškodí európskej jednote, pretože doteraz neschválilo dodanie tankov Leopard 2. Zdôraznil, že konkrétne formy pomoci Ukrajine sa od začiatku vojny neustále vyvíjajú, pričom Nemecko patrí k spojencom, ktorí Kyjevu poskytujú najväčšiu podporu. (tasr/dpa)

19:40 Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok povedal, že Ukrajina by mohla na jar začať protiofenzívu voči Rusku. Generál Mark Milley uviedol, že vytlačiť Rusov z Ukrajiny bude náročné.

Austin spojencov vyzval, aby zvýšili dodávky zbraní s cieľom pomôcť Kyjevu. Spojenci majú podľa amerického ministra „okno príležitostí“ medzi dneškom a jarou, keď Ukrajinci začnú svoju vojenskú operáciu. „To je dlhý čas a musíme dať dokopy tie správne spôsobilosti,“ povedal Austin na rokovaní kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny.

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Milley po skončení rokovaní zapochyboval, či sa Ukrajine tento rok podarí vytlačiť zo svojho územia ruských okupantov. „Z vojenského hľadiska stále zastávam názor, že tento rok bude veľmi, veľmi náročné vojensky vytlačiť ruské sily zo všetkých kúskov…Ruskom okupovanej Ukrajiny,“ povedal.

Podľa Milleyho je NATO v súčasnosti „zjednotené najviac“ počas jeho činnej služby, uviedla stanica Sky News. „Za svojich viac než 43 rokov v uniforme je toto najviac zjednotené NATO, ako som kedy videl,“ povedal. Cieľom kontaktnej skupiny podľa jeho slov zostáva podpora obranných spôsobilostí Ukrajiny voči nezákonnej a nevyprovokovanej ruskej agresii. (tasr/afp)

18:58 Ministerstvo obrany SR sa ohradilo voči informáciám v nemeckých médiách, že by Slovensko bolo ochotné vzdať sa v prospech Ukrajiny tankov Leopard 2, ktoré má dostať z Nemecka. Informácia sa podľa slov rezortu nezakladá na pravde a od Slovenska to nepožadujú ani spojenci. Stanovisko poskytla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ani počas piatkových rokovaní v Ramsteine nezaznela oficiálna požiadavka zo strany Nemecka, aby sme tanky Leopard, takpovediac, posunuli Ukrajine,“ uviedol po rokovaní štátny tajomník MO SR Marian Majer. Dementoval aj informáciu, že sme dostali prísľub od USA o poskytnutí náhrady vo forme starších amerických tankov Abrams.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti uviedol, že žiadne rokovanie o vzdaní sa tankov neprebehlo. „Nikto nás o to nepožiadal, žiadne Abramsy mám neboli ani sľúbené, ani ponúknuté. Nič z toho nie je pravda,“ podčiarkol. Informácie medializované v zahraničí označil za „fake news“.

18:30 Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok v Nemecku nedohodli na dodaní bojových tankov Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak povedal, že 15 krajín, ktoré vlastnia tanky Leopard 2 nemeckej výroby, sa zatiaľ nedohodli. Poľsko sľúbilo dodávku 14 takýchto tankov pod podmienkou, že to urobia aj iné krajiny.

Blaszczak rokovanie označil za „dobrú diskusiu medzi spojencami“ a dodal, že o dodaní tankov sa bude hovoriť na ďalších rokovaniach. Nemecký minister obrany Boris Pistorius uviedol, že záležitosti sa hýbu vpred.

Nemecko ako výrobca tankov musí ďalším krajinám dať súhlas na ich poskytnutie Ukrajine, ktorá nie je členskou krajinou NATO. Berlín zatiaľ odoláva rastúcemu tlaku o poskytnutie tankov Leopard 2 Kyjevu alebo umožneniu ich presunu z iných krajín. O dodávky tankov žiadali aj predstavitelia Ukrajiny.

Pistorius ešte pred rokovaním v Ramsteine povedal, že Nemecko „zváži všetky pre a proti“ predtým, ako prijme rozhodnutie.

Kontaktná skupina sa zišla na americkej leteckej základni Ramstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Hlavnou témou rokovaní bola ďalšia vojenská pomoc Ukrajine, najmä dodanie bojových tankov Leopard 2. Medzi účastníkmi z približne 50 krajín bol aj americký minister obrany Lloyd Austin a ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

17:56 Slovensko dostalo v uplynulých dňoch z Európskeho mierového nástroja (EPF) ďalších 41,9 milióna eur ako náhradu za pomoc poskytnutú Ukrajine a jej ozbrojeným silám. Ako informovalo Ministerstvo obrany SR, tieto prostriedky rezort obrany použije na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily SR.

„Slovensko sa od začiatku ruskej invázie správa v súvislosti s pomocou poskytovanou Ukrajine zodpovedne a má jasné hodnotové ukotvenie, vďaka čomu je v očiach svojich spojencov spoľahlivým a konštruktívnym partnerom. Sme odhodlaní Ukrajine naďalej pomáhať materiálne, humanitárne aj vojensky a dopomôcť jej k oslobodeniu od rukách agresorov,“ uviedol poverený minister obrany Jaroslav Naď. SR podľa neho už dostala koncom minulého roka z Európskeho mierového nástroja refundáciu v hodnote 40,2 milióna eur. Zároveň minister doplnil, že na úrovni Európskej únie aktuálne prebieha diskusia o postupe navýšenia celkového finančného stropu pre tento mimorozpočtový nástroj, a to v súvislosti s potrebou zaistenia ďalšej udržateľnej podpory Ukrajiny.

Od začiatku ruskej invázie venovala podľa rezortu obrany SR Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 miliónov eur. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzdušnej obrany S-300 aj odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Ďalším projektom pomoci bolo darovanie 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, za ktoré Slovensko postupne získa od Nemeckej spolkovej republiky 15 bojových tankov Leopard 2A4.

17:28 Holandsko je ochotné zvážiť dodanie moderných stíhačiek typu F-16 Ukrajine, ak o nich Kyjev požiada, napísali v piatok holandské médiá s odvolaním na vyjadrenia holandského ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

Hoekstra vo štvrtok počas parlamentnej schôdze povedal, že holandská vláda by bola takejto požiadavka Kyjeva „otvorená“, napísal spravodajský server NLTIMES.NL.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose povedala, že Holandsko chce pomôcť zaplatiť za moderné tanky Leopard 2, ktorých dodanie na Ukrajinu musí schváliť Nemecko.

„Čakáme na stanovisko Nemecka, ale som za snahu nájsť riešenie a poslať tanky na Ukrajinu… Zakaždým sme ukázali, že sme schopní spoločne poskytnúť Ukrajine to, čo potrebuje,“ povedala Ollongrenová v rozhovore pre agentúru Bloomberg, z ktorého citovali holandské médiá.

16:50 Nemecká vláda v piatok uviedla, že dodanie tankov typu Leopard 2 Ukrajine nezávisí od dodania tankov M1 Abrams Spojenými štátmi. „Nikdy… neexistovalo prepojenie alebo požiadavka, že sa musí najprv uskutočniť jedno, aby sa mohlo uskutočniť to druhé,“ povedal v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

Niektoré nemecké médiá predtým naznačili, že spolkový kancelár Olaf Scholz mieni súhlasiť s dodávkou tankov Leopard 2 Ukrajine len v tom prípade, ak aj Washington pošle ekvivalentnú techniku, konkrétne tanky Abrams.

„Viem si len ťažko predstaviť, že by nemecký kancelár diktoval nejaké podmienky alebo dával nejaké požiadavky americkému prezidentovi,“ uviedol Hebestreit. Zopakoval však, že koordinovaný postup so Spojenými štátmi je pre nemeckú vládu dôležitý.

Poľsko a Fínsko už predtým oznámili svoj zámer dodať tanky Leopard 2 Ukrajine, Nemecko však na ich ponuku nereagovalo. (tasr/dpa)

15:07 Španielsko spolu so svojimi západnými partnermi podnikne všetko nevyhnutné pre ukončenie vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko, povedal v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

„Nevylučujeme žiadnu možnosť nastolenia mieru na Ukrajine,“ uviedol Albares na margo piatkového rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej vojenskej základni Ramstein v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu RAC1.

Či to znamená aj pripravenosť Madridu pripojiť sa k úsiliu viacerých krajín pomôcť Ukrajine dodaním nemeckých tankov Leopard 2, Albares nekonkretizoval.

Na americkej leteckej základni v Ramsteine v piatok rokujú ministri obrany a vysoko postavení vojenskí činitelia z viacerých krajín o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Ústrednou témou by mohlo byť aj prípadné možné dodanie tankov Kyjevu.

14:37 Spojenci podporujúci Ukrajinu sa zatiaľ nezhodli na tom, či Ukrajine poskytnúť nemecké tanky Leopard, rozhodnutie ale padne čoskoro. Dnes to novinárom počas rokovaní na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku povedal nový nemecký minister obrany Boris Pistorius. Zároveň uviedol, že v prípade kladného postoja chce byť pripravený, preto nariadil preveriť, aké armádne a priemyselné zásoby rôznych typov leopardov má Nemecko k dispozícii.

„Nie je jednotný názor. Existujú dobré dôvody na dodávky a dobré dôvody, ktoré hovoria proti, "povedal Pistorius o možnosti poskytnúť Ukrajine nemecké tanky Leopard. Očakáva však, že rozhodnutie padne rýchlo. "Neviem, či to bude o týždeň, o dva, alebo zajtra,“ povedal. Zdôraznil však, že ak rozhodnutie bude kladné, chce byť pripravený, aby mohol okamžite konať.

14:21 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky dobyli na Ukrajine dve dediny vrátane obce Kliščijivka neďaleko mesta Bachmut, ktoré je už niekoľko mesiacov dejiskom urputných bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dobrovoľníci útočných oddielov Doneckej ľudovej republiky (DĽR) – samozvanej proruskej entity na východe Ukrajiny – prevzali kontrolu nad Kliščijivkou za podpory ruského delostrelectva a letectva.

Kliščijivka, ktorá mala pred rozpútaním vojny Ruskom približne 500 obyvateľov, leží juhozápadne od Bachmutu – postup ruských jednotiek tak môže podľa agentúry AFP svedčiť o tom, že ruská armáda sa pokúša Bachmut obkľúčiť.

13:40 Prvý humanitárny konvoj Organizácie Spojených národov dorazil v piatok do oblasti neďaleko ukrajinského mesta Soledar, ktoré sa v uplynulých týždňoch stalo dejiskom najtvrdších bojov na východe Ukrajiny, oznámila táto svetová organizácia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Naši kolegovia na Ukrajine práve dorazili do vládou kontrolovaných oblastí v blízkosti Soledaru vo východoukrajinskej Doneckej oblasti,“ povedal novinárom v Ženeve hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke.

Ako dodal, ide o prvý konvoj OSN, ktorý do tejto oblasti prišiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Konvoj zložený z troch nákladných vozidiel vyrazil skoro ráno z mesta Dnipro a bol naložený potravinami, vodou, hygienickými pomôckami a liekmi pre 800 ľudí, spresnil Laerke.

12:39 Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová prisľúbila Ukrajine ďalších 52 miliónov eur na obnovu, informuje TASR na základe piatkovej správy agentúry DPA.

„Nachádzame sa uprostred vojny za znovuvybudovanie Ukrajiny ako slobodného, nezávislého“ štátu, povedala Schulzeová počas štvrtkovej návštevy juhoukrajinského prístavného mesta Odesa. Stretla sa tam s ukrajinským vicepremiérom a ministrom pre infraštruktúru Olexandrom Kubrakovom.

Schulzeovej cesta do Odesy bola z bezpečnostných dôvodov držaná v tajnosti až do piatkového rána.

11:11 Západné dodávky tankov pre Kyjev nijako nezmenia priebeh konfliktu na Ukrajine, povedal dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS ale zároveň varoval, že budú mať negatívny vplyv na Ukrajinu aj Ukrajincov.

„Následky budú negatívne, jednoznačne,“ odpovedal na otázku novinárov Peskov. „Opakovane hovoríme, že podobné dodávky nič zásadne nezmenia, len pridajú problémy Ukrajine a ukrajinskému ľudu,“ dodal hovorca.

11:06 Vojenská pomoc Ukrajine nesmie poľaviť, naopak je nutné ju zintenzívniť. Na úvod dnešného rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku to vyhlásil minister obrany USA Lloyd Austin. K zástupcom piatich desiatok krajín, ktoré Ukrajinu zbrojne podporujú, prehovoril cez videomost ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poďakoval im za pomoc, zároveň ale vyzval na ďalšie rýchle dodávky zbraní vrátane západných tankov.

„Ďakujem vám na stokrát, som vám skutočne vďačný,“ povedal Zelenskyj. „Stovky vďaky však nie sú stovky tankov,“ poznamenal. Varoval, že tou skutočnou ruskou zbraňou je čas, preto je nutné vo vyzbrojovaní ukrajinskej armády napredovať. Účastníci dnešného rokovania podľa neho majú veľkú moc, preto ich vyzval, aby urobili potrebné rozhodnutia. „Kremeľ musí prehrať,“ dodal Zelenskyj.

Austin povedal, že ruský prezident Vladimir Putin sa v útoku na Ukrajinu prepočítal, lebo vôbec nebral do úvahy odvahu ukrajinského ľudu a statočnosť ukrajinských vojakov. Poukázal tiež na to, že západní spojenci sa inváziou nenechali rozdeliť. „Stretávame sa v turbulentných časoch, keď sa ale pozriem okolo nášho stola, vidím tu jednotu,“ povedal.

Ukrajincom Austin sľúbil, že Spojené štáty ich v obrane budú podporovať, kým to bude potrebné. Na rovnaký postup vyzval aj spojencov, pretože podľa neho teraz nie je čas v pomoci spomaliť, ale je nutné ju naopak zintenzívniť. „Moskva nás sleduje a sleduje nás aj históriu,“ dodal.

10:53 Vo východoukrajinskom Dnipre zatkli sedem ľudí podozrivých z toho, že ruskej armáde pomáhali koordinovať vzdušné útoky na mesto. Informovala o tom dnes ukrajinská tajná služba SBU, podľa ktorej členovia skupiny budú čeliť obvineniu z vlastizrady.

Zadržaní podľa SBU odovzdávali ruskej vojenskej rozviedke GRU údaje o vojenských zariadeniach a pozíciách protivzdušnej obrany, ktoré boli využité na prípravu a vykonávanie raketových útokov na mesto. Následne sa potom snažili obzerať miesta dopadov rakiet, aby ruskej armáde pomohli s vyhodnotením škôd.

10:09 Moldavsko požiadalo západných spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pre agentúru Reuters to uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová.

„Požiadali sme o systémy leteckého prieskumu a protivzdušnej obrany,“ povedala vo štvrtok prozápadná moldavská prezidentka v rámci Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Sanduová si uvedomuje, že prioritou pre západných spojencov zostáva pomoc Ukrajine, ktorá už takmer 11 mesiacov vzdoruje ruskej vojenskej agresii. Prezidentka však dúfa, že Západ poskytne určitú podporu aj Moldavsku, ktoré s napadnutou Ukrajinou susedí.

Kremeľ sa podľa Sanduovej pokúša aj o destabilizáciu situácie v Moldavsku, ale jeho snahy zatiaľ neboli úspešné.

„Rusko sa v Moldavsku pokúsilo zmobilizovať skorumpované kruhy a proruské strany s cieľom destabilizovať vládu, parlament a úrad prezidenta. Týchto snáh sa stále nevzdalo, no doposiaľ sa nám podarilo udržať stabilitu,“ uviedla Sanduová pre Reuters.

9:30 Fínsko oznámilo, že poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci, ktorý bude mať hodnotu 400 miliónov eur. Tanky Leopard 2 súčasťou pomoci teraz nie sú, uviedlo podľa agentúry Reuters fínske ministerstvo obrany.

9:10 Poľsko je pripravené podniknúť „neštandardné kroky“, ak Nemecko nebude súhlasiť s rozhodnutím Varšavy poslať Ukrajine tanky Leopard 2, povedal námestník ministra zahraničia Pawel Jabloński rozhlasovej stanici RMF FM. Dnes sa na americkej základni Ramstein v Nemecku stretnú zástupcovia niekoľkých desiatok krajín, ktoré dodávkami zbraní podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a očakáva sa, že jednou z tém bude práve možnosť poskytnúť nemecké tanky Ukrajincom.

Poľsko alebo Fínsko dali najavo, že sú ochotné svoje tanky Leopard 2 ukrajinskej armáde dodať, podľa pravidiel na to však potrebujú povolenie Berlína. Na otázku, či by to Poľsko urobilo aj napriek nesúhlasu Nemecka, Jabloński odpovedal, že sa domnieva, že „ak by bol odpor silný, boli by sme pripravení aj na takéto neštandardné kroky“. „Ale nepredbiehajme faktom,“ dodal.

VIDEO: Ukrajina: nemecké zbrane sú super
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany videom, ktoré zverejnilo na sociálnych sieťach, poďakovalo Nemecku za dodávky zbraní. Pochválilo protilietadlový systém Gepard, tanky Leopard či protivzdušnú obranu IRIS-T.

9:00 Nový ruský útok na Ukrajinu z Bieloruska nie je v tejto chvíli príliš pravdepodobný, očakávať sa dá skôr na jeseň. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý tak usudzuje na základe aktivít ruských vojsk v Bielorusku.

ruskí vojaci, Bielorusko Čítajte viac Nový ruský útok na Ukrajinu z Bieloruska sa môže uskutočniť na jeseň, myslí si ISW

8:50 Svet venuje málo pozornosti značným nebezpečenstvám, ktoré predstavuje ruskom kontrolovaná Zaporožská jadrová elektráreň. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pred tým varoval v Kyjeve s tým, že jadrová nehoda sa môže stať každý deň a situácia v elektrárni je veľmi neistá. „Obávam sa, že toto sa stáva rutinou, že ľudia môžu veriť, že keď sa dosiaľ nič nestalo, tak generálny riaditeľ MAAE robí planý poplach. Môže sa to stať kedykoľvek a mojou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby som tomu zabránil,“ povedal podľa spravodajského portálu Sky News Grossi, ktorý sa usiluje o to, aby okolo elektrárne vznikla bezpečnostná zóna.

8:10 Ruské invázne jednotky v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny využívajú areál tamojšej pôrodnice ako poľnú nemocnicu. Dnes o tom informuje ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa tam lieči viac ako 300 žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny ranených v bojoch. Generálny štáb tiež upozorňuje, že na celom území Ukrajiny panuje zvýšená hrozba raketových útokov na civilné objekty.

„Nepriateľ ďalej používa sieť civilných zdravotníckych zariadení na dočasne okupovanom území na liečenie svojich zranených vojakov,“ uviedol ukrajinský generálny štáb. Pôrodnica využívaná ako poľná nemocnica sa nachádza v meste Novopskov na severovýchode Luhanskej oblasti.

Ruské jednotky naďalej tvrdo útočia v oblasti Bachmutu a Avdijivky v Doneckej oblasti, v defenzíve naopak zostávajú pri Lymane, Kupjansku, Novopavplyvke aj v smere na Cherson, uviedlo vedenie ukrajinských síl. Ukrajinská armáda odrazila niekoľko útokov v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti.

Rusko chystá utajovanú mobilizáciu na Kryme, uvádza tiež vedenie ukrajinskej armády. V Sevastopole začali povolávacie rozkazy dostávať IT špecialisti, muži pracujúci vo finančníctve a predstavitelia ďalších profesií, ktorým sa doteraz mobilizácia vyhla.

7:40 Irán oznámil, že ešte stále neuznal ruskú anexiu Krymského polostrova, napriek svojim blízkym vzťahom s Kremľom.

„Napriek vynikajúcim vzťahom Teheránu a Moskvy sme neuznali odobratie Krymu Ukrajine,“ povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v interview zverejnenom vo štvrtok tureckou televíznou a rozhlasovou stanicou TRT.

Dodal: „Neuznali sme ani odtrhnutie Luhanskej a Doneckej oblasti.“

Teherán je vnímaný ako podporovateľ Ruska vo vojne na Ukrajine, prevažne preto, že Rusku dodáva tzv. samovražedné drony (kamikadze drony). Politické vedenie Iránu však naďalej tieto dodávky popiera.

7:10 Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns minulý týždeň tajne navštívil Kyjev, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Pod podmienkou anonymity to vo štvrtok uviedol predstaviteľ Spojených štátov.

Nemenovaný predstaviteľ USA odmietol priblížiť, o čom Burns a Zelenskyj hovorili. AP pripomína, že Burns opakovane Zelenského informuje o zisteniach amerických tajných služieb týkajúcich sa plánov a zámerov ruskej ofenzívy na Ukrajine.

Šéf CIA sa stretol aj s predstaviteľmi ukrajinských spravodajských služieb. Podľa novín The Washington Post diskutoval Zelenskyj s vysokopostavenými členmi spravodajských služieb Ukrajiny o tom, ako dlho môže Kyjev ešte počítať s podporou USA po tom, čo si republikáni po novembrových priebežných voľbách zaistili tesnú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

7:00 Tím 15 ukrajinských pyrotechnikov hodnotí výcvik u expertov na zneškodňovanie nevybuchnutej munície v Kambodži ako rýchly, ale veľmi užitočný, uviedli agentúry Reuters a AP. Týždenné školenie začal tím v pondelok a podľa šéfa Kambodžského centra pre odmínovanie (CMAC), ktoré výcvik zastrešuje, bude jeho ďalšia časť pokračovať v Európe. Hoci je Kambodža tradičným spojencom Ruska a Číny, ruskú inváziu na Ukrajinu z vlaňajšieho februára odsúdila.

Kambodžskí odborníci spolu s ukrajinským tímom prešli odmínovanými trasami cez niekdajšie bojisko. Dúfajú, že desiatky rokov ich skúseností so zneškodňovaním výbušnín Ukrajincom pomôžu v ich úsilí o odstránenie ruských mín.

6:50 V Rusku začali spontánne vznikať pomníky za obete sobotňajšieho zásahu obytného domu v ukrajinskom meste Dnipro ruskou raketou, pri ktorom podľa posledných údajov prišlo o život 46 ľudí. K moskovskému pomníku ukrajinskej poetky žijúcej na prelome 19. a 20. storočia už pred niekoľkými dňami začali ľudia prinášať kvety, sviečky a hračky. Podobné pietne miesta sa objavili aj v ďalších ruských mestách, uviedla ruská redakcia BBC na svojom webe, kde zverejnila aj snímky pomníkov zo sociálnych sietí.

6:40 Na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku dnes budú rokovať zástupcovia niekoľkých desiatok krajín, ktoré dodávkami zbraní podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii. Na schôdzke sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Nemecké médiá očakávajú, že jednou z tém bude možnosť poskytnutia nemeckých tankov ukrajinským ozbrojeným silám.

Schôdzku takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu tradične hostí americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý sa vo štvrtok v Berlíne stretol s novým nemeckým kolegom Borisom Pistoriusom. Ten sľúbil, že Nemecko bude Ukrajinu zbraňami naďalej podporovať, o možnom dodaní nemeckých tankov Leopard 1 a 2 sa však doteraz nezmienil.

6:15 Spojené štáty v rámci ďalšieho balíka vojenskej pomoci v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov poskytnú Ukrajine okrem iného 59 bojových vozidiel pechoty Bradley a 90 obrnených transportérov Stryker, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na komuniké Pentagónu.

Balík pomoci neobsahuje tanky, ktoré stali predmetom sporu. Nemecko totiž uviedlo, že nepošle svoje tanky Leopard na Ukrajinu, kým USA nepošlú svoje tanky Abrams. USA argumentujú, že tank Abrams je poháňaný zložitým turbínovým motorom, podobným leteckému prúdovému motoru, a tak by sa kvôli častej údržbe a vysokej spotrebe paliva na boj na Ukrajine nehodil, upozornila agentúra AP.

Agentúra AFP pripomenula, že Američania už 6. januára prisľúbili Ukrajincom päťdesiatku bojových vozidiel pechoty Bradley. To spolu s terajšou várkou obrnencov podľa Pentagónu umožní Ukrajine vyzbrojiť dve obrnené brigády.

VIDEO: Do vojny nastúpia americké Strykery. Pomôžu ukrajinskej pechote.

Video
USA plánujú poslať Ukrajine približne 100 osemkolesových obrnených bojových vozidiel Stryker. Pozrite si video US Army a zistite o nich viac.

V balíku sú tiež strely pre raketomety HIMARS, rakety protivzdušnej obrany pre systém NASAMS, munícia pre kanóny kalibru 25 mm, ktorými sú vybavené BVP Bradley. Pre nich sú tiež určené riadené protitankové strely TOW.

USA sa teraz sústredia na podporu mechanizovanej pechoty, aby ukrajinské sily boli schopné preraziť cez nové ruské obranné línie v terajšej neľútostnej pozemnej bitke na východnej Ukrajine, uviedol v stredu námestník amerického ministra obrany pre vyzbrojovanie Colin Kahn.

Americké ozbrojené sily disponujú viac ako 550 obrnenými transportérmi Stryker v rôznych modifikáciách, na Ukrajinu bude tento obrnený transportér odoslaný prvýkrát. Transportér, ktorý dopravuje pechotu na bojisko, môže slúžiť aj ako prieskumné vozidlo či na evakuáciu zranených, napísala AP.

Dodala, že USA a spojenci sa snažia vyzbrojiť Kyjev ťažkými zbraňami pred očakávanou jarnou ofenzívou Ruska. Nový balík pomoci zvyšuje celkovú hodnotu americkej vojenskej pomoci Ukrajine od vpádu ruských vojsk z minulého februára na 26,7 miliardy dolárov.

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns nedávno tajne naštívil Kyjev, kde sa stretol so svojimi náprotivkami z ukrajinských tajných služieb a prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedla agentúra Reuters s tým, že túto informáciu ju potvrdil americký predstaviteľ pod podmienkou anonymity. Denník The Washington Post, ktorý o návšteve informoval ako prvý, napísal, že Burns zoznámil Zelenského s očakávaniami ohľadom ruských vojenských plánov a že tiež pripustil, že v určitom okamihu by mohlo byť ťažšie získať americkú vojenskú pomoc. Zelenskyj a jeho spolupracovníci diskutovali, ako dlho môže Ukrajina očakávať americkú a západnú pomoc po tom, čo republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov Kongresu USA. Zo stretnutia odchádzali Zelenskyj a jeho poradcovia s dojmom, že podpora USA zostáva silná.

Západní spojenci prisľúbili Ukrajine zbrane za miliardy dolárov. Ukrajinci v obave, že zima poskytne ruským silám čas na preskupenie pre veľký útok, naliehajú na ďalšiu pomoc. Zelenskyj minulý mesiac povedal Kongresu, že pomoc Ukrajine nie je charitou, ale investíciou do demokracie, pripomenul Reuters.

863 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine