332. deň: Z Moskvy znejú hrozby: Na silu odpovieme ešte väčšou silou, aj jadrovou

Šéf ruskej Dumy Vjačeslav Volodin varoval Západ pred dodávkami útočných zbraní Ukrajine. Tvrdí, že tieto rozhodnutia môžu priviesť svet k strašnej vojne, aj jadrovej. Podľa exprezidenta Dmitrija Medvedeva je vojna so Západom novou vlasteneckou vojnou.

22.01.2023 08:00 , aktualizované: 21:42
Nemecko, Leopard 2, tanky Foto:
Ťažký nemecký tank Leopard 2 počas návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza v októbri v nemeckom Ostenholzi.
debata (1215)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 332. deň
  • Poľsko poskytne pomoc Ukrajine aj bez súhlasu Nemecka
  • Macron nevylučuje dodávku ťažkých tankov Leclerc na Ukrajinu

VIDEO: Pohreb ukrajinského ministra a ďalších obetí pádu helikoptéry.

Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho...
Pohreb obetí nehody vrtuľníka pri meste...
+5Pohreb obetí nehody vrtuľníka pri meste...

21:42 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu nevylúčil, že jeho krajina dodá Ukrajine svoje tanky Leclerc. „Pokiaľ ide o tanky Leclerc, nič nie je vylúčené,“ povedal Macron v Paríži na tlačovej konferencii s kancelárom Olafom Scholzom po spoločnom zasadaní vlád Francúzska a Nemecka.

Poskytnutie týchto ťažkých bojových tankov však podľa Macrona nesmie eskalovať konflikt, nesmie oslabiť obranyschopnosť Francúzska a musí byť realistickou a efektívnou podporou pre Ukrajinu.

Treba tiež brať do úvahy čas potrebný na výcvik ukrajinských posádok a na dodanie tankov. O tejto otázke sa bude v najbližších dňoch a týždňoch diskutovať so spojencami, konštatoval Macron. Francúzsky prezident začiatkom januára súhlasil s dodaním ľahkých tankov AMX-10 RC francúzskej výroby Kyjevu.

Na Ukrajinu doteraz neboli dodané žiadne tzv. hlavné bojové tanky západnej výroby, ktoré by pomohli ukrajinským silám v bojoch s ruskými inváznymi silami. Británia však tento týždeň prisľúbila dodanie 14 tankov Challenger 2.

Nemecko je pod veľkým tlakom, aby dodalo Ukrajine svoje tanky Leopard 2. Scholz sa na tlačovej konferencii v Paríži k tejto otázke nevyjadril. Uviedol len, že jeho krajina vždy v minulosti konala „v úzkej koordinácii s našimi priateľmi a spojencami“ a robí tak aj teraz. (dpa, afp, tasr)

20:38 Ukrajinská vláda odvolala v nedeľu z funkcie námestníka ministra pre infraštruktúru Vasyľa Lozynského, a to za údajne prijatie úplatku vo výške 400-tisíc dolárov. Lozynského zadržal ešte v sobotu Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU). Podľa tohto úradu prijal zmienený úplatok ako províziu za zmanipulovanie štátneho tendra na obstarávanie elektrických generátorov.

Lozynskyj a jeho komplici sa údajne pokúšali získať časť z 1,68 miliardy hrivien (46 miliónov dolárov), ktoré Kyjev v lete vyčlenil na nákup generátorov a iného vybavenia. Tender za úplatky prisľúbili uchádzačovi s nadhodnotenými cenami. Lozynského údajne zadržali práve vtedy, keď úplatok prijímal.

NABU informoval, že na vyšetrovaní sa podieľalo 150 jeho zamestnancov. Mená komplicov Lozynského, ktorému hrozí v prípade usvedčenia až 12-ročné väzenie, dosiaľ úrad nezverejnil. (tasr)

16:59 Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil v nedeľu Ukrajinu. Fotografi ho zachytili v uliciach mesta Boroďanka, ktoré bolo zničené ešte na začiatku ruskej vojenskej invázie.

Britský expremiér uviedol, že na návštevu Ukrajiny ho pozval tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra PA Media, naznačil svoju podporu pre dodanie viac tankov Kyjevu s tým, že teraz je ten čas „dať Ukrajincom všetky nástroje, ktoré potrebujú na dokončenie roboty“.

„Je privilégiom navštíviť Ukrajinu na pozvanie prezidenta Zelenského. Utrpenie ukrajinského ľudu trvá už príliš dlho,“ povedal Johnson. „Jedinou cestou ukončiť túto vojnu pre Ukrajinu je vyhrať ju – a vyhrať ju tak rýchlo, ako to len bude možné… Čím skôr (ruský prezident Vladimir) Putin padne, tým lepšie pre Ukrajinu i pre celý svet,“ dodal britský expremiér.

Johnson minulý týždeň na Svetovom ekonomickom fóre v Davose dostal od starostu Kyjeva Vitalija Klička medailu čestného občana ukrajinskej metropoly. Mnoho Ukrajincov ho považuje za hrdinu vďaka jeho podpore po tom, čo Rusko koncom februára 2022 vojensky napadlo Ukrajinu. (tasr)

16:01 V prípade, že USA a členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) dodajú Ukrajine zbrane, ktoré môžu ohroziť územie Ruska, čaká svet „globálna katastrofa“, uviedol v nedeľu predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.

Šéf Štátnej dumy a blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina na platforme Telegram ďalej dodal, že takýmito krokmi by sa argumenty proti použitiu zbraní hromadného ničenia stali „neudržateľnými“. Podľa Volodina vedie podpora Ukrajiny zo strany Spojených štátov a NATO svet do „strašnej vojny“.

„Ak Washington a krajiny NATO dodajú zbrane, ktoré budú použité na útoky na civilné mestá a pokusy obsadiť naše územia, ako hrozia, povedie to k odvetným opatreniam s použitím silnejších zbraní,“ napísal.

Argumenty, že jadrové mocnosti predtým nepoužívali zbrane hromadného ničenia v lokálnych konfliktoch, sú podľa neho neudržateľné, cituje The Guardian. Dodal, že je to preto, lebo USA a NATO „nečelili situácii, v ktorej by bola ohrozená bezpečnosť ich občanov a územná celistvosť krajiny“.

V piatok sa 50 krajín dohodlo, že poskytne Kyjevu vojenskú techniku v hodnote miliárd dolárov vrátane obrnených vozidiel a munície potrebnej na zatlačenie ruských síl. Nemecko však čelí kritike spojencov kvôli neochote dodať tanky Leopard 2 na posilnenie bojovej kapacity Ukrajiny.

Ministri zahraničných vecí troch pobaltských štátov Lotyšska, Estónska a Litvy v spoločnom vyhlásení uviedli, že „vyzývajú Nemecko, aby teraz Ukrajine poskytlo tanky Leopard“. Tanky sú v držbe niekoľkých krajín NATO, ale na ich prepravu na Ukrajinu potrebujú krajiny súhlas Berlína. (tasr)

15:03 Francúzsko a Nemecko budú podporovať Ukrajinu v jej boji proti Rusku „tak dlho, ako to bude potrebné“, vyhlásil v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Francúzska.

„Naďalej budeme poskytovať Ukrajine všetku podporu, ktorú potrebuje, tak dlho, ako to bude nevyhnutné. Spolu, ako Európania, aby sme bránili náš európsky mierový projekt,“ povedal Scholz v prejave, ktorým si na parížskej univerzite Sorbonne pripomenul 60 rokov od začiatku francúzsko-nemeckej povojnovej spolupráce podpísaním tzv. Elyzejskej zmluvy. Na prejave sa zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Francúzsko-nemecká spolupráca je podľa Scholza kľúčová vzhľadom na budúcnosť Európy. „Budúcnosť, rovnako ako minulosť, spočíva na spolupráci medzi oboma našimi krajinami ako hybná sila pre zjednotenú Európu,“ zdôraznil nemecký kancelár.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zároveň v nedeľu vyhlásil, že Francúzsko a Nemecko by mali byť „priekopníkmi“ v rozvojovej Európe. Odvolal sa pritom tiež na potrebu „vybudovať nový energetický model“, povzbudiť „inovácie a technológie zajtrajška“ a uistiť, že Európska únia je „geopolitickou mocnosťou sama o sebe“ v oblasti obrany i diplomacie.

„Ďakujem, pán prezident, ďakujem z celého srdca,“ poďakoval Scholz Macronovi za priateľstvo preukázané Nemecku zo strany Francúzska. Scholz predniesol prejav vo francúzštine a obrátil sa aj na verejnosť. „Ďakujeme vám, naši francúzski bratia a sestry, za vaše priateľstvo,“ povedal. (afp, dpa, tasr)

14:44 Ruské jednotky uskutočňujú ofenzívu smerom na dve mestá v ukrajinskej Záporožskej oblasti, kde sa po niekoľkých mesiacoch stagnujúceho frontu boje tento týždeň zintenzívnili, uviedli v nedeľu ruské štátne médiá.

Moskvou dosadený predstaviteľ Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že sa ofenzívne akcie sústreďujú v okolí dvoch miest: Orichiv, zhruba 50 kilometrov južne od Ukrajincami ovládaného oblastného hlavného mesta Záporožie, a Huljajpole, ktoré sa nachádza ďalej smerom na východ.

„Front sa pohybuje, predovšetkým dvoma smermi: Orichiv a Huljajpole,“ citovali Rogova ruské médiá. Ako dodal, v týchto oblastiach v súčasnosti prebiehajú aktívne boje, pričom iniciatíva je podľa neho v rukách ruských jednotiek. Ukrajinská armáda v dennom hlásení v nedeľu uviedla, že v Záporožskej oblasti bolo „viac než 15 obcí zasiahnutých delostreleckou paľbou“.

Začiatkom tohto týždňa Rogov ohlásil „lokálnu ofenzívu“ okolo Orichivu a uviedol, že ruská armáda ovládla dedinu Lobkove blízko rieky Dneper. V sobotu ruská armáda uviedla, že jej vojaci uskutočnili „útočné akcie“ v regióne Záporoží a tvrdila, že „zaujali výhodnejšie línie a pozície“, pripomína AFP.

Front na juhu Ukrajiny bol v poslednom čase podstatne pokojnejší než na východe, pričom Moskva sa v novembri stiahla z mesta Cherson. Zatiaľ čo Rusko ovláda veľké časti juhu Záporožskej oblasti, jej hlavné mesto Záporožie ani severná časť nepadli do rúk ruských síl. (tasr, afp)

13:44 Ak Nemecko nebude súhlasiť s dodávkami tankov Leopard 2 Kyjevu, Poľsko vytvorí „menšiu koalíciu“ krajín ochotných poslať na Ukrajinu tanky a ďalšie vojenské vybavenie. Vyhlásil to v nedeľu poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Predseda poľskej vlády zdôraznil, že Varšava sa nebude len nečinne prizerať, ako Ukrajina krváca v boji proti ruskej agresii. „Kyjev a Európa v tejto vojne zvíťazila, či už s Nemeckom alebo bez neho,“ povedal pre poľskú agentúru PAP.

Týmito slovami reagoval na to, že členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok – pre váhanie Nemecka – nedokázali zhodnúť na dodaní nemeckých tankov Leopard Kyjevu; diskusie o tejto otázke však budú podľa spojencov pokračovať.

Na vývoz týchto moderných tankov na Ukrajinu – a to aj z tretích krajín – je potrebný súhlas Berlína, ktorý ho zatiaľ neudelil s argumentom, že musí svoj postup skoordinovať so spojencami a zvážiť všetky „pro a proti“. Poľský premiér označil postoj Nemecka k tejto otázke za neakceptovateľný.

„Od vypuknutia vojny uplynul už skoro rok. V televízii a na YouTube možno vidieť dôkazy o vojnových zločinoch ruskej armády. Čo ešte potrebuje Nemecko na to, aby sa mu otvorili oči a začalo konať v súlade s potenciálom, ktorý má nemecký štát?“ spýtal sa v tejto súvislosti Morawiecki.

Podľa poľského premiéra je Nemecko ekonomickou aj vojenskou mocnosťou a malo byť preto podniknúť rozhodné kroky na pomoc Kyjevu a predovšetkým by nemalo v tomto smere sabotovať úsilie iných krajín. Poľsko už vyjadrilo ochotu poskytnúť Ukrajine 14 bojových tankov Leopard a o ich dodaní diskutuje s ďalšími zhruba 15 krajinami. V sobotu sa s výzvou na poskytnutie týchto moderných tankov Kyjevu obrátila na Nemecko trojica pobaltských krajín – Litva, Estónsko a Lotyšsko. (pap, tasr)

12:02 Rusko bude môcť avizované zvýšenie kapacít svojej armády zrealizovať len s ťažkosťami, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany. „Rusko bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou problémy zvýšiť počet personálu a vybavenia pre plánované rozšírenie,“ spresnil britský rezort obrany v pravidelnom vyhlásení k vojne na Ukrajine vzhľadom na najnovšie poznatky britských tajných služieb.

Ruský rezort obrany, ktorý čelí ostrej kritike za to, že nedokáže účinne kontrolovať rozsiahle územia Ukrajiny, v decembri prisľúbil posilnenie kapacít vojenského personálu z 1,15 milióna na 1,5 milióna ľudí.

„Ako naznačujú plány (ruského ministra obrany Sergeja) Šojgua, ruské vedenie vychádza z najväčšou pravdepodobnosťou z toho, že zvýšená konvenčná vojenská hrozba bude pretrvávať mnoho rokov aj mimo aktuálnej vojny na Ukrajine,“ uviedol Londýn.

Britské ministerstvo obrany pravidelne zverejňuje vyhlásenia k priebehu vojny na Ukrajine s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb už od začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň. (tasr)

10:54 Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius dúfa, že v čo najbližšom čase navštívi Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore v pre noviny Bild am Sonntag. „Je isté, že skoro pocestujem na Ukrajinu. Dokonca možno už počas uplynulých štyroch týždňov,“ povedal Pistorius, ktorý sa funkcie ujal vo štvrtok. Nahradil Christine Lambrechtovú, ktorá rezignovala po sérii prešľapov.

Podpora Ukrajine je jednou z prvoradých výziev, ktorým Pistorius čelí. Váhanie Nemecka v súvislosti s poskytovaním zbraní pre Kyjev je hlavnou témou v Nemecku i v zahraničí.

Práve Pistorius zohrá kľúčovú úlohu pri dodávkach zbraní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyzval na dodávky bojových tankov Leopard 2 nemeckej výroby pre Kyjev. Nemecko sa k tomu doposiaľ nevyjadrilo s odvolaním sa na potrebu spolupráce so spojencami.

Na otázku, kedy padne rozhodnutie o tankoch pre Ukrajinu, Pistorius odpovedal: „Sme vo veľmi úzkom dialógu o tejto otázke s našimi medzinárodnými partnermi, v prvom rade so Spojenými štátmi.“

Vyjadrenia Pistoriusa prišli krátko po stretnutí podporovateľov Ukrajiny na leteckej základni Ramstein na západe Nemecka, kde Berlín čelil značnému tlaku, aby tanky Kyjevu poskytol. Nemecko však doteraz nevydalo povolenie ani pre iné krajiny, ktoré by mohli dodať Ukrajine zbrane nemeckej výroby. (tasr, dpa)

8:00 Dodávky zbraní z USA a NATO Ukrajine na útoky proti Ruskej federácii budú mať za následok reakciu s použitím silnejších zbraní. Uviedol to podľa agentúry TASS v nedeľu šéf ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

„Dodávky útočných zbraní kyjevskému režimu povedú ku globálnej katastrofe. Ak Washington a krajiny NATO dodajú zbrane, ktoré sa použijú na útoky na civilné mestá a pokúsia sa dobyť naše územia, ako ohrozujú, povedie to k odvetným opatreniam s použitím silnejších zbraní,“ napísal na svojom kanáli Telegram.

Argumenty, že jadrové mocnosti predtým nepoužívali zbrane hromadného ničenia v lokálnych konfliktoch, sú podľa Volodina neudržateľné, uvádza TASS. „Pretože tieto štáty nečelili situácii, pri ktorej by došlo k ohrozeniu bezpečnosti ich občanov a územnej celistvosti krajiny,“ hovorí ruský politik.

Predseda Dumy tvrdí, že členovia Kongresu USA, poslanci Bundestagu, Národného zhromaždenia Francúzska a ďalších európskych parlamentov si musia uvedomiť svoju zodpovednosť voči ľudstvu.

„Washington a Brusel svojimi rozhodnutiami vedú svet k strašnej vojne: k úplne inému druhu nepriateľstva ako dnes, keď sa útoky vykonávajú výlučne na vojenskú a kritickú infraštruktúru využívanú kyjevským režimom. Vzhľadom na technologickú prevahu ruských zbraní, musia zahraniční politici, ktorí robia takéto rozhodnutia, pochopiť: toto sa môže skončiť globálnou tragédiou, ktorá zničí ich krajiny,“ citovala agentúra TASS šéfa Dumy.

Bývalý ruský prezident i premiér Dmitrij Medvedev zase na sociálnej sieti reagoval na šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella, ktorý nedávno uviedol, že Rusko je zvyknuté bojovať až do samotného konca. Urobilo tak v pripade Napoleona aj Hitlera, je absurdné si myslieť že Rusko vojnu prehralo, povedal Borrell.

„Spomenul, že naša krajina porazila Napoleona a Hitlera. Všimnite si, že on sám načrtol túto analógiu. ‚Ukronaci‘ a západná Európa sú teda priamymi dedičmi tých, ktorí bojovali proti Rusku. A vojna s nimi je teda novou vlasteneckou vojnou. A víťazstvo bude naše. Ako v rokoch 1812 a 1945,“ napísal jeden z najtvrdších predstaviteľov Putinovho režimu.

Borrell na takéto názory reagoval slovami na Twitteri, že „ruská manipulácia pravdy dosiahla ďalší nízky bod“. „Neexistuje žiadna paralela medzi nacistickým Nemeckom a medzinárodnou pomocou Ukrajine pri obrane jej územia a obyvateľov. Popieranie, prekrúcanie a bagatelizovanie holokaustu je v rozpore s právom EÚ a hodnotami EÚ,“ napísal.

Nerozhodnosť Západu ohľadom dodávky tankov Kyjevu stojí Ukrajincov životy, uviedol v sobotu na twitteri poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Predstaviteľov západných krajín, ktorí sa v piatok zišli na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku, potom vyzval, aby si dodávky ťažkej techniky rozmysleli rýchlejšie. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že je s výsledkami stretnutia spokojný. Nie všetka dohodnutá pomoc Ukrajine podľa neho bola oznámená verejne. Zástupcovia piatich desiatok krajín podporujúcich Ukrajinu v piatok oproti očakávaniam nerozhodli o poskytnutí nemeckých tankov Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Nemecký minister obrany Boris Pistorius následne uviedol, že rozhodnutie príde v najbližších dňoch.

„Aj tak Ukrajinu potrebnými zbraňami vybavíte a uvedomíte si, že okrem porážky Ruskej federácie nie je iný spôsob, ako vojnu ukončiť. Ale dnešná nerozhodnosť zabíja ďalších našich ľudí. Každý deň meškania znamená smrť Ukrajincov. Rozmýšľajte rýchlejšie,“ napísal Podoljak.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine