Zelenskyj: Putin je niktoš. Nerozumiem, kto v Kremli rozhoduje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že nemá záujem o stretnutie s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Tvrdí, že nerozumie tomu, kto v Rusku prijíma rozhodnutia. V rozhovore pre televíziu Sky News tiež dodal, že po tom, ako Putin rozpútal vojnu na Ukrajine, je preňho „niktoš“.

26.01.2023 15:04
zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzdáva úctu obetiam tragickej havárie vrtuľníka počas rozlúčkového ceremoniálu v Kyjeve v sobotu 21. januára 2023.
debata (136)

Zelenskyj zdôraznil, že ruské raketové útoky sú dôkazom toho, že Kremeľ klame, keď rozpráva o možnosti mierových rozhovorov s Ukrajinou. Poznamenal, že vojna sa skončí vtedy, keď Rusi opustia ukrajinské územie. „Chcem len, aby (Rusi) čo najrýchlejšie zastavili vojnu a opustili našu krajinu,“ povedal ukrajinský prezident a podotkol, že ak to Ukrajina neustojí a svet zostane nejednotný, Putin sa po Ukrajine zameria na iné krajiny. „Myslím si však, že to zvládneme, získame podporu a zvíťazíme.“

Zelenskyj: Zelenskyj: Pomohli sme Západu nájsť samých seba
Video

Zelenskyj vraví, že stretnutie s Putinom preňho nie je zaujímavé, pretože je to človek, ktorý povie jednu veci a potom urobí druhú. „Naozaj nechápem, kto v Rusku rozhoduje. Po totálnej invázii je pre mňa (Putin) niktoš,“ doplnil Zelenskyj.

Peskov: Nemôžu sa rovnať

Netrvalo dlho a tieto slová zakrátko okomentoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď podľa CNN povedal, že Zelenskyj sa s Putinom nemôže rovnať: „Povedzme to takto, on sám už dávno pre Putina nie je možný súper.“

Zelenskyj v spomenutom rozhovore taktiež odhalil, že v úvode ruskej invázie sa nepriateľské sily dostali veľmi blízko neho. Nevedel však povedať, ako blízko boli. Dementoval tiež špekulácie o tom, že boli desiatky pokusov o jeho likvidáciu. „Neviem, možno o tom vedia viac tajné služby,“ poznamenal.

volodymyr Čítajte viac Zelenskyj prežil za týždeň tri pokusy o atentát

Tvrdí, že akonáhle počul prvé výbuchy, pripravil najbližších na to, že nemôžu zostať v kyjivskej prezidentskej rezidencii. „Vo vládnej štvrti, len pár kilometrov od nás, zatýkali ľudí. Bolo tam veľa príslušníkov tajných služieb a toto množstvo naznačovalo, že by som mal konať rýchlo a niekam ísť,“ skonštatoval Zelenskyj, ktorý prezradil, že ostatné dva – tri mesiace manželku a deti vídava približne raz za týždeň, čo je omnoho častejšie ako predtým.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
+5Ukrajinské vojačky sa fotia s prezidentom...
136 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj