Objavili najväčšie jedovaté monštrum. Vyzerá ako futbalová lopta s rukami

Keď austrálska strážkyňa prírody Kylee Grayová zbadala extrémne veľkého živočícha, takmer neverila vlastným očiam. Zahliadla totiž jedinca, ktorý bol šesťkrát väčší, ako býva zvyčajne. Vo voľnej prírode objavila ropuchu obrovskú, ktorá sa nepochybne dostane do Guinnessovej knihy rekordov.

23.01.2023 13:43
ropucha toadzilla Foto: ,
Ropucha obrovská, ktorú našli v Austrálii, má hmotnosť až 2,7 kg.
debata (5)

Monštrum váži až 2,7 kg, čo je o 50 gramov viac, ako je platný rekord, ktorý patrí obojživelníkovi tohto druhu nájdenému v roku 1991 vo Švédsku. „Vyzerala takmer ako futbalová lopta s rukami. Nikdy som takú ropuchu nevidela," povedala Grayová pre austrálsku stanicu ABC. Ide o samicu, pomenovali ju Toadzilla (toad je v angličtine ropucha).

Grayová poznamenala, že Toadzilla sa zrejme živila hmyzom, plazmi a malými cicavcami. „Ropucha tejto veľkosti zožerie všetko, čo sa jej zmestí do úst," objasnila. Ropuchy obrovské sa vyznačujú tým, že sa živia aj mŕtvymi živočíchmi. Zaujímavé je aj to, že samice sú väčšie ako samce.

Toadzillu našli v austrálskom štáte Queensland. Po odchyte ju usmrtili a poskytnú ju do miestneho zoologického múzea.

Ropuchy obrovské sa kedysi v Austrálii vôbec nevyskytovali. Zmenilo sa to, keď ich v prvej polovici 20. storočia nasadili do prírody. Zámer? Poľnohospodári si od nich sľubovali, že sa veľmi osvedčia v boji proti trstinovým chrobákom. Ropuchy ako-tak pomohli, ale neskôr začali robiť viac škody, ako z nich bolo úžitku. „Z ropúch obrovských sa stal invazívny a škodlivý druh, ktorý má zničujúci vplyv na našu pôvodnú divočinu," informoval Úrad životného prostredia a vedy austrálskeho štátu Queensland.

Rhinella marina, ako sa nazýva po latinsky, vylučuje bufotenín, čo je látka, ktorú austrálske právo zaraďuje do skupiny drog, ako sú heroín a marihuana. Môže spôsobovať halucinácie. Ropucha obrovská vylučuje bufotenín vo veľmi malom množstve, ale ostatné toxíny v relatívne veľkom množstve.

Oblizovanie ropúch preto môže viesť k vážnym zdravotným ťažkostiam alebo dokonca až k smrti. Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že najväčším rizikom pre austrálsky ekosystém je požieranie ropúch obrovských predátormi, ktoré sa nimi otrávia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #ropucha