Muž útočil v kostoloch na juhu Španielska mačetou, úrady majú podozrenie na terorizmus

Zatiaľ neznámy muž v stredu večer zaútočil v najmenej dvoch kostoloch na juhu Španielska, jedného človeka zabil a ďalších štyroch ľudí zranil. Píšu španielske médiá. Prokuratúra potvrdila agentúram AFP a Reuters, že útok je vyšetrovaný ako možný teroristický čin. Muž, ktorého polícia zadržala, použil samurajský meč alebo podobnú zbraň. O život prišiel podľa médií kostolník a medzi zranenými je aj jeden kňaz.

25.01.2023 22:21
Španielsko kostoly mačeta útok obeť Foto: ,
Policajti stoja vedľa tela muža v španielskom meste Algeciras 25. januára 2023.
debata (3)

Podľa agentúry Europa Press muž útočil v dvoch kostoloch v meste Algeciras v Andalúzii. Útok na najmenej dvoch miestach potvrdila denníku El País aj polícia. Podľa informácií od kňazov muž útočil v centre mesta.

Denník El País napísal, že prokurátori pri celoštátnom súde Audiencia Nacional, ktorý súdi najzáväznejšie trestné činy, začali zadržaného muža vyšetrovať pre podozrenie z terorizmu. To neskôr súd a prokuratúra potvrdili aj agentúram AFP a Reuters.

Incident opísal denníku El País farár jedného z kostolov, ktorý však nebol počas udalosti prítomný. „Podľa toho, čo mi povedali, prišiel (do kostola) moslim a začal strhávať veci z oltára. Tomu sa snažil okamžite zabrániť kostolník, a prvý útok nožom sa stal v kostole,“ spresnil kňaz. Kostolník sa snažil utiecť, ale útočník ho dobehol vonku. „Útočník prišiel z kostola svätého Isidora, kde zaútočil na saleziánskeho kňaza, ktorý slúžil omšu,“ dodal farár.

Podľa denníka El Mundo je útočník marockého pôvodu. O pravdepodobnom marockom pôvode píše aj El País, podľa ktorého bol zadržaný muž bez dokladov.

Od činu sa dištancovala miestna moslimská komunita. Predseda krajskej rady Andalúzie Juan Manuel Moreno čin odsúdil. „Neznášanlivosť nikdy nebude mať miesto v našej spoločnosti,“ uviedol.

3 debata chyba