Nehodu etiópskeho lietadla, pri ktorej zahynuli aj štyria Slováci, spôsobila zrážka s vtákom

Americkí vyšetrovatelia, ktorí skúmajú nehodu lietadla Boeing 737 Max, pri ktorej v marci 2019 krátko po štarte z Addis Abeby zahynulo všetkých 157 ľudí na palube, nesúhlasia so závermi etiópskeho vyšetrovacieho tímu týkajúcich sa príčiny nesprávneho fungovania jedného zo senzorov.

24.01.2023 23:10
lietadlo, etiópia Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (8)

Národná rada pre bezpečnosť dopravy (NTSB) uviedol, že chybné údaje stabilizačného senzora MCAS, ktorého úlohou bolo kontrolovať smerovanie prednej časti lietadla, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila zrážka s cudzím objektom, napríklad s vtákom.

Etiópsky letecký úrad naopak tvrdí, že porucha senzora bola spôsobená problémami s elektroinšta­láciou lietadla, ktoré existovali už od jeho výroby.

APTOPIX Ethiopia Plane Crash Čítajte viac Pri páde etiópskeho lietadla zahynuli manželka, dcéra a syn poslanca Antona Hrnka

Vyšetrovacie tímy oboch krajín sa však zhodli na tom, že práve chybný senzor spôsobil, že autopilot začal nos lietadla smerovať k zemi a piloti neboli schopní získať kontrolu nad riadením a stroj vyrovnať.

Pri nehode zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov — manželky, dcéry a syna politika Antona Hrnka a charitatívnej pracovníčky Danice Olexovej.

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...
Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...
+5Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...

Táto letecká katastrofa viedla k tomu, že prevádzka lietadiel Boeing typu Max bolo na celom svete pozastavená na takmer dva roky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla