335. deň: Zelenskyj: Kľúčová je teraz rýchlosť dodávok a množstvo západných tankov

Spojené štáty pošlú Ukrajine 31 tankov typu Abrams M1. Nemecko už skôr potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Kľúčová je teraz rýchlosť dodávok západných tankov Ukrajine a ich množstvo, zdôraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom prejave, v ktorom reagoval na oznámenie, že USA a Nemecko poskytnú Ukrajine tanky Abrams a Leopard. Po tankoch by podľa Zelenského mali nasledovať dodávky rakiet ďalekého doletu a lietadiel.

25.01.2023 06:00 , aktualizované: 23:15
Ukrajina, vojna Foto: ,
Ukrajinskí vojaci v utorok 24. januára 2023 na bojovom výcviku v záporožskom regióne na Ukrajine.
debata (1142)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 335. deň
  • USA pošlú Ukrajincom 31 tankov Abrams
  • Nemecko schválilo Kyjevu zatiaľ 14 tankov Leopard
  • Prvé by Kyjev mohol dostať o tri mesiace, avizuje Berlín
  • Ukrajina priznala úplné stiahnutie sa zo Soledaru
  • Ruská fregata otestovala v Atlantickom oceáne použitie rakety Zirkón
  • Pišulin: Vagnerovci postupujú v Bachmute, obsadzujú ukrajinské pozície
  • Všetky západné tanky zničíme na bojisku, tvrdí Kremeľ
  • Ukrajinským vojakom po novom hrozí sa dezerciu 12 rokov väzenia

VIDEO: Do vojny nastúpia americké Strykery. Pomôžu ukrajinskej pechote.

Video
Ukrajinskí vojaci počas bojového výcviku v...
Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...
+8Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...

23:15 Kľúčová je teraz rýchlosť dodávok západných tankov Ukrajine a ich množstvo, zdôraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom prejave, v ktorom reagoval na oznámenie, že USA a Nemecko poskytnú Ukrajine tanky Abrams a Leopard. Po tancoch by podľa Zelenského mali nasledovať dodávky rakiet ďalekého doletu a lietadiel.

„Musíme vytvoriť takú tankovú päsť slobody, že po jej ranách sa už tyrania nepostaví na nohy. Môžeme to dokázať, spoločne,“ uviedol Zelenskyj.

Dnešok označil za deň mimoriadne priaznivých noviniek pre Ukrajinu v podobe vytvorenia „tankovej koalície“ štátov ochotných dodať Ukrajine moderné západné tanky. Zelenskyj zdôraznil, že „sloboda silnie“ a že ide o „historický úspech“ lídrov západného sveta. Kľúčová však teraz bude rýchlosť a množstvo dodávok tankov na Ukrajinu, ako aj to, ako rýchlo zvládnu výcvik ukrajinskí tankisti.

Zelenskyj tiež vytýčil ďalšie úlohy v podobe získania rakiet ďalekého doletu a dodávok západných lietadiel. „Je to sen. Je to úloha. Dôležitá úloha pre nás všetkých,“ povedal. „Čím viac podpory od sveta dostanú naši hrdinovia na fronte, tým skôr skončí ruská agresia a tým spoľahlivejšie budú po vojne záruky bezpečnosti pre Ukrajinu a všetkých partnerov,“ dodal.

23:05 Ukrajina prejavila záujem o dodávku ďalších 11 samohybných húfnic Zuzana 2. Očakáva sa podpis príslušnej dohody, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina slovenský minister obrany Jaroslav Naď.

„Nedávno som dostal informáciu, že z ukrajinskej strany prišla žiadosť o ďalších 11 týchto húfníc, čakáme na podpísanie dohody. Úzko spolupracujeme so zástupcami ukrajinského ministerstva obrany, ktorí nás minulý týždeň navštívili. Dúfam, že sa dohodneme,“ uviedol Naď pri on-line briefingu.

ide o pravdu, Jaroslav Naď Čítajte viac Naď v Ide o pravdu: V politike zostanem pri Hegerovi. Kyjev chce od nás 11 Zuzán

22:50 Najmenej dvoch mŕtvych a troch zranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie mesta Beryslav na juhu Ukrajiny. Jedného mŕtveho v dôsledku ruského vzdušného útoku podľa médií hlásia úrady v Záporoží.

V Beryslave utrpel priamy zásah obchod s potravinami, v ktorom boli ľudia, uviedol s odvolaním sa na oblastnú správu server RBK. Rusi podľa nej uprostred dňa úmyselne ostreľovali miesta, kde sa schádzajú ľudia vo väčšom počte.

V Záporoží zomrela po ruskom vzdušnom útoku jedna žena. Zavalili ju trosky obytného domu, ktorý utrpel zásah, uviedol na sieti Telegram tajomník záporožskej mestskej rady Anatolij Kurtev. Podľa neho výbuch poškodil aj okolité budovy.

22:20 Ukrajina dostala bezplatne dva bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2 od tureckého výrobcu Baykar, uviedla ukrajinská vojenská rozviedka HUR. Armáda používala turecké drony proti ruským silám najmä v počiatočnej fáze invázie.

„Dnes sme dostali ďalšie dva drony Bayraktar TB2 od skvelých priateľov a partnerov Ukrajiny, spoločnosti Baykar,“ uviedla ukrajinská tajná služba s tým, že turecký výrobca odovzdal stroje zadarmo. „Sme nesmierne vďační spoločnosti Baykar za jej nekompromisnú a trvalú podporu v najťažších časoch pre našu krajinu,“ dodala HUR.

21:55 Na Ukrajine boli v stredu z funkcií odvolaní v súvislosti s podozreniami z korupcie ďalší predstavitelia: vysokopostavený zástupca ministerstva obrany a piati oblastní prokurátori.

Minister obrany Olexij Reznikov uviedol, že odvolaný bol Bohdan Chmeľnyckyj, ktorý na ministerstve obrany zodpovedal za armádne obstarávanie. Suspendovaný bol už v decembri. Médiá tvrdia, že ministerstvo obrany podpísalo zmluvy na nákup potravín za ceny, ktoré boli dvoj- až trojnásobne vyššie než sú súčasné ceny bežných potravín.

Ministerstvo v utorok medializované informácie označilo za nepravdivé a tvrdilo, že „nakupuje relevantné produkty v súlade so zákonom“. V stredu však uviedlo, že je pripravené urobiť obstarávanie transparentnejším.

Generálna prokuratúra v osobitnom vyhlásení uviedla, že odvolala oblastných prokurátorov v Poltavskej, Kirovohradskej, Sumskej a Černihivskej oblasti.

AFP dodáva, že nie všetky odvolania súvisia so škandálom týkajúcim sa nákupu potravín pre ukrajinskú armádu.

Ukrajina, vlajka Čítajte viac Viacerí ukrajinskí vládni predstavitelia odstupujú z funkcií v spojitosti s korupciou

21:10 Ruské jednotky majú vojenskú prevahu v bojoch o mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplynulo to zo stredajšieho vyhlásenia námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maľarovej.

„Nepriateľ stupňuje tlak v sektoroch Bachmutu a Vuhledaru. Oproti ich prevahe v počte vojakov i zbraní máme my výhodu v podobe profesionálneho velenia a odvahy vojakov,“ uviedla vo vyhlásení Maľarová.

„Nepriateľ posiela do bojov významné ľudské zdroje, zbrane a techniku v snahe prelomiť našu obranu,“ pokračovala Maľarová s tým, že Rusi majú veľké straty, ale aj tak sa nevzdávajú.

20:50 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v stredu do zoznamu lokalít svetového dedičstva v ohrození historické centrum ukrajinského mesta Odesa. Na rovnaký zoznam pribudli aj lokality v Jemene a Libanone.

Za zaradenie vybraných častí Odesy, často označovanej za „perlu Čierneho mora“, na zoznam hlasovalo šesť z 21 členov Výboru pre svetové dedičstvo, jeden bol proti a 14 sa zdržalo. Rusko, ktoré vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu, sa opakovane pokúšalo hlasovanie oddialiť.

„Zatiaľ čo vojna pokračuje, tento zápis stelesňuje naše spoločné odhodlanie zabezpečiť, aby bolo toto mesto, ktoré vždy odolalo globálnym otrasom, ochránené pred ďalším zničením,“ uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Odesa tak získa „prístup k lepšej technickej a medzinárodnej finančnej pomoci“ na jej ochranu alebo v prípade potreby obnovy.

20:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi za rozhodnutie poslať Ukrajine 31 tankov typu Abrams M1.

„Je to dôležitý krok na ceste k víťazstvu,“ uviedol Zelenskyj v príspevku na Twitteri.

Bidenovo rozhodnutie ocenil aj vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, podľa ktorého bola streda „jedným z tých dní, ktoré rozhodnú o našom budúcom víťazstve“. Poďakoval zároveň aj Kongresu USA a americkému ľudu. „Nikdy na to nezabudneme… Prichádzajú úžasné časy,“ dodal Jermak.

20:00 Ukrajina sa po zabezpečení dodávky tankov od svojich západných spojencov bude snažiť získať aj moderné stíhačky, ako napríklad americké bojové lietadlá typu F-16. V stredu to uviedol poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak.

„Ďalším veľkým míľnikom bude získanie stíhačiek,“ vyhlásil Sak, ktorý pôsobí ako poradca ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova. Dodal, že ak Kyjev „dostane moderné západné stíhačky, jeho výhoda na bojisku bude obrovská“.

Ukrajinské vzdušné sily majú aktuálne vo flotile dosluhujúce sovietske stíhačky, ktoré získali ešte predtým, než Kyjev v roku 1991 vyhlásil nezávislosť. Bojové lietadlá Ukrajina používa najmä na zostreľovanie nepriateľských lietadiel a útoky na ruské pozície, pripomína Reuters.

19:45 Nórsko pošle tanky Leopard 2 na Ukrajinu, oznámil v stredu nórsky minister obrany Björn Arild Gram. Táto severská krajina sa tak pripojí k ďalším európskym krajinám, ktoré už dodávku nemeckých tankov ohlásili.

„Nórsko a jeho vláda podporujú darovanie tankov Ukrajine. Nórsko sa tiež zapojí,“ povedal Gram v rozhovore pre nórsku verejnoprávnu televíziu NRK. Koľko ich krajina dodá, nespresnil.

19:20 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v stredu rozhodol, že v prípade troch žalôb podaných proti Rusku Ukrajinou a Holandskom týkajúcich sa konfliktu na východnej Ukrajine v roku 2014 je možné ďalej konať. Týka sa to aj žaloby za zostrelenie letu MH17 nad Ukrajinou.

Súd v Štrasburgu spresnil, že rozhodnutie o prípustnosti žalôb je konečné a neskôr bude nasledovať rozsudok vo veci samotnej.

Vláda Ukrajiny sa sťažuje na porušenie viacerých článkov Európskeho dohovoru o ľudských právach separatistami Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky a tiež príslušníkmi ruskej armády, ktorí sa na tomto území nachádzali od apríla 2014.

19:00 Estónsko, Lotyšsko a Litva privítali rozhodnutie Nemecka poslať tanky Leopard 2 na Ukrajinu.

„Ide o dôležitý krok, ktorý Ukrajine pomôže čeliť agresii Ruska,“ napísal na sociálnej sieti Twitter estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs zverejnil bez komentára fotografiu dvoch tankov Leopard.

Šéf litovskej diplomacie Gabrielius Landsbergis zase zverejnil obrázok tanku s ukrajinskou vlajkou a slovnou hračkou „Tanke schön“, ktorá odkazuje na nemecké slovo ďakujem.

18:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal kontroverzný zákon, ktorý sprísňuje tresty za neposlušnosť alebo dezerciu z armády. Prísnejšie tresty sa budú týkať aj priestupkov, ako sú vyhrážanie sa veliteľom, útek z bojiska či konzumácia alkoholu, uvádza sa v zákone zverejnenom na webovej stránke ukrajinského parlamentu.

Za dezerciu tak ukrajinským vojakom bude po novom hroziť až 12 rokov väzenia, za neposlušnosť alebo odmietnutie bojovať desať rokov a za vyhrážanie sa nadriadenému sedem rokov.

Nový zákon tiež súdom zakazuje udeľovať znížené alebo podmienečné tresty vojakom, ktorí boli uznaní za vinných.

Zákon, ktorý ukrajinský parlament schválil v decembri, kritizovali predovšetkým ľudskoprávni aktivisti. Zelenského vyzývali, aby ho nepodpisoval. Proti zákonu bola spísaná aj petícia, ktorú podpísalo takmer 35 000 ľudí.

Zákon obhajoval vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Ten uviedol, že velitelia vojenských skupín a jednotiek požadovali systematické riešenie týchto záležitostí. „V čase vojny potrebujeme rýchle a efektívne riešenia,“ povedal Zalužnyj.

„Armáda je založená na disciplíne a ak medzery v zákonoch nezaisťujú jej dodržiavanie, vedie to k väčším stratám,“ uviedol Zalužnyj na platforme Telegram.

18:16 Spojené štáty dodajú Ukrajine 31 tankov M1 Abrams. Dnes v podvečer to oznámil americký prezident Joe Biden. Poznamenal tiež, že nejde o útočnú hrozbu pre Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutie dodať Ukrajine tanky Leopard. Spojené štáty budú so svojimi spojencami podľa šéfa Bieleho domu naďalej podporovať Ukrajinu.

VIDEO: Čo dokáže americký tank Abrams?
Video

„Oznamujem, že Spojené štáty pošlú Ukrajine 31 tankov Abrams, čo je ekvivalent jedného ukrajinského práporu,“ uviedol Biden. Dodal, že tento krok odporučil aj americký minister obrany Lloyd Austin, keďže „dodávka tankov pomôže Ukrajine brániť svoje územie a dosahovať strategické ciele“. Prezident dodal, že tanky budú slúžiť na obranné účely a nepredstavujú pre Rusko „žiadne ofenzívne nebezpečenstvo“.

Podľa šéfa Bieleho domu sú tanky Abrams najvýkonnejšími svojho druhu na svete, no sú tiež rovnako náročné na prevádzku a údržbu. USA preto ukrajinskej armáde poskytnú aj potrebný výcvik a všetko potrebné na to, aby tanky dokázali na bojisku plne fungovať.

Biden však dodal, že „dodávka tankov si bude vyžadovať určitý čas“. Spojené štáty podľa jeho slov zabezpečia, aby boli ukrajinské jednotky na ovládanie tankov plne pripravené.

odpora ukrajinských kapacít bojovať proti ruskej invázii, brániť svoju zvrchovanosť a územnú integritu je záväzkom celého sveta," vyhlásil americký prezident.

18:05 Na Kryme, v Krasnodarskom kraji a Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska sa dnes vo vysielaní ruských televízií objavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ako sľubuje oslobodiť okupované územia. Ruské médiá to pripisujú hackerom, ktorí prenikli do vysielania ruských televíznych staníc. Stalo sa tak v deň, keď má Zelenskyj 45. narodeniny.

„Zelenskyj v prejave prednesenom na svoje narodeniny tvrdil, že ukrajinské ozbrojené sily čoskoro navrátia územie, ktoré predtým bolo súčasťou Ukrajiny,“ napísal ruský internetový denník Gazeta.ru.

Jeden z obyvateľov Belgorodu sa podľa denníka Moskovskij komsomolec posťažoval, že v jednej chvíli na všetkých dostupných televíznych kanáloch vysielali len Zelenského prejav v ukrajinčine, sprevádzaný zábermi ukrajinských vojsk – taká „čertovina“ sa podľa očitého svedka diala. Oblastná správa serveru RBK oznámila, že došlo k „nepovolenej zámene televízneho signálu z družice“.

Niečo podobné sa odohralo aj v novembri, keď vysielanie rozhlasovej stanice určenej ruským vojskám, ktorá vlani vo februári vpadla na Ukrajinu, načas v Belgorodskej oblasti vystriedalo vysielanie ukrajinského rozhlasu.

Gazeta.ru tvrdí, že naopak ruskí hackeri začali „kolektívny kybernetický útok“ na Nemecko v odvete za rozhodnutie kancelára Olafa Scholza poskytnúť Ukrajine tanky Leopard. Na výzvu zoskupenia KillNet zareagovali podľa denníka hackeri najmenej zo 17 skupín.

17:45 **Tureckú nákladnú loď, ktorá je zablokovaná v prístave ukrajinského mesta Cherson, zasiahla raketa a spôsobila na palube požiar. S odkazom na video, ktoré ukazuje poškodené plavidlo, o tom informovala agentúra Reuters. Po ruskej invázii zostalo zablokovaných v ukrajinských prístavoch niekoľko tureckých nákladných lodí.

Podľa spoločnosti Ambrey, ktorá sa zaoberá námornou bezpečnosťou, raketa loď zasiahla v utorok. Následne vypukol na palube požiar. Zo záberov na videu je vidieť, že požiar vypukol na kapitánskom mostíku.

Reuters ale nemohol overiť, kedy bolo video natočené. Potvrdila ale, že zábery vznikli v Chersone. „Turecké lode v Chersone majú iba potrebnú posádku, takže nie sú žiadni zranení ani mŕtvi,“ uviedol agentúrny zdroj.

Majiteľ lode, spoločnosť Cayeli Shipping, nechcel správu komentovať.

Podľa zdroja z odvetvia námornej dopravy je aktuálne zablokovaných v ukrajinských prístavoch 12 tureckých nákladných lodí, ktoré nespadajú pod zmluvu o preprave poľnohospodárskych produktov cez Čierne more.

17:05 Spojené štáty dodajú Ukrajine 31 tankov M1 Abrams, uviedla na twitteri spravodajkyňa agentúry Bloomberg. Biely dom medzitým oznámil, že americký prezident Joe Biden bude mať dnes na poludnie miestneho času (18:00 SEČ) prejav o pokračujúcej americkej pomoci Ukrajine. Ďalšiu pomoc od USA medzitým avizoval aj ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Bidenova administratíva pošle Ukrajine 31 tankov M1 Abrams,“ napísala s odkazom na nemenované zdroje spravodajkyňa Jennifer Jacobsová. Dodala, že sa jedná o kontrakt, ktorého hodnota sa odhaduje na 400 miliónov dolárov.

Biely dom krátko predtým oznámil, že sa prezident Biden na poludnie vyjadrí k pokračujúcej americkej pomoci Ukrajine. Bližšie podobnosti k ohlásenému prejavu neoznámil.

Ukrajinský minister obrany Reznikov medzitým uviedol, že dnes hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom o ďalšom posilňovaní (ukrajinskej armády), vrátane dodávok tankov a údržby novej výzbroje. „Ďalšie dobré správy budú oznámené čoskoro,“ uviedol Reznikov na twitteri bez ďalších podrobností.

16:12 Holandsko je pripravené poslať tanky Leopard 2 Ukrajine aj napriek tomu, že žiadne nevlastní. Vedelo by však odkúpiť od Nemecka tie tanky, ktoré má v súčasnosti prenajaté, a poslať ich Kyjevu, uviedol holandský premiér Mark Rutte.

„Ak by to pomohlo, Holandsko je pripravené sa pridať,“ uviedol Rutte. Dodal však, že rokovania stále prebiehajú a mohlo by sa tiež stať, že „sa verejnosť rozhodne, že by tanky mali byť využité iným spôsobom“.

Holandsko v súčasnosti nevlastní nijaké tanky, lebo všetky svoje tanky typu Leopard 2 predalo v rokoch 2018 a 2021 Nemecku. Vyplýva to z údajov Registra konvenčných zbraní OSN (UNROCA). Amsterdam má však od Nemecka prenajatých 18 tankov Leopard 26A a Rutte naznačil, že Holandsko by ich mohlo okamžite odkúpiť a poslať Ukrajine.

15:36 Nórske úrady prepustili údajného bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorý nedávno v Nórsku požiadal o azyl.

Andrej Medvedev bol prepustený z detenčného strediska po tom, čo mu nariadili zdržiavať sa na konkrétnom mieste, povedal Jon Andreas Johansen z nórskej imigračnej polície. Dodal, že dôvody, prečo bol Medvedev zadržiavaný, „už neexistujú“.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte viac Prigožinovi dezertoval z bojiska veliteľ. V Nórsku požiadal o azyl

Dvadsaťšesťročný Medvedev prekročil nórske hranice z Ruska na ďalekom severe nadránom 13. januára a požiadal o azyl. Vyjadril obavy o svoj život po tom, čo videl zabíjanie a zlé zaobchádzanie s ruskými väzňami, ktorí boli odvedení na ukrajinský front, aby bojovali za vagnerovcov.

Okamžite bol prevezený do Osla, čo je bežný postup pre žiadateľov o azyl. Podľa ruskej ľudskoprávnej skupiny Gulagu.net, ktorá pomohla Medvedevovi utiecť, bol tento Rus pod policajnou ochranou v úkryte, kým ho bez vysvetlenia nepreviezli do zabezpečeného imigračného zariadenia.

Medvedevov nórsky právny zástupca Brynjulf Risnes v stredu pre noviny Dagbladet povedal, že jeho klient nebol spokojný s prísnymi bezpečnostnými opatreniami, a preto ho nórska polícia premiestnila do detenčného strediska. Opätovné prepustenie Medvedevova označil za „rozumné rozhodnutie“.

14:55 **Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v stredu nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za schválenie dodávky tankov Leopard 2 na Ukrajinu.

„Hlavné bojové tanky, ďalšie rozšírenie obrannej a výcvikovej misie, zelená pre partnerov na dodanie podobných zbraní – o týchto dôležitých a včasných rozhodnutiach som práve počul počas telefonátu s Olafom Scholzom,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

„Úprimne ďakujem pánovi kancelárovi a všetkým našim priateľom v Nemecku,“ dodal ukrajinský prezident.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba zase vyzval krajiny, ktoré majú tanky Leopard 2, aby ich Ukrajine poskytli čo najviac. „Takže vzniká tanková koalícia,“ napísal na twitteri Kuleba. „Každý, kto pochyboval, že by sa to mohlo niekedy stať, teraz vidí: pre Ukrajinu a partnerov nič nie je nemožné,“ poznamenal šéf ukrajinskej diplomacie a vyzval krajiny, ktoré majú vo svojich ozbrojených silách Leopardy, aby sa pridali ku koalícii a poskytli ich Ukrajine, ktorá sa už 11 mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii, čo najviac.

Prvý „tankový krok“ bol urobený, ďalej je ale potrebná „tanková koalícia“, uviedol skôr na sociálnej platforme telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a doplnil, že leopardov jeho krajina potrebuje veľa.

14:25 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vyhlásil, že prvé tanky Leopard 2 by mohli byť na Ukrajinu dodané za približne tri mesiace. Dodal, že najprv sa urýchlene začne výcvik a dohodnú sa zásobovacie cesty.

Rozhodnutie dodať tanky Kyjevu označil Pistorius po zasadnutí obranného výboru Spolkového snemu za „historické“. Bolo totiž prijaté koordinovane na pozadí „vysoko explozívnej situácie na Ukrajine“. Minister uistil, že Nemecko sa priamo nestane súčasťou tohto vojnového konfliktu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pred poslancami Bundestagu a členmi vlády poznamenal, že je „správne“, že krajiny v úzkej spolupráci s partnermi dodávajú Ukrajine zbrane, keďže Rusko vedie „hroznú vojnu, ktorá spochybňuje princípy, na ktorých sme sa v Európe dohodli“.

Scholz podľa stanice Sky News vyhlásil, že Nemecko spolu s Britániou dodáva Ukrajine najviac zbraní. „Ak zhrnieme, čo sme sa doteraz rozhodli dodať, potom môžeme povedať, že Nemecko bude vždy priekopníkom v podpore pre Ukrajinu!“ povedal podľa denníka The Guardian.

Scholz varoval, že krajiny NATO by mali byť stále opatrné, aby nedošlo k eskalácii konfliktu. „V Európe, nie veľmi ďaleko odtiaľto, máme vojnu,“ povedal. „Jedna vec musí byť jasná – urobíme, čo je potrebné, čo je možné, aby sme podporili Ukrajinu, ale zároveň chceme zabezpečiť, že nedôjde k eskalácii vojny medzi Ruskom a NATO,“ zdôraznil.

14:02 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg „rázne“ privítal rozhodnutie Nemecka poslať Ukrajine tanky Leopard 2.

„Tieto (tanky) môžu Ukrajine v rozhodujúcej chvíli pomôcť ubrániť sa, zvíťaziť a zotrvať ako nezávislá krajina,“ napísal Stoltenberg na Twitteri.

Nemecko v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Berlín podľa vyhlásenia nemeckej vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.

13:38 Naďalej platí dohoda s Nemeckom o tom, že tanky Leopard 2A4 prídu na Slovensko. Tieto tanky sú náhradou za bojové vozidlá pechoty darované Ukrajine. Uviedol to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády.

Jeden kus tanku Leopard je už v užívaní Ozbrojených síl SR, ďalších 14 kusov má postupne prichádzať od marca tohto roka. „Rozumieme potrebe Ukrajiny získať v čo najväčšom počte ťažkú pozemnú techniku a sme pripravení sa rozprávať o okamžitom poskytnutí slovenských tankov T-72, no iba v prípade adekvátnej náhrady,“ priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Zatiaľ podľa nej k takýmto rokovaniam nedošlo.

tank Leopard 2A4 Čítajte viac Odmena za pomoc Ukrajine: Naď sa teší z nových nemeckých tankov za 100 miliónov eur

Minister priblížil, že tanky prichádzajúce na Slovensko sú z 90. rokov a nejde tak o najnovší model. „Sú veľmi ľahko upgradovateľné, dajú sa zmodernizovať a skvalitniť na ten model, o ktorom teraz hovoríme, že je moderný,“ poznamenal. Naď dodal, že bude na ďalšej vláde, aby postupne nahradila tanky T-72.

13:20 Ruská ambasáda v Berlíne po schválení dodávok tankov Leopard Ukrajine oznámila, že nemecké rozhodnutie je mimoriadne nebezpečné a povedie ďalšiemu k vyhroteniu konfliktu. „Rozhodnutím poslať tanky na Ukrajinu opustilo Nemecko postoj historickej zodpovednosti voči Rusku,“ dodala ambasáda. Nemecko sa po začiatku invázie zdráhalo dodávať Ukrajincom zbrane, pretože z historických dôvodov nechcelo, aby nemecké zbrane zabíjali ruských vojakov, Berlín ale postupne urobil výrazný obrat.

Tanky, ktoré Nemecko poskytne, budú zo zásob nemeckej armády. Výcvik ukrajinských tankistov v Nemecku začne v blízkej dobe. Súčasťou nemeckého balíka pomoci budú aj logistické služby, údržba systémov a potrebná munícia.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius novinárom po rokovaní vlády povedal, že vzhľadom na vojnu nie je dôvod na oslavy, hoci niektorí tak z radosti z nemeckého rozhodnutia robia. Poskytnutie tankov Leopard 2 napriek tomu označil za krok, ktorý situáciu na bojisku zmení. Upozornil ale, že odovzdanie nebude úplne rýchle, na prípravu tankov budú podľa neho potrebné tri až štyri mesiace.

12:57 Britský premiér Rishi Sunak ocenil „správne rozhodnutie“ Nemecka povoliť dodávku tankov Leopard 2 Ukrajine. Kancelárovi Olafovi Scholzovi sa poďakoval aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

„Správne rozhodnutie spojencov NATO a priateľov čo sa týka poslania tankov na Ukrajinu,“ napísal Sunak na sociálnej sieti Twitter. „Popri (britských tankoch) Challenger 2 posilnia obrannú palebnú silu Ukrajiny,“ dodal. Vláda v Londýne 14. januára oznámila, že Kyjevu pošle 12 tankov Challenger.

„Spoločne zrýchľujeme naše úsilie o zaistenie toho, že Ukrajina vyhrá túto vojnu a zabezpečí trvalý mier,“ zdôraznil šéf britskej vlády.

„Rozhodnutie poslať (tanky) Leopard na Ukrajinu je veľkým krokom k zastaveniu Ruska. Spolu sme silnejší,“ uviedol v tvíte predseda poľskej vlády Morawiecki.

„Francúzsko víta rozhodnutie Nemecka, ktoré rozširuje a zosilňuje podporu, ktorú sme poskytli (Ukrajine) dodávkou (kolesových obrnených vozidiel) AMX-10 RC,“ povedal hovorca prezidenta Emmanuela Macrona.

12:36 Ukrajinská armáda priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ruské sily už predtým uviedli, že mesto tento mesiac dobyli.

„Po mesiacoch ťažkých bojov, vrátane posledných týždňov, ukrajinské ozbrojené sily odišli (zo Soledaru) a stiahli sa k líniám pozdĺž okrajových častí mesta, na pripravené pozície,“ povedal hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

vojna na Ukrajine, M777 Čítajte viac Prigožin varoval žoldnierov, že bitka o Stalingrad bola oproti Soledaru ľahká

Rusko už dávnejšie oznámilo, že Soledar, známy soľnými baňami a úplne zničený bojmi, ovládlo 13. januára v rámci niekoľkomesačných bojov o blízke mesto Bachmut.

AFP v skoršej správe napísala, že obsadenie Soledaru by zlepšilo pozíciu ruských jednotiek pri postupe k neďalekému dopravnému uzlu Bachmut. O jeho dobytie sa Moskva usiluje už vyše päť mesiacov.

12:01 Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Rozhodnutie na dnešnom zasadnutí vlády oznámil kancelár Olaf Scholz, podľa ktorého Berlín v prvom kroku poskytne 14 tankov Leopard 2A6 a takisto povolil ich dodávky ďalším krajinám. Cieľom je podľa kancelára rýchlo vybaviť Ukrajinu dvoma prápormi leopardov, k čomu sa pripoja aj ďalšie európske štáty, ktoré tieto obrnencov majú vo výzbroji. Novinára o tom informoval Scholzov hovorca Steffen Hebestreit.

Berlín sa v posledných týždňoch dostal pod veľký tlak spojencov, aby dodal Kyjevu nemecké tanky Leopard 2 a zároveň povolil ich vývoz na Ukrajinu štátom, ktoré ich majú vo výzbroji.

Scholz opakovane hovoril, že Nemecko sa musí v dodávke tankov pre Ukrajinu skoordinovať so Spojenými štátmi, ktoré zvažujú Kyjevu poslať svoje tanky Abrams.

11:40 Príslušníkom Vagnerovej skupiny sa darí postupovať vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú boje vo štvrtiach, ktoré doposiaľ ovládala ukrajinská armáda. Oznámil to proruský líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin, informuje agentúra Reuters.

„Jednotky, konkrétne vagnerovci, postupujú v samotnom Arťomovsku,“ cituje TASS Pušilina, ktorý pre Bachmut použil ruský názov.

„Boje už prebiehajú na predmestí a v štvrtiach, ktoré donedávna ovládal nepriateľ,“ dodal.

Reuters upozornil, že nedokázal tieto informácie nezávisle overiť.

Bachmut západní vojenskí analytici nepovažujú zo strategického hľadiska za veľmi významné mesto. V jeho okolí sa však počas jedenásť mesiacov trvajúcej vojny odohrali niektoré z najkrvavejších bojov. Jeho dobytie má preto pre Rusko aj Ukrajinu najmä symbolický význam.

11:08 Kremeľ oznámil, že ak západné krajiny dodajú Ukrajine svoje tanky, budú zničené na bojisku. Informuje agentúra AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov plánované dodávky tankov označil za „precenenie“ potenciálu, ktorý to poskytne ozbrojeným silám Ukrajiny.

Video
Ukrajincom neodolal ani moderný ruský tank T-90

„Tieto tanky zhoria ako všetky ostatné,“ povedal Peskov a upozornil na vysoké finančné náklady tankov.

Kyjev očakáva rozhodnutie Berlína o dodávke tankov nemeckej výroby, pripomína AFP. Nemecko by malo podľa utorňajších medializovaných správ poslať Ukrajine tanky Leopard 2 a zároveň povoliť ich vývoz aj ostatným krajinám, ktoré ich majú vo výzbroji.

Spojené štáty údajne tiež zvažujú, že Ukrajine dodajú tanky Abrams. Washington ani Berlín však dosiaľ tieto medializované správy oficiálne nepotvrdili.

10:17 Smrť ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ôsmich ľudí z paluby helikoptéry a ďalších piatich obetí zo škôlky, ktorú v Brovaroch, satelitnom meste metropoly, zasiahli pred týždňom horiace trosky stroja, spôsobila chyba pilota v kombinácii s ďalšími nepriaznivými faktormi.

Denys Monastyrskyj / Brovary / Čítajte viac Ukrajinci už vedia, prečo padol vrtuľník s ministrom vnútra

10:12 Ruská fregata Admirál Gorškov preverila v západnej časti Atlantického oceánu svoje útočné schopnosti, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a DPA. Posádka fregaty absolvovala pomocou počítačovej simulácie cvičenia, v ktorom si otestovala použitie hypersonickej rakety Zirkón (Cirkon), uviedlo ministerstvo na sociálnej siete Telegram.

Ruská fregata Admirál Gorškov Čítajte viac Takto bude vyzerať útok hypersonickým Zirkónom. Ruská fregata ho prvýkrát ukázala

9:55 Japonský premiér Fumio Kišida v stredu povedal, že v reakcii na pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zvažuje návštevu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kišida však japonskému parlamentu povedal, že ešte nebolo prijaté žiadne rozhodnutie. „Zvážim to vo svetle rôznych okolností a podmienok,“ povedal.

Japonsko je tento rok predsedníckou krajinou skupiny G7, siedmich najvyspelejších krajín sveta. Tokio s nimi úzko spolupracuje pri prijímaní sankcií voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Japonsko takisto navýšilo podporu pre Kyjev a dokonca ponúka útočisko ľuďom, ktorí z tejto krajiny utekajú pred vojnou.

9:18 V ukrajinských jadrových elektrárňach, ktoré prezrela Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), nie je skladované nijaké vojenské vybavenie. Oznámil to v utorok šéf tohto dozorného orgánu OSN Rafael Grossi, informuje TASR podľa správy televízie CNN.

Ruská Služba vonkajšej rozviedky (SVR) v pondelok obvinila Ukrajinu, že skladuje západné zbrane v areáloch atómových elektrárni.

Grossi počas príhovoru v Európskom parlamente uviedol, že svojim zamestnancom nariadil vykonať v spolupráci s ukrajinskou stranou previerku a zistiť, či sa v ukrajinských jadrových zariadeniach nachádzajú nejaká zbrane.

„Samozrejme výsledok inšpekcií bol negatívny… Je to už druhýkrát, čo MAAE dokázala v pokoji a technickým spôsobom vyvrátiť obvinenia z protizákonných a veľmi nebezpečných vecí, ktoré sa mali odohrávať v týchto zariadeniach,“ povedal Grossi.

Podľa ruskej rozviedky mala Ukrajina v jadrových elektrárňach skladovať tie „najvzácnejšie a najdrahšie rakety“ určené pre raketové systémy HIMARS či zahraničné systémy protivzdušnej obrany a delostreleckú muníciu.

8:28 Ukrajinské ozbrojené sily hlásia za uplynulý deň odrazenie útokov ruskej inváznej armády pri ôsmich obciach na východe krajiny. Rusi napriek početným stratám nezastavujú útočné akcie v okolí Lymanu, Bachmutu, Avdijiky a Novopavplyvky v Doneckej oblasti, uvádza vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sú ale pri Kupjansku, Záporoží a Chersone ruské jednotky v defenzíve.

Ukrajinskí obrancovia podľa neho odrazili ruské útoky pri obciach Bilohorivka v Luhanskej oblasti a Rozdolivka, Krasna Hora, Bachmut, Novobachmutivka, Krasnohorivka, Marjinka a Čarivne v Doneckej oblasti.

6:48 Dvaja britskí dobrovoľní humanitárni pracovníci, ktorí boli posledné týždne nezvestní na Ukrajine, zahynuli podľa vyhlásení svojich príbuzných, keď sa snažili pomáhať pri evakuácii obyvateľom Soledaru v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Dvojica Britov – 47-ročný Andrew Bagshaw a 28-ročný Chris Parry – sa „pokúšala zachrániť staršiu ženu zo Soledaru, keď ich auto zasiahla delostrelecká paľba“, oznámila Bagshawova rodina. Bagshaw bol vedeckým pracovníkom v oblasti genetiky, pričom na Ukrajine pôsobil ako dobrovoľník od apríla.

„Andrew nezištne podstupoval mnohé osobné riziká a zachránil veľa životov; ľúbime ho a sme naozaj veľmi hrdí na to, čo robil,“ uviedla jeho rodina, ktorá zároveň apelovala na všetky civilizované krajiny, aby vojnu na Ukrajine zastavili a Ukrajincom pomohli zbaviť sa agresora. Bagshawove telesné pozostatky budú prevezené na Nový Zéland, kde žil so svojou rodinou.

6:31 Bezpečnostná komisia švajčiarskeho parlamentu schválila v utorok návrh zmeny zákona, ktorý umožní prevoz vojenského materiálu na Ukrajinu cez tretie krajiny, informovala agentúra AFP.

Švajčiarsko doteraz v súlade so svojou politikou vojenskej neutrality odmietalo povoliť krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, aby ich vyviezli na vojnou zničenú Ukrajinu.

Podľa súčasného zákona o vojenskom majetku nemožno vývoz švajčiarskych zbraní schváliť, ak majú putovať do krajiny, v ktorej prebieha ozbrojený konflikt.

6:00 Rusko sa pripravuje na novú vlnu agresie, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pravidelnom večernom prejave tiež opäť vyzval západné krajiny, aby urýchlili dodávky ťažkej techniky na Ukrajinu. Americké a nemecké médiá uviedli, že Washington a Berlín čoskoro oznámia dodávky tankov Abrams a Leopard Ukrajine. Washington ani Berlín však dosiaľ tieto medializované správy oficiálne nepotvrdili.

„Diskusia je ale potrebné zakončiť rozhodnutím,“ povedal Zelenskyj. Západné krajiny podľa neho majú potrebný počet tankov k dispozícii. „Musíme sa na to pozrieť realisticky: Nie je to o piatich, desiatich alebo 15 tankoch. Potreba je väčšia,“ uviedol prezident a poďakoval všetkým spojencom za podporu. Dodal, že spojenci majú tankov dostatok.

„Rusko sa pripravuje na novú vlnu agresie – s tými silami, ktoré zvládne mobilizovať,“ povedal Zelenskyj k situácii na fronte. Už teraz podľa neho ruské sily navyšujú ofenzívu v oblasti Bachmutu na severe Doneckej oblasti a Vuhledaru zhruba 50 kilometrov juhozápadne od Donecka a tlak chcú zvýšiť ešte vo väčšom meradle.

Jednotky Moskvy na Ukrajinu zaútočili pred 11 mesiacmi, vlani 24. februára. Boje sa teraz sústredia na front na východoukrajinskom Donbase. Podľa pozorovateľov sa dynamika konfliktu zastavila na mŕtvom bode, nevylučujú ale možnosť, že sa Rusko v nasledujúcich mesiacoch pokúsi prevziať iniciatívu na bojisku.

V posledných mesiacoch silnie tlak na Nemecko, aby na Ukrajinu vyslalo moderné tanky Leopard a umožnilo to aj svojim spojencom. Podľa magazínu Spiegel tento krok Berlín schválil. Americké médiá následne informovali, že Washington sa prikláňa k dodávkam tankov Abrams.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine