Scholz poukázal na historickú zodpovednosť Nemecka za holokaust

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok, keď si svet pripomína pamiatku obetí holokaustu, pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za zavraždenie miliónov Židov v období nacizmu.

27.01.2023 15:35
Holokaust / Rozette Katsová / Foto: ,
Preživšia holokaustu Rozette Katsová hovorí počas pietnej spomienky na obete v rámci Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu v nemeckom spolkovom parlamente Bundestag v piatok 27. januára 2023 v Berlíne
debata (12)

„Nezabudli sme na utrpenie šiestich miliónov zavraždených Židov a ani na utrpenie tých, ktorí prežili,“ napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

V Nemecku si obete holokaustu pripomínajú 27. januára od roku 1996. Tohtoročné spomienkové udalosti v Nemecku sa sústredia na ľudí, ktorých nacisti prenasledovali pre ich sexuálnu orientáciu alebo identitu.

V nemeckom parlamente prednesie v tejto súvislosti príhovor preživšia holokaustu Rozette Katsová a Klaus Schirdewahn, ktorý sa nemeckým zákonodarcom prihovorí ako predstaviteľ LGBTQ komunity.

Predsedníčka Spolkového snemu (Bundestag) Bärbel Basová neskôr otvorí spoločenskú udalosť, ktorá sa koná na počesť tohto dňa a na ktorej sa zúčastní aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Medzinárodný výbor Auschwitzu, ktorý zriadili preživší tohto koncentračného tábora, poukázal na paralelu s ruskou vojnou na Ukrajine.

„Ľudia, ktorí prežili nemecké koncentračné a vyhladzovacie tábory, sú tento rok v tento spomienkový deň, ktorý je pre nich vždy bolestivý, konfrontovaní s novou bolesťou a hrôzou. Pripomienka vraždy ich rodinných príslušníkov a spoluväzňov sa mieša s hrôzami novej vojny v Európe,“ uviedol výbor.

V bývalom tábore Auschwitz-Birkenau si pripomenuli obete holokaustu

Poľský prezident Andrzej Duda a ďalší predstavitelia si v piatok pripomenuli 78. výročie oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Na slávnosti na juhu Poľska sa zúčastnila aj skupina väzňov, ktorí pobyt v tomto tábore prežili.

Na podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu bol prítomný tiež Douglas Emhoff, manžel americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Jeho účasť je súčasťou úsilia americkej vlády bojovať vo svete proti antisemitizmu a podporovať pamiatku holokaustu, píše PAP. Predstaviteľov Ruska však v reakcii na inváziu na Ukrajinu nepozvali.

Účastníci spomienkovej slávnosti v piatok položili vence a zapálili sviečky pri múre, kde Nemci zastrelili tisíce ľudí.

Eva Umlaufová, ktorá prežila pobyt v Auschwitzi-Birkenau, povedala, že ľudia, ktorým tento tábor spôsobil rany, nikdy nezabudnú na to, čím si prešli. Takisto povedala, že to, na čom tu v Auschwitzi záleží, je „ľudská bytosť a ľudskosť“.

Preživší holokaustu kladú vence pred Múrom... Foto: SITA/AP, Michal Dyjuk
Osvienčim / Koncentračný tábor / Holokaust / Preživší holokaustu kladú vence pred Múrom smrti v bývalom nacistickom nemeckom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Osvienčim pri príležitosti 78. výročia jeho oslobodenia 27. januára 2023

Umlaufová sa narodila v decembri 1942 v pracovnom tábore v Novákoch na území Slovenska a do Auschwitzu-Birkenau ju previezli v novembri 1944. Povolaním pediatrička a psychoterapeutka žije v Nemecku. Ďalšia preživšia Zdzislawa Wlodarczyková povedala, že Rusko, ktoré „nás tu oslobodilo“, v súčasnosti vedie vojnu proti Ukrajine.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu sa viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Najväčší koncentračný a vyhladzovací tábor nacisti postavili pri poľskom meste Osvienčim.

Holokaust / Viliam-Alexander / Čítajte viac Podľa prieskumu 12 percent dospelých Holanďanov verí, že holokaust je mýtus
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #holokaust #Olaf Scholz