V dome bývalého viceprezidenta Mikea Penca sa našli utajované dokumenty

V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca v štáte Indiana sa minulý týždeň našlo niekoľko utajovaných vládnych dokumentov. V utorok o tom informoval jeho právny zástupca.

24.01.2023 22:53
Congress Electoral College Foto: ,
Mike Pence.
debata (4)

„Ide o malé množstvo dokumentov označených ako tajné, ktoré boli neúmyselne zabalené a dopravené do domu bývalého viceprezidenta na konci jeho funkčného obdobia,“ vyhlásil Penceov právnik v liste adresovanom americkému Národnému archívu.

Joe Biden Čítajte viac U Bidena doma našli ďalšie utajované dokumenty

V liste sa tiež uvádza, že „Pence si nebol vedomý, že takéto citlivé alebo utajované dokumenty sa v jeho rezidencii nachádzajú“. Bývalý viceprezident si podľa svojho právnika uvedomuje „dôležitosť ochrany citlivých dokumentov a je pripravený plne spolupracovať s Národným archívom a vyšetrovateľmi“. Pence už dokumenty údajne odovzdal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Mike Pence však odmieta tvrdenia, že si utajované spisy zobral so sebou z kancelárie po skončení svojho funkčného obdobia ako viceprezident.

Utajované dokumenty sa v minulosti našli aj v domoch exprezidenta Donalda Trumpa či súčasného šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Televízia CNN uvádza, že všetky podobné dokumenty musia americkí ústavní činitelia po skončení vo funkcii odovzdať Národnému archívu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pence