Rusi cvičili protivzdušnú obranu v Moskovskej oblasti. Čoho sa boja?

Ruská armáda vykonala v Moskovskej oblasti cvičenie protivzdušnej obrany s cieľom odrážať letecké útoky na dôležité objekty, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičenie podľa neho zahŕňalo systémy protivzdušnej obrany S-300 a zapojilo sa doň vyše 150 vojakov a viac ako 30 kusov zbraní a vojenskej techniky.

21.01.2023 18:18
debata (31)

„V Moskovskej oblasti sa konalo cvičenie s príslušníkmi protilietadlovej raketovej brigády Západného vojenského okruhu na odrážanie vzdušných útokov na dôležité vojenské, priemyselné a administratívne objekty,“ píše sa na webe ruského ministerstva obrany. Moskva nespresnila, kedy sa cvičenie odohralo.

Bombardér / Tu-95 / Čítajte viac Bojí sa Moskva útoku? Na strechách metropoly sa objavili ťažké zbrane

Rusko vlani vo februári vojensky napadlo Ukrajinu a v posledných mesiacoch na ňu vykonáva masívne vzdušné útoky, pričom rakety a bezpilotné lietadlá sú namierené najmä proti civilnej a energetickej infraštruktúre. Na druhej strane boli zdokumentované prípady, keď drony zasiahli vojenské objekty v Rusku, niekedy aj stovky kilometrov za frontovou líniou. Predpokladá sa, že tieto údery podnikla Ukrajina, ktorá sa k nim však nikdy oficiálne neprihlásila.

VIDEO: S čím dostrelia Ukrajinci ďalej? Rusi sa neschovajú

Video
Pentagon sa zaoberá ponukou spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľované zo zeme. Systém je známy ako GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Pozrite si ho na videu spoločností Saab a Boeing.

Na sociálnych sieťach sa tento týždeň objavili doteraz neoverené snímky systémov protivzdušnej obrany rozmiestnených po ruskej metropole. Jeden z nich zachytával žeriav, ako dvíha na strechu budovy ministerstva obrany vozidlo so systémom Pancir-S1. Na ďalšom bol údajne ten istý systém neďaleko oficiálnej rezidencie prezidenta Vladimira Putina Novo-Ogarjovo pri Moskve.

Agentúra Bloomberg v piatok napísala, že Rusko posilňuje okolo Moskvy protivzdušnú obranu. Podľa predstaviteľov oboznámených so situáciou, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, boli systémy rozmiestnené po tom, ako drony minulý mesiac zasiahli vojenské základne v Saratove a Rjazani, píše Bloomberg. Nové systémy majú podľa činiteľov doplniť existujúcu protivzdušnú obranu v okolí ruskej metropoly. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok odmietol komentovať správy o posilňovaní protivzdušnej obrany v Moskve a novinárov odkázal na ministerstvo obrany.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine