Predražené? Ukrajinský minister bude musieť vysvetliť nákupy potravín pre armádu

Priživil sa niekto v Kyjeve na potravinách pre ukrajinských vojakov? Parlament si predvolal ministra obrany Oleksija Reznikova, aby objasnil, prečo jeho rezort nakupoval výrazne drahšie v porovnaní s bežnými cenami. Na predražené nákupy upozornil spravodajský server Zerkalo nedeli.

22.01.2023 07:00 , aktualizované: 13:17
debata (125)

Nie je vylúčené, že by kauza mohla viesť k odchodu Reznikova z jeho funkcie. „Ak sa tieto správy potvrdia, musí byť vec vyšetrená a zodpovední ľudia potrestaní. Bohužiaľ, v každej vojne sú hrdinovia, ale sú aj záškodníci,“ citovala agentúra UNIAN Mychajla Podoljaka, poradcu prezidenta Volodymyra Zelenského.

O predvolaní Reznikova informovala podpredsedníčka parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a tajné služby Marjana Bezuhlová. Povedala, že minister bude vysvetľovať kauzu za zatvorenými dverami.

„Naše ministerstvo obrany urobilo veľa počas vojny v roku 2022. No chyby, najmä korupčné riziká, nemožno ignorovať. Ďakujem novinárom Zerkala nedeli za ich prácu,“ napísala na Facebooku.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj vyhlásil boj proti korupcii, má prichystané opatrenia

Reznikov sa zatiaľ verejne nevyjadril. Jeho ministerstvo podpísalo zmluvu o nákupe potravín 23. decembra 2022. Rezort má za ne v tomto roku zaplatiť dovedna 13,16 miliardy ukrajinských hrivien, čo je v prepočte 330 miliónov eur. Potraviny sú určené pre vojakov na fronte a v jeho blízkosti.

Zerkalo nedeli zverejnilo fotokópiu zmluvy s cenami jednotlivých položiek. Server porovnával ceny potravín pre armádu s cenami v obchodnom reťazci Siľpo v oblasti Kyjeva. Poukázal na to, že do predajní sa vozia výrobky od výrobcov z krátkych vzdialeností. „Vysvitlo, že ceny základných potravín sú vyššie dvojnásobne až trojnásobne!“ napísal server o objednávkach rezortu obrany.

Z porovnania vyplynulo, že kým Siľpo predáva jedno vajíčko za 7 hrivien, naopak, ministerstvo ho bude kupovať za 17 hrivien. Nasleduje ďalšie porovnanie cien – prvý údaj je cena v maloobchode, druhý údaj v zátvorke je cena, ktorú si dohodol rezort vedený Reznikovom:

kilogram zemiakov 8 hrivien (22 hrivien), kilogram kuracích stehien 80 hrivien (120 hrivien), liter slnečnicového oleja 72 hrivien (109 hrivien), kilogram cibule 25 hrivien (42 hrivien), kilogram uhoriek 60 hrivien (100 hrivien), kilogram cvikly 11 hrivien (25 hrivien), kilogram zelenej kapusty 12 hrivien (30 hrivien) atď.

Zerkalo nedeli upozornilo, že zmluva na nákup potravín pre armádu v minulom roku rátala s cenami len o pätinu drahšími v porovnaní s trhovými cenami. Firma, ktorá má vojakom zabezpečiť potraviny, má názov Aktiv kompani. Server nepriamo upozornil na možné korupčné prepojenie: „Mesiac pred podpisom zmluvy s ministerstvom sa jej šéfom stal Valerij Meleš. Predtým bol riaditeľom štátneho podniku rezortu obrany.“

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Olexij Reznikov #predražené nákupy