Bojí sa Moskva útoku? Na strechách metropoly sa objavili ťažké zbrane

V centre Moskvy boli rozmiestnené raketové systémy protivzdušnej obrany, čo podľa denníka Guardian môže signalizovať, že sa Kremeľ pripravuje na možný, aj keď nepravdepodobný útok na ruské hlavné mesto.

20.01.2023 10:09
Bombardér / Tu-95 / Foto:
Strategické bombardéry Tu-95 ruských Ozbrojených síl na leteckej základni v meste Engeľs, ktorá sa začiatkom decembra stala terčom útokov bezpilotných lietadiel.
debata (191)

Fotografie zverejnené vo štvrtok na sociálnych sieťach ukazujú, že na streche osemposchodovej budovy ministerstva obrany na nábreží rieky Moskvy bol inštalovaný raketový systém Pancir.

Ďalšie video ukázalo, že systém protivzdušnej obrany umiestnili aj na streche budovy patriacej pod rezort školstva v moskovskej štvrti Taganka, asi pol druha kilometra juhovýchodne od Kremľa.

Systémy krátkeho a stredného dosahu sa používajú na obranu proti lietadlám, vrtuľníkom a riadeným strelám. Ruská armáda uviedla, že by mohli byť použité aj proti menším cieľom, ako sú vojenské drony, ktoré sa od februára minulého roku, keď šéf Kremľa Vladimir Putin spustil rozsiahlu inváziu na Ukrajine, stali na tamojších bojiskách jedným z kľúčových prvkov vedenia vojny.

VIDEO: S čím dostrelia Ukrajinci ďalej? Rusi sa neschovajú

Video
Pentagon sa zaoberá ponukou spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľované zo zeme. Systém je známy ako GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Pozrite si ho na videu spoločností Saab a Boeing.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol komentovať inštaláciu systému protivzdušnej obrany Pancir-S na streche budovy ministerstva obrany v Moskve.

„Chcel by som vás presmerovať na naše ministerstvo obrany. Oni sú zodpovední za zaistenie bezpečnosti krajiny všeobecne a hlavného mesta zvlášť,“ citovali Peskova ruské médiá.

Viacerí experti varujú, že umiestnenie systémov protivzdušnej obrany v blízkosti obytných budov predstavuje hrozbu pre miestnych obyvateľov.

„V okruhu asi desiatich kilometrov by sme mali očakávať pád rakety a antirakety, takže ľudia by sa mali pripraviť. V tomto okruhu je to veľmi nebezpečné,“ upozornil vojenský expert Roman Svitan na YouTube v relácii Vozduch.

Samotní ruskí predstavitelia opakovane označili rozmiestnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany v husto obývaných oblastiach za neprípustné a Kyjev obvinili, že z vlastných civilistov si robí živý štít. Stalo sa tak napríklad pri pokuse ospravedlniť smrť 45 civilistov z Dnipra, kde obytný dom zasiahla ruská raketa.

„Ukrajinská protivzdušná obrana sa v rozpore so všetkými zákonmi o vedení vojny, medzinárodným humanitárnym právom, nachádza v obytných štvrtiach,“ vyhlásil napríklad šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Zábery na raketové systémy v Moskve sa objavili deň predtým, ako sa západní predstavitelia obrany v piatok schádzajú na leteckej základni Ramstein v Nemecku, kde sa majú dohodnúť na novom balíku vojenskej pomoci Ukrajine, pripomína britský denník. Očkáva sa, že na schôdzke sa zaviažu dodať Kyjevu ťažké tanky.

USA už prisľúbili Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške takmer dvoch miliárd dolárov, vrátane systému protivzdušnej obrany Patriot, ktorý má chrániť ukrajinské mestá pred ruskými raketami.

Ruskí predstavitelia sa pred schôdzkou v Ramsteine pokúsili odradiť krajiny NATO od poskytnutia modernejších zbraní tvrdením, že by mohli potenciálne vyvolať jadrový konflikt.

„Porážka jadrovej mocnosti v konvenčnej vojne môže vyvolať začiatok jadrovej vojny,“ napísal Dmitrij Medvedev, bývalý prezident a premiér, ktorý sa vo funkcii Putinovho zástupcu na čele ruskej bezpečnostnej rady stal jedným z popredných jastrabov Moskvy.

Ruskí vojenskí predstavitelia bezprostredne nepotvrdili inštaláciu raketových systémov. O rozmiestnení raketových systémov dlhého doletu S-400 v Moskve však v posledných týždňoch informovalo aj niekoľko ruských médií. Systémy S-400 a Pancir-S1 sa často používajú súbežne.

Raketové systémy sa objavili v súvislosti s pritvrdením ruských raketových a dronových útokov na ukrajinské mestá a infraštruktúru, čo viedlo k desiatkam mŕtvych po celej krajine. Minulý týždeň ruská balistická strela Ch-22 určená na likvidáciu lietadlových lodí zasiahla obytný blok v meste Dnipro a zabila 45 ľudí.

Prokremeľskí blogeri vo štvrtok uviedli, že výskyt raketových systémov v Moskve ukazuje, že ruské vojenské vedenie sa teraz obáva útokov na vlastné mestá.

„Znamená to, že (vedenie) dokonale chápe všetky riziká a uvedomuje si, že údery proti Moskve a regiónom sú len otázkou času,“ napísal Alexandr Kots, vojnový spravodajca Komsomolskej pravdy, ktorý má spomedzi provojnových blogerov jeden z najsledovanejších kanálov na komunikačnej platforme Telegram.v

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Expert: Tanky pre Kyjev sú len začiatok. Dostane ich dosť?

Objavenie obranných raketových systémov je podľa Guardianu sprievodným znakom vojnových neúspechov Ruska, ktoré v minulých mesiacoch čelilo viacerým útokom hlboko vo vnútri svojho územia. Záhadné výbuchy otriasli nielen vojenskými objektmi na Kryme, ale aj viacerými leteckými základňami vzdialenými stovky kilometrov od ukrajinskej hranice, odkiaľ štartujú ruské strategické bombardéry. Ukrajinskí predstavitelia tiež uviedli, že začali testovať bezpilotné lietadlá dlhého doletu, ktoré môžu mať dosah až tisíc kilometrov, čím by sa mohli dostať na dostrel Moskvy.

„Rusko dlhodobo prikladá veľmi vysokú prioritu udržiavaniu vyspelej pozemnej protivzdušnej obrany, ale je stále zrejmejšie, že naráža na problémy pri odvracaní vzdušných hrozieb hlboko vo vnútri Ruska,“ napísalo vlani britské ministerstvo obrany deň po explóziách na ruskej leteckej základni Engeľs.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #protivzdušná obrana #vojna na Ukrajine