331. deň: Rusko i Ukrajina zhromažďujú sily v Záporoží, v Kyjeve sa lúčili s obeťami havárie helikoptéry

Ukrajinská i ruská strana zhromažďuje "početné sily" v Záporožskej oblasti na Ukrajine, uviedlo britské ministerstvo obrany. V Kyjeve sa rozlúčili s pracovníkmi ukrajinského ministerstva vnútra vrátane šéfa rezortu Denysa Monastyrského, ktorí v stredu zahynuli pri páde vrtuľníka v meste Brovary na kyjevskom predmestí. Nechýbal ani prezident Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou či vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

21.01.2023 05:50 , aktualizované: 21:35
brovary, ukrajina Foto: ,
Pohreb obetí nehody vrtuľníka pri meste Brovary. Nad truhlou stoja deti prvé námestníka ministra vnútra Jevhenija Jenina.
debata (574)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 331. deň
  • Rusko i Ukrajina zhromažďujú „početné sily“ v Záporoží, píšu Briti
  • Bývalého príslušníka amerických jednotiek SEAL zabili na Ukrajine
  • Scholz a Macron: Musíme spoločne vojensky posilniť Európu
  • Predstaviteľ USA: Kyjev by sa mal zamerať na prípravu ofenzívy, nie na Bachmut
  • Reznikov: Ukrajinskí vojaci budú v Poľsku cvičiť s tankmi Leopard 2
  • V Kyjeve pochovávali ministra vnútra i ďalšie obete havárie vrtuľníka

VIDEO: Do vojny nastúpia americké Strykery. Pomôžu ukrajinskej pechote.

Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho...
Pohreb obetí nehody vrtuľníka pri meste...
+5Pohreb obetí nehody vrtuľníka pri meste...

21:00 Viac ako 550 medzinárodných spoločností naďalej vo väčšej či menšej miere podniká v Rusku napriek tlaku verejnosti na stiahnutie sa z krajiny po invázii na Ukrajinu. Mnohé z týchto spoločností sú pritom z Európy. Poukazuje na to správa Yalovej univerzity, o ktorej informuje spravodajský portál Euronews.

V Rusku podľa databázy podniká „ako obyčajne“ 223 spoločností vrátane prominentných mien z Talianska (Boggi, Benetton, Calzedonia), Francúzska (Clarins, Etam, Lacoste), Nemecka (Siemens Healthineers, B. Braun) Holandska (Philips), Spojených štátov (Tom Ford, Tupperware, TGI Friday's), Číny (Alibaba, Tencent, ZTE) a leteckých spoločností Emirates Airlines, Egyptair, Qatar Airways a Turkish Airlines.

Čas „si kupuje“ 162 firiem, medzi nimi napríklad AstraZeneca a Unilever zo Spojeného kráľovstva, Bayer a Merck z Nemecka, Engie, BlaBlaCar, Total Energies a Yves Rocher z Francúzska, holandská ING Bank, švajčiarske Nestlé, Red Bull z Rakúska alebo talianska Barilla.

V procese obmedzovania aktivít je 170 spoločností. Medzi dobre známe firmy patria Adobe, Alphabet, Coca-Cola, Duolingo, JPMorgan, Microsoft z USA, Allianz a Bosch z Nemecka, Eni, Ferrero, Pirelli z Talianska, Spotify a Vattenfall zo Švédska, dánsky Ørsted a japonská Toyota.

Napokon sa celkom z Ruska podľa Yalovej univerzity stiahlo 341 firiem. Takými sú nemecké Aldi, Deutsche Bank, Lufthansa či Mercedes-Benz, írske Accenture, britská Asda a Vodafone, americké spoločnosti Deloitte, IBM, McDonald's, Netflix a Nike, holandský Heineken, švédska Ikea, nórsky Equinor, Nokia z Fínska, japonský Nissan či francúzsky Renault. V tejto skupine je aj Eurovízia a rôzne športové organizácie, ktoré zakázali ruským štátnym príslušníkom zúčastniť sa na ich súťažiach.

19:10 Zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin napísal do Bielemu domu – údajne preto, aby sa dozvedel o zločinoch svojich vojakov. „Vážený pán Kirby (John Kirby je hovorcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, pozn.), mám otázku: Môžete uviesť, akého trestného činu sa dopustila Vagnerova skupina,“ cituje list server Ukrajinska pravda.

18:20 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že v Moskovskej oblasti vykonalo cvičenie protivzdušnej obrany zamerané na odrážanie leteckých útokov na vojenské a administratívne objekty.

rusko moskva protivzdušná obrana strecha Čítajte viac Rusi cvičili protivzdušnú obranu v Moskovskej oblasti. Čoho sa boja?

17:45 Na Ukrajinu sa v sobotu pokúsila dostať sabotážna a prieskumná skupina z Ruska. Informuje o tom spravodajský portál Sky News s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy v Sumskej oblasti Dmytra Žyvyckého. Šesť Rusov sa podľa neho pokúsilo dostať do obce Junakiv skoro ráno. Ukrajinské sily ale spustili paľbu a nepriateľ utiekol, dodal Žyvyckyj.

16:30 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že je s výsledkami stretnutia na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku spokojný. Nie všetka dohodnutá pomoc Ukrajine podľa neho bola oznámená verejne.

Reznikov v piatkovom rozhovore s ukrajinskou verziou Hlasu Ameriky (VOA) nad výsledkom rokovania v Ramsteine vyjadril spokojnosť. „Dôležitými kľúčovými slovami boli jednota, načasovanie, okamžité poskytnutie pomoci, vytváranie kapacity pre ozbrojené sily, bezpečnosť a obranný sektor a pokračovanie protiofenzívy za účelom oslobodenia okupovaných území,“ povedal ukrajinský minister obrany.

„Niektoré balíky boli oznámené za zatvorenými dverami,“ povedal Reznikov. Veľká časť rokovaní takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu bola venovaná posilneniu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ukrajina sa od polovice októbra potýka s ruskými útokmi na mestá a na energetickú infraštruktúru.

„Nehovorili sme len o (obranných systémoch) Patriot, ale tiež o ďalších,“ povedal Reznikov. Dodal, že išlo o systémy s rôznym dosahom ako do diaľky, tak do výšky.

15:20 Ruská armáda v sobotu uviedla, že jej vojaci spustili ofenzívu v Záporožskej oblasti na Ukrajine.

Boje sa v tejto oblasti v uplynulých týždňoch po niekoľkých mesiacoch takmer zamrznutého frontu opätovne zintenzívnili.

Jednotky Moskvy vo svojej dennej správe uviedli, že v oblasti uskutočnili „ofenzívne operácie“ a tvrdia, že „zaujali výhodnejšie línie a pozície“, cituje AFP.

15:00 Ukrajinský podnikateľ Denys Kirjejev, ktorý sa zúčastnil na rusko-ukrajinských mierových rozhovoroch a ktorého vlani v marci zabili príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, poznal presný dátum ruskej invázie na Ukrajinu a úrady varoval pred útokom na Kyjev. Píše denník The Wall Street Journal (WSJ) v obsiahlom materiáli, v ktorom sa snaží dopátrať, či bol Kirjejev ruský špión alebo ukrajinský hrdina.

Ukrajina Rusko Invázia Spustenie Čítajte viac Ruský špión alebo ukrajinský hrdina? Kirjejev varoval pred útokom na Kyjev, skončil s guľkou v hlave

14:35 Opatrnosť a pomalé rozhodovanie v súvislosti s dodaním tankov typu Leopard 2 Ukrajine stojí životy ľudí, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Podoľak na sociálnej sieti Twitter vyjadril svoju frustráciu v súvislosti s „globálnou nerozhodnosťou“ nad dodávkami zbraní Ukrajine.

„Tak či tak pomôžete Ukrajine potrebnými zbraňami a uvedomíte si, že neexistuje iná možnosť na ukončenie vojny okrem porážky (Ruska),“ napísal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Dnešná nerozhodnosť však zabíja viac našich ľudí. Každý jeden deň omeškania je smrťou Ukrajincov. Myslite rýchlejšie,“ vyzval.

14:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v sobotu na odstránenie prekážok, ktoré komplikujú vývoz obilia z Ukrajiny. Podľa jeho slov momentálne čaká na plavbu cez Bosporský prieliv viac než 100 lodí naložených ukrajinskými potravinami, za čo podľa neho môžu obštrukcie zo strany Ruska, informuje agentúra DPA.

„Vyše 100 lodí prepravujúcich potraviny čaká v blízkosti Bosporu. Prečo? Pretože sa musia podrobiť inšpekciám a ruskí zástupcovia tieto inšpekcie blokujú. Tieto lode sú tam držané celé týždne,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave k účastníkom medzinárodnej konferencie ministrov poľnohospodárstva v Berlíne.

Podľa Zelenského toho dlhé čakanie spôsobí zvýšenie cien potravín v Európe a môže vyvolať nestabilitu alebo aj hlad v krajinách Ázie a Afriky.

Prezident uviedol, že „ukrajinskí poľnohospodári pokračujú v obrábaní polí“ napriek tomu, že Rusko neustáva v útokoch na infraštruktúru Ukrajiny, vrátane jej prístavov a dopravných sietí, a vykonáva brutálne bojové operácie v ukrajinských obilných regiónoch.

Rusko v sobotu poprelo, že by blokovalo ukrajinské lode s nákladmi obilia a obvinilo Kyjev, že pri Bospore vytvára „umelú dopravnú zápchu“.

13:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastnil v sobotu na pohrebe ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ktorý v stredu zahynul pri havárii vrtuľníka v Brovaroch pri Kyjeve.

Zelenskyj spolu s manželkou Olenou sa zúčastnili na spomienkovej ceremónii v Kyjeve, spresnila ukrajinská štátna tlačová agentúra Ukrinform. Nachádzalo sa tam dovedna deväť rakiev s telami obetí havárie z ukrajinského ministerstva vnútra.

Vrtuľník s vedením ukrajinského ministerstva vnútra sa zrútil v stredu ráno pri budove škôlky v meste Brovary pri Kyjeve. Nehoda si vyžiadala dovedna 14 obetí vrátane jedného dieťaťa.

Úradujúcim ministrom vnútra Ukrajiny sa po smrti Monastyrského stal doterajší šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

12:40 Trojica pobaltských krajín sa obrátila na Nemecko s výzvou, aby už „teraz“ dodalo Ukrajine svoje moderné bojové tanky Leopard 2. Informoval o tom v sobotu denník The Guardian.

„My, ministri zahraničných vecí (Litvy, Estónska a Lotyšska) apelujeme na Nemecko, aby teraz poskytlo Ukrajine tanky Leopard,“ uvádza sa vo výzve, ktorú zverejnili na Twitteri šéfovia diplomacií troch pobaltských krajín.

Zároveň zdôraznili, že tieto moderné, tzv. hlavné bojové tanky sú potrebné na zastavenie ruskej agresie, pomoc Ukrajine a na rýchle obnovenie mieru v Európe.

„Nemecko, ako popredná európska mocnosť, má v tomto smere mimoriadnu zodpovednosť,“ napísali ministri zahraničných vecí Litvy, Estónska a Lotyšska.

12:10 Ministerstvo obrany SR (MO SR) sa ohradilo voči medializovaným informáciám o tom, že Slovensko by bolo ochotné v prospech Ukrajiny sa vzdať tankov Leopard 2, ktoré má dostať z Nemecka. „Informácia sa nezakladá na pravde, navyše to od Slovenska nepožadujú ani spojenci," uviedlo ministerstvo v tlačovej správe. Rezort tiež dementoval informáciu, že dostali prísľub týkajúci sa poskytnutia náhrady od USA, a to v podobe starších amerických tankov Abrams, ak by sa Slovensko vzdalo nemeckých Leopardov v prospech Ukrajiny.

„Ani počas rokovaní v Ramsteine nezaznela oficiálna požiadavka zo strany Nemecka, aby sme tanky Leopard, takpovediac, posunuli Ukrajine,” povedal štátny tajomník MO SR Marian Majer priamo po rokovaní na základni Ramstein.

leopard 2 Čítajte viac Ukrajina môže dostať Leopardy skôr. Ak Slovensko počká

12:00 Ukrajinskí vojaci absolvujú v Poľsku výcvik na hlavných bojových tankoch Leopard 2. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, ktorého v sobotu citoval denník The Guardian.

Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok na americkej základni Ramstein v Nemecku – napriek očakávaniam – nedohodli na dodaní tankov Leopard Kyjevu, ale diskusie o tejto otázke budú pokračovať.

Reznikov pre ukrajinské vysielanie stanice Hlas Ameriky povedal, že aj keď rozhodnutie o dodávkach týchto moderných tankov zatiaľ nepadlo, Ukrajinci začnú s potrebným výcvikom na území Poľska.

„Začneme s týmto a potom sa pôjdeme ďalej,“ povedal Reznikov po skončení schôdzky so západnými spojencami na základni Ramstein. Avizovaný výcvik pritom označil za dôležitý prelom dosiahnutý vďaka snahám Poľska.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že Berlín bude napokon s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 Kyjevu súhlasiť.

„Vidím to optimisticky. Pretože prvý krok sme už podnikli: spustíme výcvikové misie na Leoparoch 2,“ uviedol šéf ukrajinského rezortu obrany.

VIDEO: Ukrajina: Nemecké zbrane sú super
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany videom, ktoré zverejnilo na sociálnych sieťach, poďakovalo Nemecku za dodávky zbraní. Pochválilo protilietadlový systém Gepard, tanky Leopard či protivzdušnú obranu IRIS-T. "Ďakujeme pekne Nemecko,“ odkázalo ministerstvo do Berlína. Vo videu použilo aj pesničku herca a zabávača Friedricha Liechtensteina.

11:45 Moskva podnikne odvetné kroky voči francúzskym médiám v reakcii na zmrazenie účtov ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

„Zablokovanie účtov RT France vyvolá odvetné opatrenia proti francúzskym médiám v Rusku,“ uviedol zdroj z ministerstva zahraničných vecí v Moskve pre agentúry TASS a RIA Novosti.

Zdroj zároveň obvinil Paríž z „terorizovania ruských novinárov“ a varoval, že Moskva si tieto kroky Francúzska „zapamätá“.

Odbory združujúce zamestnancov RT France, ktorá má už vo Francúzsku zákaz vysielania, v piatok informovali o zmrazení bankových účtov tohto televízneho kanálu.

11:20 Pohreb ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského a ďalších obetí stredajšej havárie vrtuľníka v meste Brovary, sa koná v sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev. Na sociálnej sieti Twitter to potvrdil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

„Dnes sa lúčime s ministrom Denysom Monastyrským, (prvým námestníkom) Jehveninom Jeninom, (štátnym tajomníkom) Jurijom Lubkovyčom a všetkými hrdinami, ktorí zahynuli pri havárii vrtuľníka,“ napísal Geraščenko.

Zverejnil aj videozáznam, na ktorom je vidieť kolónu pohrebných vozidiel prechádzajúcich Kyjevom.

10:50 Rusko počas jeho vojny na Ukrajine stratilo už 120 160 vojakov. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, podľa ktorého počas piatka prišlo o život 860 ruských vojakov.

Ruské straty podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ rátajú aj 3 140 tankov, 6 256 obrnených vozidiel, 4 918 vozidiel a palivových nádrží, 2 135 delostre­leckých systémov, 443 salvových raketometov, 220 systémov protivzdušnej obrany, 277 vrtuľníkov, 287 lietadiel, 1 891 dronov, 749 striel s plochou dráhou letu, 17 lodí a 193 kusov špeciálnej techniky.

10:20 V juhoukrajinskej Záporožskej oblasti obe strany nasadili značné množstvo vojakov. Tí medzi sebou vedú delostrelecké prestrelky a menšie potýčky a rozsiahlej ofenzíve sa vyhýbajú. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa ruské sily v oblasti zrejme stále pripravujú na obrannú operáciu.

10:00 Boje na Ukrajine ustali na mŕtvom bode, uviedla britská vojenská rozviedka. Ruské vojská, ktoré pred bezmála 11 mesiacmi do susednej krajiny vstúpili, podľa nej však môžu postúpiť pri meste Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Boje na Ukrajine sa v posledných dňoch sústredia do troch sektorov – okolo Bachmutu, na juhu v Záporožskej oblasti a na severovýchode pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti.

Ukrajina pri meste Kreminna pravdepodobne v posledných dňoch mierne postúpila a úspešne sa bránila ruským útokom, tvrdí Londýn. V Soledare neďaleko Bachmutu sa teraz podľa všetkého zotavujú ruské jednotky a žoldnieri súkromnej Vagnerovej skupiny. Moskva oznámila dobytie Soledaru minulý týždeň, podľa Londýna z mesta ukrajinské sily odišli začiatkom tohto týždňa.

„Celkovo konflikt uviazol na mŕtvom bode. Avšak existuje reálna možnosť čiastkových postupov ruských vojsk v okolí Bachmutu,“ píše rozviedka, ktorej hodnotenie pravidelne na Twitteri zverejňuje britské ministerstvo obrany.

9:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval ponuku na sprostredkovanie rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Podľa úradu tureckého prezidenta to Erdogan povedal v piatok v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

V nedávnom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom Erdogan šéfovi Kremľa povedal, že výzvy na mier a vyjednávania by malo podporiť jednostranné vyhlásenie prímeria a vízia čestného riešenia.

8:30 Ukrajina by sa nemala fixovať na to, aby za každú cenu udržala mesto Bachmut. Namiesto toho by sa mala sústrediť na prípravu veľkej protiofenzívy voči ruským inváznym silám. Pod podmienkou anonymity to uviedol vysokopostavený predstaviteľ administratívy prezidenta USA Joea Bidena.

Priemyselné Bachmut, ktoré ukrajinská armáda bráni proti takmer nepretržitým ruským útokom, je v súčasnosti hlavným epicentrom bojov na východnej Ukrajine. Ťažké boje, v ktorých obe strany zaznamenávajú veľké straty, tam prebiehajú už od vlaňajšieho augusta.

Bachmut, vojna na UKrajine Čítajte viac Kyjev by sa mal zamerať na prípravu ofenzívy, nie na Bachmut, znie z Washingtonu

7:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron pred oslavami 60. výročia podpisu Elyzejskej zmluvy o nemecko-francúzskej spolupráci zhodne vyjadrili vôľu posilniť Európu.

V článku pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung obaja štátnici na pozadí prebiehajúcej vojny na Ukrajine načrtli hlavné body pre posilnenie zvrchovanosti Európy tak, aby jej obyvatelia mohli žiť v mieri, prosperite a slobode.

„Pre silnejšiu Európu zajtrajškov musíme dnes investovať viac do našich ozbrojených síl a základov pre obranný priemysel v Európe,“ napísal Macron and Scholz.

Väčšie investície by posilnili obranné spôsobilosti a takisto vytvorili z Európy silnejšieho partnera pre Spojené štáty.

„Budeme intenzívne presadzovať ambicióznu stratégiu posilnenia konkurencieschop­nosti európskeho priemyslu a európskeho prostredia, nakloneného konkurencii a inováciám,“ píše sa v článku.

6:30 Na Ukrajine padol bývalý príslušník špeciálnych jednotiek amerického námorníctva Navy SEAL. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na amerických činiteľov. Podľa dostupných informácií ide o šiesteho Američana zabitého vo vojne na Ukrajine.

Daniel W. Swift bol bývalý príslušník Navy SEAL. V oficiálnych záznamoch je vedený ako dezertér od marca roku 2019. Americké námorníctvo nechcelo špekulovať, prečo bol jeho bývalý príslušník na Ukrajine. Potvrdilo však, že Swift bol zabitý v stredu. Podľa časopisu Time bol námorník pochádzajúci zo štátu Oregon ocenený za účasť na misiách v Iraku či Afganistane.

Podľa údajov amerického ministerstva zahraničia a správ od jednotlivých rodín v bojoch na Ukrajine zahynulo najmenej päť ďalších Američanov. Americká vláda odrádza občanov od zapojenia sa do bojov na Ukrajine v obave, že by ich ruské sily mohli zajať a držať ako rukojemníkov.

Počas prvých týždňov vojny podľa AP kontaktovalo ukrajinské veľvyslanectvo vo Washingtone najmenej 6 000 ľudí žiadajúcich informácie, ako sa stať dobrovoľníkom bojujúcim na strane Ukrajiny. Polovica potenciálnych dobrovoľníkov bola rýchlo odmietnutá pre chýbajúce vojenské skúsenosti, záznamy v registri trestov alebo nespôsobilosť na službu, oznámil vlani ukrajinský vojenský pridelenec.

K jednotkám zahraničných bojovníkov podporujúcich Kyjev sa pripojil neznámy počet Američanov. Ďalší pôsobia v humanitárnych a ľudskoprávnych organizáciách.

5:50 Spojenci dodávajúci Ukrajine zbrane sa na piatkovej schôdzke na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku sústredili na ochranu ukrajinského vzdušného priestoru. Po rokovaní to novinárom povedal americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý výslovne za protivzdušné systémy poďakoval Nemecku, Francúzsku, Holandsku a tiež Británii.

V otázke možných dodávok nemeckých tankov odkázal na nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa. Ten povedal, že rozhodnutie nepadlo, ale že jasno bude v najbližších dňoch. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley vyhlásil, že pre Ukrajinu bude ťažké vytlačiť ruských vojakov z celého svojho územia a že vojna nakoniec skončí pri rokovacom stole.

„Rusko pokračuje v ostreľovaní ukrajinských miest strelami a dronmi,“ povedal Austin o dôležitosti posilnenia ochrany ukrajinského vzdušného priestoru. K tomu podľa neho zásadne prispeje systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý Nemecko sľúbilo odovzdať Ukrajine na začiatku januára.

Nemecko označil Austin za spoľahlivého spojenca. Reagoval tak na otázky novinárov, či je možné sa na Nemecko plne spoľahnúť, keď sa aj pod terajším tlakom zdráha dodať na Ukrajinu svoje tanky Leopard.

„Nemci sú spoľahliví spojenci, dlhodobo boli spoľahliví a verím, že spoľahliví zostanú,“ povedal americký minister. Na otázku, či by Nemci mohli urobiť viac, dodal, že áno, rovnako ako ostatní. „Nemecko môže urobiť viac, Spojené štáty môžu urobiť viac, každý môže urobiť viac,“ poznamenal.

Milley po rokovaní na základni Ramstein povedal, že doteraz nevidel Severoatlantickú alianciu tak jednotnú. Na schôdzke sa zúčastnili predstavitelia piatich desiatok krajín, a to nielen členov NATO. Milley pred novinármi hovoril o tom, že ukrajinské sily čaká zložité oslobodzovanie okupovaného územia.

"Pre Ukrajincov bude veľmi ťažké v tomto roku vytlačiť ruských vojakov z celého svojho územia. Nehovorím, že to nebude možné, ale bude to veľmi zložité, "povedal. Poznamenal, že vojna sa nakoniec skončí pri rokovacom stole, až sa pre to obe strany rozhodnú. Dodal ale, že je to Rusko, kto túto nevyprovokovanú vojnu začalo.

574 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine