Dve streľby v Kalifornii, sedem mŕtvych. Podozrivého zatkli

Pri dvoch vzájomne súvisiacich prípadoch streľby blízko kalifornského San Franciska zomrelo v pondelok miestneho času (v utorok ráno SEČ) sedem ľudí. Pravdepodobný páchateľ bol zatknutý, uviedla podľa agentúry AP miestna polícia.

24.01.2023 05:40
Kalifornia, streľba Foto: ,
Vozidlo šerifa v blízkosti miesta streľby v pondelok 23. januára 2023 v Half Moon Bay v Kalifornii.
debata (8)

Predstaviteľ z okresu San Mateo County Dave Pine uviedol, že štyria ľudia zomreli na hubovej farme a traja ďalší v spedičnej firme na okraji Half Moon Bay, mesta vzdialeného asi 50 kilometrov na juh od San Franciska. Doteraz nie je jasné, ako spolu oba incidenty súvisia, podľa Pinea však podozrivý pracoval pre jeden z týchto dvoch podnikov. Označil ho za „nespokojného zamestnanca“.

Úrad šerifa okresu uviedol, že podozrivý bol zadržaný a občanom už žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Televízne zábery ukázali, ako policajti zatýkajú muža bez toho, aby im kládol odpor. Neskôr Pine uviedol, že zadržaným je 67-ročný muž menom Zhao Chunli.

Šerifka okresu San Mateo County Christina Corpusová uviedla, že podozrivý spolupracuje s vyšetrovateľmi, motív činu ale zostáva nejasný. Podľa nej sa v aute muža našla poloautomatic­ká zbraň.

Incident prichádza po tom, ako v sobotu večer zomrelo 11 ľudí a ďalších deväť bolo zranených pri streľbe v tanečnom štúdiu pri oslavách lunárneho Nového roka v kalifornskom meste Monterey Park. Podozrivého muža našla polícia mŕtveho. Monterey Park sa nachádza východne od Los Angeles a žije tu početná ázijská komunita.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že bol práve v nemocnici navštíviť preživšiu zo streľby v Monterey Parku, keď bol informovaný o ďalšej streľbe v Half Moon Bay, vzdialenom viac ako 600 kilometrov na sever. „Tragédia stíha tragédiu,“ napísal Newsom na twitteri.

Tento rok bolo v Spojených štátoch podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA) „viac hromadných strelieb ako dní“, konkrétne 38 hromadných strelieb v 23 dňoch. Ako hromadnú streľbu definuje GVA streľbu, ktorá zraní alebo zabije štyroch a viac ľudí okrem strelca.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #streľba