Na univerzite v Naí Dillí zatkli študentov, ktorí chceli premietať zakázaný film o Módim

Na Univerzite Džaváharlála Néhrúa v indickom hlavnom meste Naí Dillí dnes polícia zadržala niekoľko študentov po tom, čo oznámili, že plánujú ďalšie premietanie kontroverzného dokumentu britskej stanice BBC o súčasnom premiérovi Naréndrovi Módím.

25.01.2023 15:35
India / Naréndra Módí Foto: ,
Indický premiér Naréndra Módí
debata (1)

Indická vláda v nedeľu zakázala všetko šírenie filmu, ktorý sa zaoberá úlohou Módího v protestoch v štáte Gudžarát z roku 2002. Náboženské nepokoje si vtedy vyžiadali viac ako 1000 obetí, prevažne medzi moslimami. Podľa kritikov Módí ako vtedajší predseda vlády Gudžarátu proti násiliu nijako nezakročil.

„Vyzývame univerzity po celej krajine, aby usporiadali premietanie ako akt odporu proti tejto cenzúre,“ uviedla Aiša Ghošová, líderka študentskej únie Univerzity Džaváharlála Néhrúa. Študentom, ktorí sa skoršej projekcie dokumentu zúčastnili alebo ju organizovali, hrozí disciplinárne konanie. Ľavicový študentský spolok Študentská federácia Indie (SFI) dnes agentúre Reuters potvrdil, že plánuje premietanie dokumentu vo všetkých indických štátoch.

Na kampus Univerzity Džaváharlála Néhrúa dnes dorazili desiatky policajtov so slzným plynom a zásahovou technikou a stretli sa s protestujúcimi študentmi, niekoľko členov polície bolo v civile. Zadržali asi šesť ľudí.

Pred utorkovým premietaním dokumentu India: The Modi Question (India: Otázka Módího), ktoré zorganizoval tamojší študentský spolok, odpojila Univerzita Džaváharlála Néhrúa v univerzitnom areáli prúd a internet. Projekcia filmu by podľa univerzity údajne narušila poriadok na kampuse. Študenti ale dokument, ktorý si zdieľali cez aplikácie ako WhatsApp alebo Telegram, videli aj napriek vládnemu zákazu a vypnutému prúdu.

Podľa Ghošovej niekoľko študentov z pravicového spolku na ľudí, ktorí sa zúčastnili utorkového premietania, hádzalo tehly. Niekoľko študentov utrpelo zranenie. Hovorca daného spolku sa Reuters k situácii nevyjadril, rovnako tak agentúre na otázky neodpovedala ani polícia.

Film spôsobil rozruch aj na ďalších vysokých školách v krajine. Predstavitelia začali vyšetrovanie na juhoindickej univerzite v Haidarábáde po tom, čo tam začiatkom týždňa dokument premietla skupina študentov. V štáte Kérala v utorok protestovali členovia Módiho Indickej ľudovej strany po projekciách filmu, ktoré zorganizovali študentské skupiny spojené s konkurenčnými stranami.

Snímka je zameraná predovšetkým na správu britského úradu pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj (FCDO), podľa ktorej bol Módí pri protestoch priamo zodpovedný za atmosféru beztrestnosti, ktorá umožnila ďalšie násilie, uviedla BBC. „Zaujatosť a nedostatok objektivity a úprimne aj naďalej trvajúci koloniálny spôsob uvažovania sú (v snímke) očividné,“ kritizoval film hovorca indického ministerstva zahraničia.

Na obvinenie zo zaujatosti reagovala BBC vyhlásením, v ktorom uviedla, že tvorbe dokumentu predchádzal dôsledný výskum v súlade s najvyššími redakčnými štandardmi.

Náboženské nepokoje v Gudžaráte vypukli v roku 2002 po tom, čo dav moslimov podpálil vlak s hinduistickými pútnikmi. Viac ako 60 cestujúcich zahynulo. Väčšina obetí nasledujúcich protestov bola z radov moslimov. Podľa oponentov Módí neurobil takmer nič, aby nepokoje zastavil. Módí ale opakovane poprel, že v krviprelievaní hral nejakú úlohu a verdikt Najvyššieho indického súdu z roku 2013 ho na základe nedostatočných dôkazov zbavil obvinení.

Zamedzenie šírenia dokumentu prišlo v čase, keď médiá v Indii čelia stále väčšiemu tlaku a voči vláde kritickí novinári sú vystavení represiám zo strany štátu. India sa vlani v indexe slobody tlače prepadla o osem miest, na stopäťdesiatu pozíciu zo 180 krajín. To je jej najhoršia pozícia v histórii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #India #Naréndra Módí