336. deň: Zalužnyj: Zámer Rusov je rovnaký - nátlak a ničenie. Nás ale nezlomia!

Najmenej 11 mŕtvych a 11 ranených si vyžiadali ruské raketové útoky proti Ukrajine. Armáda zostrelila 47 z 55 rakiet, ktoré Rusko vypálilo. V noci zase Ukrajinci zlikvidovali všetkých 24 útokov kamikadze dronmi. "Zámer Rusov je rovnaký - psychologický nátlak na Ukrajincov a zničenie kritickej infraštruktúry. Nás ale nezlomia!" vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj. Rusi tvrdia, že aj keď Ukrajina dostane od spojencov tanky ako Leopard a Abrams, nezohrajú zvlášť dôležitú úlohu. Ukrajinci sú presvedčení o opaku. Podľa ruského vojenského experta majú tanky Abrams slabiny, ktoré sa ukázali aj počas vojny v Iraku a dokázali ich zničiť aj staršie sovietske zbrane.

26.01.2023 06:00 , aktualizované: 23:05
kyjev Foto:
Muž kontroluje poškodený kamión na mieste raketového útoku v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 26. januára 2023.
debata (1311)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 336. deň
  • Ukrajinou opäť zneli výbuchy: 11 obetí a 11 zranených
  • Rusko vypálilo 55 rakiet, 47 ich ukrajinská armáda zostrelila
  • Kyjev tiež zlikvidoval všetkých 24 ruských kamikadze dronov
  • Z Kyjeva hlásili explózie, Kličko informuje o jednom mŕtvom
  • Kremeľ: Západ sa po dodávke tankov stane priamym účastníkom vojny
  • Rusi prišli už o takmer 124-tisíc vojakov
  • Do Poľska dorazili nemecké Patrioty, ochránia východ NATO

VIDEO: Smrtiace dvojičky. Ruskí stíhači útočia vo dvojiciach.

Video
Ukrajinskí vojaci počas bojového výcviku v...
Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...
+8Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...

23:00 Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok aj v predchádzajúcich dňoch počuli v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne množstvo silných výbuchov. Explózie nastali mimo areálu tohto najväčšieho jadrového zariadenia v Európe, uviedla vo vyhlásení MAAE, podľa ktorej to svedčí o blízkych vojenských aktivitách.

„Včera okolo 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ) bolo počuť osem silných detonácií, ktoré rozvibrovali okenné tabule v zariadení, a ďalšie boli počuteľné dnes,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Podobné incidenty pozorovatelia MAAE, ktorí sú v elektrárni od septembra minulého roka, hlásia viedenskému ústrediu v posledných dňoch a týždňoch takmer denne. Kým niektoré rany sa ozývajú pomerne ďaleko od zariadenia, iné sa zdajú byť v jeho priamom okolí.

21:20 Ukrajinskí vyšetrovatelia zadržali predstaviteľa bezpečnostných síl podozrivého zo špionáže pre Rusko, oznámil Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI).

SBI priblížil, že ide o podplukovníka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorý vyzradil lokalitu vojenských kontrolných stanovísk v Záporožskej oblasti, ako aj ďalšie tajné informácie. Informácie údajne poslal svojim ruským kontaktom prostredníctvom e-mailu a cez četovaciu aplikáciu.

Pri pátraní sa našli vyšetrovatelia mobilné telefóny, ruské SIM karty, finančná hotovosť a ďalšie dôkazy potvrdzujúce „dlhodobé väzby“ zatknutého na Rusko a tamojšie orgány činné v trestnom konaní.

Šéf SBU Vasyľ Maľuk uviedol, že SBU v súčasnej situácii „pracuje ako jeden tím a robí maximum pre víťazstvo Ukrajiny“. Dodal pritom, že „vyčistenie našich radov od zradcov je dôležitou súčasťou tohto procesu“.

Od začiatku ruskej ofenzívy začala SBU vyšetrovanie vyše 2000 trestných konaní voči osobám podozrivým z kolaborácie s Ruskom.

20:40 Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že by na Ukrajine malo byť vyhlásené okamžité prímerie a mali by sa začať rokovania o mieri, aj keby mohli trvať mesiace či roky. Šéf vlády to podľa agentúry MTI povedal v neformálnom rozhovore s účastníkmi mediálnej konferencie. Orbán pri tejto príležitosti varoval pred nebezpečenstvom eskalácie vojny.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán chce okamžité prímerie na Ukrajine, aj keby rokovanie o mieri trvalo roky

19:30 Kanada daruje Ukrajine štyri tanky Leopard 2, uviedla tamojšia ministerka obrany Anita Anandová. Verí, že spolu s dodávkami ďalších krajín výrazne pomôžu ukrajinskej armáde v obrane proti ruskej invázii. Informuje o tom agentúra Reuters.

18:31 Ruské úrady označili nezávislú spravodajskú webstránku Meduza za nežiaducu organizáciu. Je to najnovší krok štátnych orgánov zo série opatrení proti skupinám a publikáciám, ktoré sú kritické voči Rusku.

Nariadenie ruskej generálnej prokuratúry uvádza, že aktivity Meduzy, ktorá sídli v Lotyšsku, „predstavujú hrozbu pre základy ústavného poriadku a národnej bezpečnosti Ruskej federácie“. Médium je kritické voči ruskej vojne na Ukrajine. Rozhodnutie sa týka konkrétne organizácie Medusa Project, ktorá je vydavateľom Meduzy.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Meduza: Nie každý chce bojovať. Ukrajinci 'lovia' regrútov aj na diskotékach a plážach

Meduza už je pritom označená za zahraničného agenta, čo oslabuje jej dôveryhodnosť, a musí sa takto označovať v textoch, ktoré zverejňuje. Na základe zákona z roku 2015 Rusi s väzbami na zahraničné organizácie označené za nežiaduce čelia pokutám a väzeniu.

17:49 Poľsko by mohlo poslať tanky na Ukrajinu už v nasledujúcich týždňoch, uviedol pre stanicu Radio Plus štátny tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz, ktorého citovala aj britská televízia Sky News.

Ukrajina by mala dostať tanky a ťažké obrnené vozidlá aj od Nemecka, Spojených štátov, Británie, Švédska a Holandska.

Nemecko avizovalo, že tanky na Ukrajinu by malo poslať do konca marca. Podobný časový rámec predostrela aj Británia.

Ukrajina chce dostať čo najviac západných zbraní pred očakávanou ruskou jarnou ofenzívou.

17:21 Americký prezident Joe Biden zvažuje, že vo februári v období okolo výročia ruskej invázie na Ukrajinu navštívi Európu, aby dal najavo podporu Kyjevu. Napísal to spravodajský server televízie NBC, podľa ktorého by Biden tiež mohol oznámiť nový balík pomoci Ukrajine.

Biely dom podľa serveru premýšľa o tom, ako by Biden mohol pripomenúť prvé výročie ruskej invázie, ktoré pripadá na 24. februára. Cieľom je, aby prezident využil túto príležitosť a upozornil na odolnosť Ukrajiny voči brutálnemu vojenskému ťaženiu Ruska a potvrdil solidaritu Spojených štátov s ukrajinským ľudom, uviedla NBC.

Bachmut, vojna na UKrajine Čítajte viac Kyjev by sa mal zamerať na prípravu ofenzívy, nie na Bachmut, znie z Washingtonu

Administratíva stále zvažuje, aké európske krajiny by mal prezident navštíviť. Podľa dvoch zdrojov je jednou z nich Poľsko, ktoré patrí k najväčším podporovateľom Ukrajiny.

Činitelia v Bidenovej administratíve tiež rokovali o možnosti oznámiť ďalší veľký balík vojenskej pomoci napadnutej krajine na výročie začiatku vojny, oznámili NBC tri zdroje. Definitívne rozhodnutie ale ešte nepadlo.

Spojené štáty sú najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine. V stredu Biden oznámil, že východoeurópskej krajine dodajú aj 31 tankov Abrams, čo doteraz odmietali.

17:08 Spojené štáty skupine, ktorá na Ukrajine nasadila asi 50-tisíc bojovníkov, tiež zmrazili majetok. Washington prijal aj ďalšie opatrenia voči ľuďom s väzbami na ruskú armádu.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte viac USA označili vagnerovcov za nadnárodnú zločineckú organizáciu

16:33 Vo štvrtok začala svoju činnosť Multiinštituci­onálna platforma pre koordináciu darcov na podporu procesu opráv, obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny. Platforma umožní úzku koordináciu medzinárodných darcov a finančných organizácií a zabezpečí poskytnutie pomoci koherentným, transparentným a zodpovedným spôsobom. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.

Na prvom stretnutí platformy, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie, sa stretli poprední predstavitelia Ukrajiny, Európskej únie (EÚ), krajín G7, Európskej investičnej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj, Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. Postupom času sa k platforme budú môcť pripojiť aj ďalší darcovia. Stretnutie štartuje širší proces s cieľom zabezpečiť lepšiu koordináciu medzi všetkými kľúčovými hráčmi, ktorí poskytujú krátkodobú aj dlhodobú pomoc.

„EÚ je odhodlaná naďalej zohrávať významnú úlohu pri podpore procesu obnovy a rekonštrukcie na Ukrajine, ktorý je pevne ukotvený na jej ceste k EÚ, a zabezpečiť, aby investície išli ruka v ruke s reformami,“ uvádza sa v tlačovej správe Komisie. Únia, členské štáty a európske finančné inštitúcie dosiaľ sprístupnili pomoc Ukrajine, a to finančnú, rozpočtovú, núdzovú, humanitárnu aj vojenskú, v hodnote 49 miliárd eur.

16:09 Najmenej 11 mŕtvych a 11 ranených si vyžiadali dnešné ruské vzdušné útoky proti ukrajinským mestám, oznámili tamojší záchranári podľa serveru RBK-Ukrajina. Kyjevský starosta Vitalij Kličko už skôr uviedol, že v ukrajinskej metropole majú po dopade ruskej rakety jedného mŕtveho a dvoch ranených.

„Dnes bolo v dôsledku teroristických útokov Ruskej federácie zasiahnutých dronami či strelami 11 oblastí Ukrajiny. Zranených bolo 11 osôb a zahynulo aj 11 ľudí," povedal v televízii hovorca Štátnej služby pre mimoriadne udalosti Oleksandr Chorunžyj. Dodal, že ide o stav k 15:00 miestneho času (14:00 SEČ).

Rusko dnes proti Ukrajine vypálilo 55 rakiet a striel s plochou dráhou letu, z ktorých 47 sa podarilo zostreliť, tvrdí náčelník ukrajinského generálneho štábu Valeryj Zalužnyj.

15:42 Francúzsko ani jeho spojenci nie sú vo vojne s Ruskom, vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí v Paríži po tom, ako západné krajiny vrátane Nemecka a USA rozhodli o dodávkach bojových tankov pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej vojenskej ofenzíve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nie sme vo vojne s Ruskom a rovnako nie sú ani naši partneri,“ povedala hovorkyňa francúzskeho rezortu diplomacie Anne-Claire Legendreová. Zdôraznila, že dodávky vojenského materiálu Kyjevu neznamenajú, že Západ útočí na Rusko.

Legendreová reagovala na slová šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej, ktorá v stredu hovorila o dôležitosti koordinovanej vojenskej pomoci pre Kyjev zo strany západných partnerov. „Rozhodujúce je, že to robíme spoločne a nehádžeme v Európe vinu jeden na druhého, pretože vedieme vojnu proti Rusku, a nie proti sebe navzájom,“ uviedla Baerbocková.

15:22 Vladimir Putin je všeobecne vnímaný ako muž, ktorý veľmi dbá na svoj imidž na verejnosti. Pracuje na tom, aby vyvolával dojem tvrdého vodcu.

putin Čítajte viac Putin chce pôsobiť, že je vyšší. Odfotil sa v topánkach so zvýšeným opätkom

15:11 Británia dúfa, že jej tanky Challenger 2 dorazia na Ukrajinu koncom marca. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu sa začne už budúci týždeň. Oznámil to štátny tajomník britského ministerstva obrany Alex Chalk, informuje agentúra Reuters.

„Zámerom je, aby to bolo na konci marca,“ uviedol Chalk v britskom parlamente. Reagoval tak na otázku, kedy britské tanky dorazia na Ukrajinu.

Ukrajinskí vojaci budú dovtedy vycvičení na používanie tankov a ich údržbu. „Čo sa týka výcviku, som rád, že môžem povedať, že sa očakáva, že sa začne budúci týždeň v pondelok,“ cituje Chalka televízia Sky News.

Hoci západné krajiny už Ukrajine pomohli dodávkami zbraní vrátane delostreleckých alebo systémov protivzdušnej obrany Patriot, s dodávkou tankov váhali.

Británia ako prvá v polovici januára prisľúbila, že Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2 a ďalšie delostrelecké vybavenie.

15:03 „Chcem len, aby (Rusi) čo najrýchlejšie zastavili vojnu a opustili našu krajinu,“ povedal ukrajinský prezident a podotkol, že ak to Ukrajina neustojí a svet zostane nejednotný, Putin sa po Ukrajine zameria na iné krajiny.

zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Putin je niktoš. Nerozumiem, kto v Kremli rozhoduje

14:26 V Poľsku sa musí postaviť obrovská zbrojovka, aby sa pomohlo Ukrajine, pretože súčasný model darovania zbraní je dlhodobo neudržateľný. Vo štvrtok to uviedol predseda výboru britského parlamentu pre obranu Tobias Ellwood.

Poslanec v rozhovore pre denník The Daily Telegraph povedal, že západné vlády preukázali nedostatok strategickej prezieravosti v plánoch pomôcť Ukrajine vydržať a rozvíjať sa.

Ellwood vyjadril spokojnosť s rozhodnutím dodávať Ukrajine západné tanky. Súčasný model podpory pozostávajúci z viacerých dodávateľských reťazcov a typov munície však považuje za neudržateľný. Riešením by podľa neho bol vznik továrne na zbrane v Poľsku, ktorá by bezpečnejšie zásobovala svojho východného suseda.

Zmienený denník uviedol, že s Varšavou sa už začali rozhovory o výstavbe takejto továrne. Ellwood sa domnieva, že vedúcu úlohu v projekte by mala prevziať Británia.

VIDEO: Nemci pošlú (obrnenú) kunu do ruského kurína
Video

Denník napísal, že Ukrajina by mohla továreň využívať na výrobu tankov Leopard 2 na základe licencie od Nemecka, čo by zmiernilo tlak na západných výrobcov zbraní.

13:57 Medzi západnými predstaviteľmi znovu ožíva debata o dodaní stíhačiek Ukrajine, uviedol denník Politico s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov a zástupcov obranného sektora. Získanie moderných stíhačiek je pre Kyjev, ktorý v stredu dostal prísľub dodávok západných tankov, ďalším logickým krokom, podotkol denník. V stredu dala Ukrajina opäť najavo záujem konkrétne o americké stíhacie lietadlá F-16. Spoločnosť Lockheed Martin, ktorá tieto stroje vyrába, denníku Financial Times (FT) oznámila, že je pripravená dopytu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vyhovieť.

Do rokovaní o potenciálnych dodávkach lietadiel na Ukrajinu firma priamo zapojená nie je, nebráni sa však odovzdaniu svojich stíhačiek tretej krajine, ktorá o to prejaví záujem s cieľom „pomôcť v súčasnom konflikte“, oznámil denníku FT prevádzkový riaditeľ firmy Frank St. John. Na tento účel sa Lockheed Martin chystá zvýšiť svoju výrobu v Greenville v Južnej Karolíne.

Eurofighter Čítajte viac Po tankoch žiada Kyjev od spojencov lode, ponorky i stíhačky Eurofighter

Ukrajina sa bude usilovať o získanie lietadiel, práve ako sú americké F-16, oznámil v stredu poradca ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. O stíhačkách F-16 sa o deň skôr zmienil aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

USA zatiaľ ukrajinské žiadosti o stíhačky odmietali kvôli obavám, že by Kyjev tieto stroje mohol použiť na útoky na ruské územie. „Pokiaľ ide o stíhačky F-16, tak zatiaľ žiadne oznámenie nemáme,“ povedal denníku Financial Times nemenovaný americký činiteľ z obranného sektora.

13:35 Ukrajinská armáda zostrelila vo štvrtok 47 z 55 rakiet, ktoré na ciele na Ukrajine vypálilo Rusko. Oznámil to na sociálnej sieti Telegram vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj, informuje TASR.

„Ruská federácia dnes opäť podnikla rozsiahly raketový útok na územie Ukrajiny,“ uviedol.

Podľa Zalužného vypálilo Rusko vo štvrtok na územie Ukrajiny 55 rakiet z lietadiel u-95, stíhačiek Su-35 a MiG-31K, ale aj z lodí v Čiernom mori. Dodal, že išlo napríklad o rakety s plochou dráhou letu CH-101, podzvukové CH-55 alebo Kindžal a Kalibr.

„Protivzdušná obrany Ozbrojených síl Ukrajiny zostrelila 47 rakiet, z toho 20 v okolí hlavného meste,“ uviedol Zalužnyj na Telegrame s tým, že štyri riadené rakety CH-59 nedosiahli cieľ.

„Zámer Rusov je rovnaký – psychologický nátlak na Ukrajincov a zničenie kritickej infraštruktúry. Nás ale nezlomia!“ vyhlásil vrchný veliteľ. Zároveň poďakoval ukrajinským vojakov, ktorí bránia ukrajinskú oblohu.

13:05 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová pricestovala do ukrajinskej Odesy na znak podpory Ukrajiny čeliacej ruskej invázii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Colonnová sa má v čiernomorskom prístavnom meste stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. Diskutovať budú o „okamžitých a naliehavých potrebách v oblasti vojenského a civilného vybavenia“, povedal nemenovaný diplomatický zdroj.

Po rozhodnutiach USA a Nemecka dodať Kyjevu moderné tanky sa špekuluje, či aj Francúzsko pošle svoje tanky Leclerc do boja proti ruským silám na Ukrajine.

„(Ukrajinský) prezident (Volodymyr) Zelenskyj zatiaľ nepovedal, či potrebuje tanky Leclerc,“ uviedol diplomatický zdroj.

12:44 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti Twitter potvrdil, že terčom štvrtkového rozsiahleho ruského raketového útoku bola aj Odesa, kde došlo k masívnym výpadkom elektriny.

Vo štvrtok ráno bol vyhlásený letecký poplach vo viacerých ukrajinských oblastiach. Úrady v Odeskej oblasti informovali, že ruské rakety zasiahli dve energetické zariadenia.

Podľa Kulebu ide o reakciu ruského prezidenta Vladimira Putina na stredajšie zaradenie historického centra Odesy na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

12:22 Výcvik ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2 a bojové vozidlá pechoty Marder začne v priebehu niekoľkých dní, oznámil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal tiež, že začne rokovať so zbrojným priemyslom o urýchlení nákupu zbraní a munície, píše agentúra Reuters.

„Keď sa pozriete na muníciu, máme problém s objemom. To je ďalšia téma, ktorú chcem nastoliť pri rokovaní so zástupcami zbrojného priemyslu, najskôr už začiatkom budúceho týždňa, ak mi to nabitý kalendár dovolí,“ povedal Pistorius novinárom na okraji vojenského cvičenia západne od Berlína.

VIDEO: Americké tanky Abrams na cvičení NATO v Litve
Video

Vojenskí experti usudzujú, že dodávka tankov bude pre ukrajinských obrancov prínosom. Západné stroje sú však na vysokej technologickej úrovni, ktorá vyžaduje príslušný výcvik nielen na ich používanie, ale aj na ich opravy. „Doba výcviku posádok, zaškolenie technického personálu a vôbec získanie rutinných návykov pre efektívne použitie tejto techniky v reálnej operácii zaberie významnú porciu času,“ povedal ČTK Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií brnenskej Univerzity obrany.

Nemecko bude ukrajinské jednotky cvičiť aj pre obrnené bojové vozidlá pechoty Marder, ktorých Ukrajine sľúbilo 40. Schopnosť ukrajinskej armády novo získané tanky koordinovať s ďalšími druhmi síl nakoniec rozhodne o tom, ako efektívne bude ich nasadenie na bojisku, usudzuje Petráš.

12:01 Drony, kybernetické vojny, nové technológie mali v 21. storočí nahradiť zbrane 20. storočia ako boli napríklad tanky. Prečo sa to nestalo, pýta sa Politico.

Tanka Abrams na cvičení NATO v Litve v roku 2021 Čítajte viac Politico: Prečo sú tanky v 21. storočí opäť 'v móde'?

11:50 Ukrajina hlási ďalší veľký vzdušný ruský útok na svoje územie. V čiernomorskom prístave Odese ruské údery poškodili energetickú infraštruktúru, uviedla oblastná správa, podľa ktorej nebol nikto zranený. V regióne sú však problémy s dodávkami elektriny, informoval server RBK-Ukrajina. Agentúra Unian píše o vplyve ruských striel vo Vinnyckej oblasti, ani tam nie sú hlásené obete. Kyjevský starosta informoval o jednom mŕtvom a dvoch zranených po dopade rakety v ukrajinskej metropole.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat už skôr povedal, že Rusko na Ukrajinu vypálilo vyše 30 rakiet. Ukrajinské médiá zároveň informovali nasadenie ukrajinskej protileteckej obrany. „V Dnepropetrov­skej, Vinnyckej a Kyjevskej oblasti pracuje protivzdušná obrana. V Odese sú počuť výbuchy,“ napísala agentúra Unian.

V noci na dnešok zároveň Rusi podľa Ukrajincov na ich krajine vyslali 24 bezpilotných lietadiel Šáhíd-136, ktoré využívajú štýl kamikadze. Podľa velenia ukrajinských leteckých síl sa obrancom všetky bezpilotné lietadlá podarilo zničiť.

Elektrárenská spoločnosť DTEK upozornila, že kvôli nebezpečenstvu raketového útoku núdzovo vypla elektrinu v hlavnom meste aj vo zvyšku Kyjevskej oblasti a tiež v Odesskej a Dnepropetrovskej oblasti.

11:37 Ruská armáda za uplynulý deň na Ukrajine stratila ďalších 780 vojakov. Uviedol to vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku invázie vzrástol na 123 860. Moskva podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín prišla aj o 14 tankov, 27 obrnených bojových vozidiel pechoty, 15 delostreleckých systémov, dva raketomety, dve lietadlá a jeden vrtuľník.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa generálneho štábu ukrajinskej armády stratilo 3 175 tankov, 6 334 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 169 delostre­leckých systémov, 452 raketometov, 292 lietadiel a 282 vrtuľníkov.

11:02 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie západných krajín poskytnúť Ukrajine moderné tanky znamená, že sú účastníkom konfliktu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Európske hlavné mestá a Washington neustále vydávajú vyhlásenia, že posielanie rôznych druhov zbraní vrátane tankov v žiadnom prípade neznamená zapojenie do nepriateľských akcií. S týmto dôrazne nesúhlasíme. V Moskve sa to vníma ako priama účasť v konflikte a vidíme, že sa to rozrastá,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom.

leopard 2 Čítajte viac Kyjev sa dočkal. Berlín dal Leopardom zelenú, z USA príde 31 Abramsov

10:09 Ruské vojská sa dostali do Vuhledaru na východe Ukrajiny, tvrdia podľa agentúry RIA Novosti proruskí separatisti usilujúci sa o kontrolu nad Doneckou oblasťou. Generálny štáb ukrajinskej armády dnes naopak uviedol, že ukrajinským silám sa podarilo ruský útok v oblasti Vuhledaru odraziť. Podobné tvrdenia nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

O vstupe ruských síl do Vuhledaru informoval zástupca šéfa proruských separatistov v Doneckej oblasti Igor Kimakovskij. Rusi podľa neho útočia na brániacich sa Ukrajincov delostrelectvom a snažia sa zobrať mesto „do klieští“, ako tomu bolo v prípade nedávno ovládnutého Soledaru.

Rusi v poslednom čase svoje útoky na Vuhledar zosilneli, uviedla v stredu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Rusi podľa nej do útokov na Vuhledar rovnako ako v prípade Bachmutu nasadzujú veľké množstvo vojakov a bojovej techniky a platia vysokými stratami. Naznačila tiež, že čo do množstva vojakov a zbraní majú Rusi pri týchto útokoch prevahu.

10:01 Po dopade ruskej rakety na nebytovú budovu v Kyjeve dnes zomrel jeden človek a dvaja ľudia sú zranení, oznámil starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Z hlavného mesta bola predtým hlásená explózia. Ukrajinské úrady ráno kvôli hrozbe ruských vzdušných útokov vyhlásili letecký poplach v celej krajine.

9:47 Rusko vo štvrtok ráno vypálilo vyše 30 rakiet na ciele po celej Ukrajine v rámci najnovšej vlny útokov. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Očakáva sa vyše 30 rakiet, ktoré sa už začali objavovať na niektorých územiach. Protivzdušná obrana pracuje,“ uviedol hovorca ukrajinskej armády Jurij Ignat. Dodal, že ráno vzlietlo šesť ruských lietadiel Tupolev-95, ktoré rakety vypálili.

Ukrajinská armáda tiež informovala, že v noci na štvrtok zostrelila 24 dronov iránskej výroby. „Z východného pobrežia Azovského mora bol podniknutý útok bezpilotnými lietadlami. Podľa predbežných informácií nepriateľ použil 24 Šahídov (druh iránskych dronov). Všetkých 24 bolo zničených,“ uviedlo ukrajinské letectvo.

9:37 Systémy protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazili na miesto pôsobenia v Poľsku, uviedla vo štvrtok najväčšia poľská súkromná rozhlasová stanica na svojom webe RMF24.pl. TASR informuje podľa agentúry PAP.

Vojenský transport dvoch batérií Patriot sa vydal na cestu zo spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko v pondelok ráno 23. januára. Kým sa dostali do cieľa v blízkosti východopoľského mesta Zamošč, museli prekonať 1100 kilometrov.

Podľa nemeckého Bundeswehru sa poskytnutím Patriotov posilňuje východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO).

8:10 Ukrajina vo štvrtok ráno vyhlásila letecký poplach na väčšine územia a oblastné úrady varovali obyvateľov pred prípadnými raketovými útokmi Ruska. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK pre nebezpečenstvo raketového útoku oznámila núdzové odstávky dodávok elektriny v hlavnom meste Kyjev a okolí a tiež v Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Samospráva v Kyjeve vo štvrtok ráno oznámila, že počas noci „bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zostrelených približne 15 nepriateľských dronov“.

7:02 Predseda Európskej rady Charles Michel privítal rozhodnutie Nemecka dodať Ukrajine moderné tanky typu Leopard 2, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

„Ďakujem spolkovej vláde, že si to ujasnila a dospela k tomuto rozhodnutiu,“ povedal Michel v stredajšom rozhovore s novinármi v Argentíne. „Domnievam sa, že musíme Ukrajinu podporovať, pretože Ukrajinci bojujú za svoju budúcnosť, ale aj za demokratické hodnoty,“ zdôraznil.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal prisľúbené dodávky tankov Abrams a Leopard. "Musíme vytvoriť takú tankovú päsť slobody, že po jej ranách sa už tyrania nepostaví na nohy. Môžeme to dokázať, spoločne, "uviedol Zelenskyj vo svojom príhovore. Dodávky nemeckých tankov Leopard 2 a strojov Abrams americkej výroby na Ukrajinu nebudú hrať zvlášť dôležitú úlohu. Podľa ruskej štátnej agentúry TASS to uviedol zase šéf obranného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Bondarev.

Agentúra TASS uverejnila aj rozhovor s vojenským odborníkom plukovníkom v zálohe Sergejom Suvorovom, ktorý tvrdí, že M1 Abrams má slabiny, ktoré umožnili zasiahnuť ho aj s pomocou sovietskych zbraní, vrátane tankov T-55 počas konfliktu v Iraku. Tvrdí, že sa v poľných podmienkach ťažko udržiavajú a sú zle prispôsobené na boj v prašných oblastiach ako sú terény na Ukrajine. V Iraku podľa neho dokázala strela z reuského tanku T-55 preraziť pancier veže a dokázali ho poškodiť aj delá bojových vozidiel pechoty.

Známe sú podľa neho aj prípady zničenia amerického tanku pomocou prvých sovietskych upravených tankov T-72 so starými nábojmi aj sovietskymi protitankovými ručnými granátometmi, uviedol pre TASS. Slabým miestom neskorších úprav amerických tankov bolo napájanie moderných elektronických systémov v zadnej časti veže. „Bolo to pokryté pancierom, ktorý chráni pred guľkami do samopalu, ale nie pred guľometmi ráže 12,7 mm. Zasiahli ho z guľometu DŠK, rozbili, olej a palivo sa vznietili a tiekli dole do hlavného motora umiestneného nižšie. Hlavný motor začal horieť, následne sa vznietil samotný tank a v dôsledku toho zhorel do tla,“ uviedol.

Tvrdí, že v prípade súboja s ruskými tankami nemá americké vozidlo takmer žiadnu šancu. „Ak zostane Abrams ďaleko a posádka T-72 alebo T-90 môže použiť protitankovú strelu, tak zvážte, že Abrams nebude môcť strieľať. Vzdialenosť mu to nedovolí,“ povedal. Konečná efektivita amerických vozidiel zároveň podľa neho závisí od schopnosti veliteľov ich používať, ako aj od výcviku ich posádok.

Poukázal aj na problémy s údržbou Abramsov, podľa neho niektoré opravy v teréne nie sú možné. Ak sa niečo stane s motorom, musí sa vybrať a ide do špecializovanej dielne. Za nedostatok považuje aj systém prívodu vzduchu. Zanesený filter je potrebné vyčistiť. Uviedol, že v prašných podmienkach v Iraku zvládol 15 minút jazdy a v lete je podľa neho aj na Ukrajine veľa prachu. Taktiež tvrdí, že rýchlosť streľby Abramsov klesá po prvých troch či štyroch výstreloch.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine