Odvolal Putin Surovikina kvôli svojmu kuchárovi? Šéf Kremľa sa snaží obmedziť vplyv Prigožina

Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží obmedziť vplyv žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá na Ukrajine od začiatku vojny bojuje v mene Ruska.

23.01.2023 14:54
Vladimir Putin / Jevgenij Prigožin / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin niekedy tiež prezývaný ako "Putinov kuchár" na snímke zo septembra 2010
debata (6)

Uviedol to v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny. Vagnerova skupina utrpela ťažké straty v bitke o strategicky dôležité mesto Bachmut. Zosilnenie vplyvu jej lídra Jevgenija Prigožina však údajne ohrozuje prezidenta Putina.

Inštitút v najnovšej správe preto naznačuje, že ruský prezident sa odvracia od Prigožina a prikláňa sa k tradičným ozbrojeným silám. Putin degradoval Prigožinovho hlavného spojenca v ruskej armáde, veliteľa vzdušných síl generála Sergeja Surovikina, čo zrejme narušilo schopnosť Vagnerovej skupiny získavať výzbroj cez tradičné armádne kanály, tvrdia analytici amerického inštitútu.

Surovikin teraz podlieha Valerijovi Gerasimovi, náčelníkovi generálneho štábu ruskej armády, čo centralizuje Putinov reťazec velenia vo vojnovom ťažení.

Americkí experti zdôrazňujú, že Putin počas interview vo federálnej ruskej televízii 15. januára nepripísal Vagnerovcom zásluhy za dobytie mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ide o zriedkavé víťazstvo Kremľa po sérii porážok počas invázie na Ukrajinu.

Podľa informácií ukrajinských tajných služieb Putin pripravuje rozšírenie počtu odvedencov do ruskej armády, čo potvrdzuje jeho príklon k ministerstvu obrany a ku generálnemu štábu. Začal sa to už vlani v decembri, keď sa ruský prezident snažil prezentovať ako vojnový líder a stretol sa s veliteľmi a vojakmi.

Surovikin, Putin Čítajte viac Generálska rošáda. Čo ňou Putin sleduje?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Jevgenij Prigožin