Keby všetci poslúchli vládu, tak sa v Kanade nevypije ani kvapka alkoholu

Do krajiny javorového listu nepatrí ani striedme popíjanie. Tvrdia to kanadskí odborníci na zdravie. Vyšli s odporúčaním, aby ľudia vôbec nepili alkoholické nápoje.

20.01.2023 20:30
Šampanské Foto: ,
debata (1)

Na význam žiadneho pitia alkoholu poukázalo Kanadské centrum pre závislosti a užívanie látok. (Táto organizácia funguje od roku 1988, vznikla na základe zákona prijatého v parlamente.) Stredisko upravilo svoje doterajšie odporúčanie tak, že ideálna je nulová tolerancia alkoholu a kto si potrebuje vypiť, určite sa má uskromniť s dvomi pohármi týždenne. Centrum to zverejnilo na svojej webovej stránke.

Nové odporúčanie predstavuje veľkú zmenu v porovnaní s tým, čo stredisko poradilo Kanaďanom naposledy v roku 2011. „Z vtedajšieho usmernenia vyplývalo, že ženy si môžu dať maximálne 10 alkoholických nápojov týždenne a muži 15," pripomenul spravodajský server BBC. Centrum objasnilo nové odporúčanie najnovšími zisteniami Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá uviedla, že najlepšie je vyhýbať sa alkoholu úplne.

V Kanade sa objem fliaš uvádza v unciach. Ako-tak zmienené prípustné drinky týždenne sú podľa strediska dve fľaše piva, ktoré má okolo 340 mililitrov, a dva poháre vína s obsahom alkoholu 12 percent (každý pohár približne s 140 mililitrami tohto moku). Kanadskí experti informovali, že existujú dôkazy, podľa ktorých viac vypitých alkoholických nápojov má negatívne následky, napríklad vedie k rakovine prsníka a hrubého čreva.

V krajine javorového listu si vypije často alebo občas zhruba 80 percent ľudí. „Nové odporúčanie môže vyznievať trochu šokujúco. Myslím si, že je to veľmi nová informácia pre verejnosť, že pri troch štandardných nápojoch týždenne sa riziko rakoviny hlavy a krku zvyšuje o 15 percent a ďalej sa zvyšuje s každým ďalším nápojom," cituje BBC vedca Erina Hobina, ktorý sa podieľal na vypracovaní usmernenia.

Kanadské ministerstvo zdravotníctva sa poďakovalo stredisku za jeho nové odporúčanie a sľúbilo, že sa ním bude zaoberať. Do úvahy prichádza, že by štát nariadil výrobcom alkoholických nápojov, aby na fľaše umiestňovali výrazne viditeľné varovanie pred negatívnymi zdravotnými následkami pitia alkoholu.

Spravodajský server TV5Monde poukázal na to, že kanadskí pijani vyciciavajú veľa peňazí zo systému zdravotného poistenia. Ide o údaje spred niekoľkých rokov: „V roku 2017 zomrelo v Kanade 18-tisíc ľudí na alkohol, jeho konzumácia stojí spoločnosť viac ako 16,5 miliardy kanadských dolárov, oveľa viac ako tabak, tvrdé drogy a marihuana." V prepočte je to približne 11,3 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Kanada