Zelenskyj zakázal úradníkom odchod z krajiny. Žiadna dovolenka, len služobné cesty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil personálne zmeny na rôznych úrovniach štátnej správy. Urobil tak po tom, čo krajinou otriasli najväčšie korupčné škandály od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka, uviedla agentúra Reuters. Zelenskyj nespomenul, koho by sa zmeny mali týkať.

24.01.2023 06:37
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (41)

„Už teraz existujú personálne rozhodnutia (…), ktoré sa týkajú činiteľov na rôznych úrovniach ministerstiev a ďalších ústredných vládnych štruktúr, ako aj v regiónoch a orgánoch činných v trestnom konaní,“ povedal Zelenskyj v pondelok večer vo svojom pravidelnom nočnom videoposolstve.

Uviedol tiež, že ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany v pondelok zakázala pracovníkom v štátnej správe odchod z krajiny okrem služobných ciest. Urobil tak v zjavnej reakcii na informácie ukrajinských médií, že námestník generálneho prokurátora Oleksij Symonenko odišiel na dovolenku do Španielska autom ukrajinského podnikateľa. Podľa agentúry Unian už bol Symonenko vyzvaný, aby odstúpil.

Ukrajina sa dlhodobo potýka s problémom korupcie, ktorej obmedzenie je jednou z podmienok členstva krajiny v Európskej únii. Škandály by tiež mohli podkopať ochotu západných spojencov poskytovať krajine napadnutej Ruskom vojenskú aj finančnú pomoc.

V nedeľu ukrajinská protikorupčná polícia oznámila, že zadržala námestníka ministra infraštruktúry pre podozrenie z prijatia úplatku vo výške 400 000 dolárov za umožnenie dovozu generátorov elektrickej energie v septembri minulého roka.

Ukrajinské médiá súčasne s touto kauzou zverejnili, že ministerstvo obrany platilo neodôvodnene vysoké sumy za dodávky jedla pre ukrajinskú armádu. Minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že išlo o technickú chybu, nie korupciu.

„V skutočnosti ide o bežnú technickú chybu dodávateľa,“ povedal minister s tým, že miesto jednotkových cien bola za vajíčka, ktoré armáda nakupovala, uvedená cena za sto gramov. To by vysvetľovalo trojnásobne vyššiu cenu v porovnaní s maloobchodnými cenami v hlavnom meste Kyjev, píše DPA.

Náklady na dopravu vrátane rizika dodávania blízko frontu takisto viedli k vyšším cenám, upozornil Reznikov.

Podľa médií sa rozhodol podať demisiu tiež zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Spolu s ním by o posty mohlo prísť tiež niekoľko šéfov ukrajinských oblastí.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj