Gerasimov: Ruská armáda potrebuje veľké reformy, čelí totiž celému Západu

Ozbrojené sily Ruskej federácie potrebujú výrazné reformy, zdôraznil v utorok náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov po 11 mesiacoch bojov na Ukrajine.

24.01.2023 19:55
gerasimov Foto: ,
Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.
debata (369)

„Takú úroveň a intenzitu bojových operácií ešte moderné Rusko nezažilo,“ povedal Gerasimov v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty i fakty. Ruská armáda podľa jeho slov v súčasnosti čelí prakticky celému Západu.

Dodal, že pri prebudovaní a rozvoji ozbrojených síl budú zohľadnené skúsenosti nadobudnuté počas bojov na Ukrajine. Kľúčové bude zriadenie vojenských obvodov v Petrohrade a Moskve, ktoré bude reakciou na plánované pristúpenie Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie, povedal.

VIDEO: Pozrite si v nasadení nemecké tanky Leopard 2
Video
Video rakúskej armády.

Dodal, že Moskva plánuje aj vytvorenie troch veľkých vojenských jednotiek s obrnenou pechotou v Chersonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine, ktorých časti Rusko vlani nezákonne anektovalo.

Gerasimov načrtol, že plánuje zriadiť armádny zbor v Karelskej republike na severozápade Ruska, ktorá hraničí s Fínskom. Cieľom týchto reforiem je podľa neho zabezpečenie suverenity Ruska a vytvorenie podmienok pre hospodársky a sociálny rozvoj krajiny.

VIDEO: Britské tanky Challenger 2 vyzvú na na Ukrajine Rusov
Video
Londýn oznámil, že Kyjevu v boji proti ruskej invázii pošle hlavné bojové tanky Challenger 2. Viac o týchto strojoch sa dozviete vo videu spoločnosti Rheinmetall.

Zároveň priznal problémy s čiastočnou mobilizáciou záložníkov, ktorú vlani v septembri vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že pôvodne nastavený systém nespĺňal moderné požiadavky, a preto bol v procese mobilizácie upravený. „Takáto mobilizácia nebola od druhej svetovej vojny,“ povedal Gerasimov.

Niektorí povolaní záložníci boli nespôsobilí na vojenskú službu pre svoj vek, zdravotný stav či iné dôvody, píše DPA. Vojaci sa tiež sťažovali na nedostatok techniky.

Západní odborníci tvrdia, že Rusko sa vo vojne na Ukrajine chystá na veľkú ofenzívu.

369 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine