Ruský špión alebo ukrajinský hrdina? Kirjejev varoval pred útokom na Kyjev, skončil s guľkou v hlave

Ukrajinský podnikateľ Denys Kirjejev, ktorý sa zúčastnil na rusko-ukrajinských mierových rozhovoroch a ktorého vlani v marci zabili príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, poznal presný dátum ruskej invázie na Ukrajinu a úrady varoval pred útokom na Kyjev. Píše denník The Wall Street Journal (WSJ) v obsiahlom materiáli, v ktorom sa snaží dopátrať, či bol Kirjejev ruský špión alebo ukrajinský hrdina.

21.01.2023 14:45
Ukrajina Rusko Invázia Spustenie Foto: ,
Prilba vojaka s dierou po guľke je položená vedľa horiacich vojenských vozidiel 26. februára 2022 v Kyjeve. Ilustračné foto.
debata (24)

Päťdesiatštyriročný bankár Kirjejev, ktorý mal dobré známosti medzi členmi ruskej elity, podľa WSJ spolupracoval s ukrajinskou rozviedkou od jari 2021, na jeseň toho istého roka potom bol jedným z prvých, kto varoval pred plnohodnotnou ruskou inváziou.

V popoludňajších hodinách 23. februára 2022 Kirjejev odovzdal šéfovi ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylovi Budanovovi najčerstvejšie spravodajské informácie: Ruský prezident Vladimir Putin práve vydal rozkaz na druhý deň skoro ráno začať inváziu. Kirjejev tiež poznal miesto, z ktorého ruské jednotky povedú hlavný útok na ukrajinskú metropolu – letisko Hostomel.

VIDEO: Útok ruských vrtuľníkov na ukrajinské letisko
Video

„Nebyť Kirjejeva, s najväčšou pravdepodobnosťou by Kyjev padol,“ cituje WSJ Budanovova, podľa ktorého varovanie poskytlo Ukrajine niekoľko cenných hodín potrebných na presun jednotiek a vybavenia.

Keď sa Ukrajincom podarilo zmariť ruské plány na rýchle ovládnutie ukrajinskej metropoly, Budanov požiadal Kirjejeva, aby sa zúčastnil na mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou. Vojenská jednotka dúfala, že Kirjejevove známosti Kyjevu pri vyjednávaní pomôžu. Podnikateľ sa okrem iného poznal s dvoma členmi ruskej delegácie.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video

„Kirjejev vedel, že verejné angažovanie sa v konflikte bude riskantné, a nechcel tam ísť. Roky pestoval vzťahy na oboch stranách hranice,“ píše WSJ a pripomína, že podnikateľ sa napokon na mierových rokovaniach zúčastnil.

Večer pred začiatkom druhého kola rokovaní o mieri v Bielorusku podľa Budanova Kirjejevovi volali z kancelárie šéfa kontrarozviedky pri SBU Oleksandra Poklada. Poklad aj hovorcovia SBU odmietli podľa WSJ žiadosť o komentár s odvolaním sa na ochranu štátnych tajomstiev. Agenti SBU Kirjejeva zatkli nasledujúci deň, na začiatku vlaňajšieho marca, pri ceste na kyjevskú stanicu. O hodinu a pol neskôr bol nájdený mŕtvy na chodníku v centre Kyjeva, s ranou po projektile v zátylku.

WSJ píše, že Kirjejev zomrel ako zradca, ale pochovaný bol ako hrdina. Kým ukrajinské médiá písali o podozrení z kolaborácie s Ruskom, ukrajinské ministerstvo obrany hovorilo o hrdinskej smrti. Kirjejev bol pochovaný s vojenskými poctami na kyjevskom cintoríne, medzi hrobmi ukrajinských hrdinov.

V nasledujúcich mesiacoch ukrajinská vláda donútila odísť z funkcií desiatky predstaviteľov prokuratúry či bezpečnostných služieb, v polovici júla potom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zbavil funkcie šéfa SBU Ivana Bakanova. Celkovo sa Kyjev zaoberá viac ako 650 prípadmi velezrady zo strany vládnych úradníkov, píše WSJ.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine