Český pas je "lepší" ako slovenský či austrálsky

S cestovným pasom Českej republiky je možné bez víza vyraziť do 187 krajín, čo Česko v aktualizovanom rebríčku spoločnosti Henley & Partners radí na siedmu priečku, spoločne s Belgickom, Spojenými štátmi, Švajčiarskom, Nórskom a Novým Zélandom.

27.01.2023 13:48
Cestovní pas / Český pas / Foto:
debata (1)

Oproti minulému roku si český pas polepšil o jedno miesto v rebríčku, a je tak „užitočnejší“ ako napríklad pasy Austrálie, Grécka, pobaltských krajín, Slovenska, Poľska či Maďarska.

Slovenský pas je rovnako ako vlani a predvlani na desiatej pozícii, bez víza s ním možno zamieriť do 184 krajín. Poľsko je na deviatej pozícii spolu s Maďarskom.

Najlepšie v tomto hodnotení je rovnako ako vlani Japonsko, s pasom ktorého možno bez víza cestovať do 193 štátov. Rovnako je na tom tento rok aj Singapur. Druhá je v rebríčku Južná Kórea a tretia Nemecko so Španielskom. O štvrtú priečku sa delí Taliansko, Fínsko a Luxembursko.

Na konci rebríčka je opäť Afganistan, ktorého pas zaručuje bez víza vstup iba do 27 krajín, rovnako ako vlani. Predposledný je Irak a pred ním Sýria. Zhruba v polovici tabuľky je Rusko, ktorého pas umožňuje vstup bez víza do 118 krajín, čo je rovnaké ako v prípade Mikronézie či Bosny a Hercegoviny.

Rebríček „cestovnej slobody“ zostavuje spoločnosť Henley & Partners od roku 2006.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #cestovný pas