Orbán chce okamžité prímerie na Ukrajine, aj keby rokovanie o mieri trvalo roky

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že by na Ukrajine malo byť vyhlásené okamžité prímerie a mali by sa začať rokovania o mieri, aj keby mohli trvať mesiace či roky. Šéf vlády to podľa agentúry MTI povedal v neformálnom rozhovore s účastníkmi mediálnej konferencie. Orbán pri tejto príležitosti varoval pred nebezpečenstvom eskalácie vojny.

26.01.2023 20:40
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (171)

Kyjev, ktorý väčšina západných štátov – na rozdiel od Maďarska – podporuje aj vojenskou pomocou, myšlienku prímeria a mierových rokovaní s Ruskom teraz odmieta, pretože by to podľa neho Moskve len poskytlo čas na prípravu ďalšieho útoku proti Ukrajine. Trvalý mier by však podľa Ukrajiny nenastal.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó podľa správy MTI povedal novinárom v New Yorku, že Maďari chcú zostať mimo vojny na Ukrajine. Zareagoval tým na pasáž z utorňajšieho prejavu šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy o tom, že „ruská agresívna vojna je nielen vojnou proti Ukrajine, ale aj vojnou proti spoločnému mierovému usporiadaniu v Európe“.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán: Nie je to naša vojna. Ukrajina môže bojovať, len kým ju USA podporujú

„Maďarsko s nikým nebojuje,“ vyhlásil maďarský minister. „My nie sme s nikým vo vojne a nechceme byť s nikým vo vojne. Našou najvyššou prioritou je bezpečnosť Maďarska a maďarského ľudu,“ dodal.

Szijjártó pripomenul, že maďarskí voliči v minuloročných voľbách, ktoré opäť vyhrala Orbánova strana Fidesz, dali jasne najavo, že chcú zostať mimo vojny a to motivuje vládu pri rozhodovaní a tiež v úsilí dosiahnuť prímerie a mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán cúvol. Nebude viac vetovať bruselskú pôžičku Kyjevu

Na otázku ohľadom korupcie na Ukrajine minister odvetil, že kľúčovým princípom maďarskej zahraničnej politiky je „nezasahovať do záležitostí iných krajín“. Maďarsko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny a bude tiež pokračovať v „najväčšej humanitárnej operácii všetkých čias“, kým to Ukrajina a Ukrajinci budú potrebovať, prisľúbil.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video
Je to momentálne najkrvavejšia bitka ruskej vojny proti Ukrajine. Tí, čo sú jej súčasťou, hovoria o pekle na Zemi. Pri meste Bachmut sa bojuje o každý meter územia. Ale ani jeden z nich nedostanú ruskí okupanti zadarmo. "Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu príslušník Ozbrojených síl Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Dvojdňovú mediálnu konferenciu v Budapešti organizuje vysoká škola, Mathias Corvinus Collegium (MCC), na čele ktorej stojí šéf premiérovho politického kabinetu Balázs Orbán; aj napriek zhodnému priezvisku nie sú obaja politici podľa dostupných údajov príbuzní. Kritici pokladajú za úlohu MCC vychovávať budúce elity naklonené Orbánovej strane Fidesz.

Premiér prijal účastníkov konferencie vo svojom úrade a debatoval s nimi. Na otázku týkajúcu sa krízy vodcovstva v Európskej únii povedal, že európski lídri majú ťažkosti uvedomiť si a vyjadriť záujmy „dvadsaťsedmičky“.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine