Česi si volia nového prezidenta. Klaus varuje pred občianskou vojnou

Prvý deň druhého kola prezidentských volieb v Česku sa skončil. Volebné miestnosti sa zatvorili úderom 22.00 h. Voliči budú môcť odovzdať svoj hlas aj v sobotu, a to od 8.00 do 14.00 h. Česi rozhodujú, či sa budúcou hlavou štátu stane vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel alebo expremiér Andrej Babiš. Hlasovať môže 8,3 milióna oprávnených voličov.

27.01.2023 07:35 , aktualizované: 22:00
petr pavel Foto: ,
Kandidát na českého prezidenta, generál vo výslužbe Petr Pavel, hlasuje v druhom kole volieb v českej obci Černouček v piatok 27. januára 2023.
debata (91)

Druhé kolo prezidentských volieb v Česku sa už prvý deň vyznačuje vysokou účasťou. Už po dvoch hodinách od otvorenia volebných miestností o 14.00 h sa účasť pohybovala medzi 20 a 30 percentami. V prvom kole to bolo v tom istom čase okolo 20 percent.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš v piatok pripomenul prieskumy, podľa ktorých by voliť mohlo prísť až 84 percent voličov.

Veľký záujem o hlasovanie je aj v zahraničí. Napríklad v Nemecku v piatok do 20.00 h odvolilo 1524 Čechov, čo bolo takmer toľko isto, ako v prvom kole obidva dni spolu.

Na veľvyslanectve v Madride do 18.00 h hlasovalo 260 ľudí, pričom v prvom kole prišlo počas oboch dní dovedna 276 voličov. Veľká časť voličov prišla v piatok podľa konzulky Petry Nováčkovej s hlasovacím preukazom. Na zozname malo veľvyslanectvo v Madride – ktoré je jediným miestom v Španielsku, kde možno hlasovať – vopred 170 voličov, pričom mnohí z nich ešte neprišli.

Na upokojenie spoločnosti rozorvanej predvolebnou kampaňou bude mať podľa predsedu Senátu Miloša Vystrčila vplyv nielen fakt, kto vo voľbách zvíťazí, ale aj s akým náskokom.

„Ak bude víťazstvo veľmi tesné, atmosféra bude určite vyhrotenejšia než pri pomerne jasnom víťazstve jedného z kandidátov,“ citovala Vystrčila stránka televízie CNN Prima News.

Ostrejšie slová volil bývalý prezident Václav Klaus, ktorý požiadal víťaza volieb, aby k výkonu funkcie prezidenta pristupoval s plným rešpektom, a priaznivcov porazeného kandidáta vyzval, aby nerozpútali občiansku vojnu.

Referendum o Babišovi?

Andrej Babiš očakáva v druhom kole volieb „obrovskú“ volebnú účasť. Poukázal pri tom na prieskumy, ktoré naznačujú, že k volebným schránkam by mohlo prísť až 84 % voličov. V prvom kole ich prišlo 68 percent. Babiš vystúpil pred novinármi potom, keď odovzdal svoj hlas v piatok popoludní na obecnom úrade v Průhoniciach pri Prahe. „Je to referendum o Babišovi, to viete,“ zhodnotil podstatu volieb.

„Ak majú ľudia pocit, že sa majú horšie než za Babiša, tak by toho Babiša mali voliť,“ odporučil český expremiér, ktorý bol v úrade v rokoch 2017 – 2021.

Podľa neho sa v týchto voľbách rozhoduje o budúcnosti krajiny. „Máme päťkoalíciu, ktorú volilo 46 percent oprávnených voličov. Tri milióny voličov majú zastúpenie v opozícii, milión nemá zastúpenie vôbec,“ skonštatoval.

Kandidát v boji o post hlavy štátu Českej republiky, generál vo výslužbe Petr Pavel, odovzdal svoj hlas v obci Černouček. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode svojej manželky, informuje TASR.

„Mojím mottom je spolupráca, slušnosť, normálna komunikácia,“ vyhlásil Pavel.

Naznačil, že volebná účasť by mohla byť vyššia než v prvom kole volieb. Odhadol, že by mohlo prísť odvoliť až 70 percent voličov. Už pred 14 dňami volilo rekordných 68,24 percenta oprávnených voličov.

Ľudia by mali prísť voliť, pretože ide o veľa, uviedol. Dodal, že medzi ním a jeho protikandidátom, expremiérom Andrejom Babišom, je priepastný rozdiel.

Petr Pavel v prvom kole spred dvoch týždňov tesne zvíťazil nad Andrejom Babišom so ziskom 1,98 milióna hlasov. Pavla potom podporili viacerí neúspešní kandidáti z prvého kola – Danuše Nerudová, Pavel Fischer aj Marek Hilšer.

Babiš získal zase podporu od súčasného prezidenta Miloša Zemana a voliť ho tiež odporučili mimoparlamentné strany KSČM a Trikolóra.

Odvolilo vedenie štátu

Český premiér Petr Fiala odvolil v Brne a svoj hlas podľa vlastných slov odovzdal kandidátovi Petrovi Pavlovi. Uviedol, že dúfa vo vysokú volebnú účasť a verí, že voličov neodradila drsná kampaň.

„Videli sme kampaň, pri ktorej sa používali útoky na ľudské vášne, rozdeľovanie spoločnosti. Mala za cieľ odradiť menej rozhodnutých voličov. Vyzývam občanov, aby šli k voľbám,“ vyhlásil český premiér.

Prezident Miloš Zeman odovzdal svoj hlas na Základnej škole Charlotty Garrigue Masarykovej v Lánoch. Z invalidného vozíka, z ktorého vhodil do schránky svoj hlas, vyjadril pred prítomnými novinári potešenie, že sa vôbec konajú slobodné voľby. Podľa vlastných slov volil rovnako, ako v prvom kole. Vtedy naznačil, že jeho favoritom je expremiér Andrej Babiš. „Viete, že som konzervatívny a nemením názory v priebehu 14 dní,“ komentoval svoju voľbu.

„Na poriadok a pokoj ma naposledy vyzývali za normalizácie,“ vyhlásil dosluhujúci český prezident, narážajúc na kľúčové heslá kampane kandidáta Petra Pavla.

Zeman pripomenul, že pred piatimi rokmi dostal 2,85 milióna hlasov. „Chcel by som týchto voličov poprosiť, aby teraz volili tak, ako ja,“ adresoval im verejnú výzvu.

V piatok skoro večer odvolil v druhom kole českých prezidentských volieb aj predseda Senátu Miloš Vystrčil. Hlasoval v Telči na Vysočine, kde aj býva. Na Twitteri zverejnil fotografiu, ktorá ho zachytáva pri vhadzovaní volebného lístka do urny. Pridal stručný text: #DyckyPavel, informuje TASR.

Na ambasádach dlhé rady

Na českých zastupiteľských úradoch v Paríži či Londýne sa tvorili dlhé fronty ešte pred otvorením volebných miestností.

V Británii sa začalo voliť o 12:00 miestneho času, teda o hodinu skôr ako v ČR. Ako prvá odovzdala svoj hlas česká veľvyslankyňa v Londýne Marie Chatardová. Úrad na Twitteri uviedol, že „rad pred volebnou miestnosťou sa tvoril už s hodinovým predstihom“.

„Záujem o voľby je v Paríži obrovský,“ uviedol tamojší úrad a pripojil fotografiu zástupu pri vstupe do volebnej miestnosti.

Členovia českého krajanského spolku v Paríži si na piatkový večer po hlasovaní naplánovali stretnutie v reštaurácii blízko ambasády, usporiadatelia lákajú na české pivo.

Czech Republic Presidential Election Čítajte viac Stavte si na mňa a zbohatnete, láka Babiš voličov

Veľký záujem voličov zaznamenala aj ambasáda v Bruseli. Podľa veľvyslanca Pavla Kluckého sa dá očakávať väčšia účasť, než v prvom kole pred dvoma týždňami. Väčšina ľudí oslovených ČTK povedala, že volila generála Petra Pavla.

Prvé kolo volieb absolvovalo v Bruseli 1 267 Čechov, čo bol výrazný nárast proti minulému prezidentskému hlasovaniu z roku 2018. Podľa Kluckého by sa na účasti mohla prejaviť veľmi vyhrotená kampaň pred druhým kolom hlasovania.

„Hovoril som s kolegami a ďalšími ľuďmi a všetci to sledujú. Myslím, že to bude mať ten vplyv, že tá účasť bude vyššia,“ povedal Klucký, ktorý vhodil svoj hlas do urny ako prvý.

Stálo sa aj v Bratislave

Krátko po otvorení volebnej miestnosti v budove českého veľvyslanectva v Bratislave museli prvý zo záujemcov o hlasovanie vystáť front. Celkovo ale podľa veľvyslanca Rudolfa Jindráka volebná účasť v prvom kole nebola vysoká; väčšinu z 594 voličov tvorili Česi, ktorí hlasovali s voličským preukazom.

„Je to sviatok demokracie, Trošku som prekvapený, že volebná účasť nie je vysoká, ako by som predpokladal. Očakávame podobný počet voličov, možno bude na druhé kolo trochu vyšší,“ povedal novinárom Jindrák, ktorý svoj hlas v budove ambasády odovzdal ako prvý.

Petr Pavel Čítajte viac Českom sa šíri dezinformácia o smrti Pavla. Hnus, reagoval Babiš

Vo štvrtok večer začali voľby na českých ambasádach v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. Na hlasovanie v zahraničí sa zaregistrovalo viac než 14-tisíc ľudí, pričom sa očakáva, že ďalšie tisícky občanov prídu voliť s voličskými preukazmi.

Tesné prvé kolo

Prvého kolo vyhral Pavel, ktorý získal 1,98 milióna hlasov a Babiša predbehol približne len o 23-tisíc hlasov. Pavla potom podporili viacerí neúspešní kandidáti z prvého kola – Danuše Nerudová, Pavel Fischer aj Marek Hilšer. Babiš získal podporu od súčasného prezidenta Miloša Zemana a voliť ho tiež odporučili mimoparlamentné strany KSČM a Trikolóra.

Pred 14 dňami bola zaznamenaná rekordná volebná účasť, hlasovalo viac než 68 percent oprávnených voličov. Podľa prieskumov by v druhom kole mohla byť ešte vyššia. Rozdiely sú však v regiónoch – najmenej ľudí hlasovalo na severozápade krajiny, najviac v okolí hlavného mesta.

Väčší záujem pred druhým kolom bol zatiaľ o voľbu z auta pre ľudí v izolácii a tiež o voličské preukazy. Svoj hlas z auta odovzdalo 650 voličov, pred 14 dňami ich bolo 354.

Hlasovaniu v druhom kole predchádzala vyhrotená kampaň, podľa viacerých analytikov bola negatívnejšia než v akýchkoľvek predchádzajúcich voľbách. V jej závere museli obaja kandidáti čeliť nepríjemným situáciám. Andrejovi Babišovi adresoval anonym list, v ktorom sa mu vyhrážal zabitím, o Petrovi Pavlovi niekto rozosielal falošné smútočné oznámenie s jeho úmrtím.

Babiš, Pavel Čítajte viac Dosť bolo nechutností. Pavel a Babiš odmietli konfrontačnú debatu

Nový český prezident bude v poradí druhým, ktorého si občania zvolia v priamej voľbe. Prvýkrát si Česi vyberali hlavu štátu v roku 2013, predtým ho volil parlament. V oboch priamych voľbách vyhral Miloš Zeman.

Nový český prezident sa funkcie ujme 8. marca po inaugurácii vo Vladislavskej sále Pražského hradu. V úrade vystrieda odchádzajúceho Miloša Zemana, ktorému sa skončí druhé funkčné obdobie.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #české prezidentské voľby 2023