Zatkli Brita, ktorý mal pomáhať ruskému oligarchovi Vekselbergovi obísť sankcie

Brita Richarda Mastersa zatkli v Španielsku a vydajú ho do USA pre údajnú pomoc ruskému oligarchovi Viktorovi Vekselbergovi pri obchádzaní sankcií. Oligarcha má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina.

25.01.2023 12:11
Zločinec / Zločinci / Putá / Zatknutie / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Americké ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení uviedlo, že Mastersa (52) zatkli minulý piatok (20. januára), jeho rusko-švajčiarsky spoluobvinený Vladislav Osipov je stále na úteku.

V žalobách sprístupnených americkým súdom sa píše, že pomocou nelegálnych machinácií sa snažili utajiť skutočného vlastníka 77 metrovej jachty Tango za 90 miliónov dolárov. Okrem sprisahania s cieľom podviesť Spojené štáty sa dopustili aj prania špinavých peňazí.

Americký prokurátor Matthew Graves uviedol, že „takíto páchatelia obchádzania sankcií umožňujú oligarchom podporujúcim režim Vladimira Putina vysmievať sa zákonom USA. Spojené štáty nedovolia manipulovanie finančných inštitúcií a jednotlivcov, ani podvody v prospech tých, čo podporujú ilegálnu vojnu.“

USA uvalili na Vekselberga sankcie v roku 2014 po ruskej anexii ukrajinského Krymu. Washington ich sprísnil v marci 2022 po invázii na Ukrajinu. Spojené kráľovstvo, Austrália a Poľsko sa k USA pridali a skonfiškovali Vekselbergov majetok. Jeho jachtu Tango zadržali v Španielsku.

Masters viedol v španielskom meste Palma de Mallorca spoločnosť podnikajúcu s jachtami a po uvalení prvých sankcií ju využil, aby sa stal správcom jachty. Spolu s Osipovom potom zneužili americké firmy a americký finančný systém na zamaskovanie skutočného majiteľa – Vekselberga. Masters údajne vymyslel schému, v rámci ktorej sa jachta nazývala „Fanta“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #sankcie #oligarchovia