Streľba v synagóge v Jeruzaleme si vyžiadala sedem obetí

Sedem ľudí zastrelil a niekoľko ďalších zranil ozbrojenec pri teroristickom útoku v synagóge vo východnom Jeruzaleme, píše spravodajský web The Times of Israel s odvolaním sa na zdravotníkov a políciu. Páchateľ bol zneškodnený.

27.01.2023 20:26 , aktualizované: 21:15
Izrael streľba Jeruzalem synagóga Foto: ,
Na snímke kriminalista obhliada telo jednej z obetí na mieste streľby v Jeruzaleme 27. januára 2023.
debata (3)

Útočník podľa denníka prišiel autom k budove, ktorá sa využíva ako synagóga, a spustil paľbu. The Jerusalem Post uviedol, že streľba sa začala v čase, keď ľudia vychádzali zo synagógy po večerných modlitbách. Premiér Benjamin Netanjahu podľa novín dostáva informácie o vývoji situácie a bude vyhodnocovať ďalší postup. The Jerusalem Post píše, že terorista bol údajne členom Hamasu, čo je islamistické hnutie, ktoré vládne v Pásme Gazy. Jeden zo svedkov uviedol, že polícia na miesto prišla až po 20 minútach.

Páchateľ z miesta činu ušiel smerom k palestínskej štvrti, kde sa stretol s privolanými policajtmi. Polícia uviedla, že útočníka, ktorý bol obyvateľom východného Jeruzalema, zastrelila, keď začal na strážnikov strieľať a utekať im. Páchateľom útoku bol Palestínčan z mesta Šuafát.

Na snímke odborníci pracujú na mieste streľby v... Foto: TASR/AP, Mahmoud Illean
Izrael streľba Jeruzalem synagóga Na snímke odborníci pracujú na mieste streľby v Jeruzaleme 27. januára 2023.

Na mieste zdravotníci konštatovali smrť piatich ľudí. Ďalších troch ľudí – 70-ročnú ženu, 20-ročného muža a 14-ročného chlapca – previezli do nemocnice vo vážnom stave. Šéf jeruzalemskej polície neskôr uviedol, že dvaja ľudia svojim zraneniam podľahli. Bilancia mŕtvych tak vzrástla na sedem. Do nemocnice previezli tiež ďalších dvoch ľudí.

Spojené štáty „viditeľný teroristický útok“ na jeruzalemskú synagógu odsúdili. „Je to úplne strašné. Naše myšlienky, modlitby a sústrasť patria tým, ktorí boli pri tomto ohavnom násilnom čine zabití,“ uviedol hovorca americkej diplomacie a dodal, že neočakáva zmeny v plánovanej ceste amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Izraela. Blinken má Izrael navštíviť na budúci týždeň.

Na snímke telá obetí na mieste streľby v... Foto: TASR/AP, Mahmoud Illean
Izrael streľba Jeruzalem synagóga Na snímke telá obetí na mieste streľby v Jeruzaleme 27. januára 2023.

V reakcii na udalosti v Jeruzaleme sa na viacerých miestach v pásme Gazy i v Predjordánsku zhromaždili desiatky Palestínčanov a oslavovali útok i jeho páchateľa. Objavili sa aj správy o ohňostrojoch a streľbe do vzduchu.

Útok sa odohral deň po tom, ako izraelskí vojaci pri razii na Západnom brehu Jordánu zabili deväť Palestínčanov, čo zvýšilo pravdepodobnosť ďalšieho krviprelievania, píše agentúra AP.

K streľbe došlo vo štvrti Neve Jaakov vo východnom sektore Jeruzalema, ktorú Izrael anektoval po šesťdňovej vojne v roku 1967.

Otázka Jeruzalema je v mnohých smeroch jadrom palestínsko-izraelského konfliktu. Kým Izrael považuje Jeruzalem za svoje nedeliteľné hlavné mesto, Palestínčania chcú, aby sa jeho východná časť stala hlavným mestom budúceho palestínskeho štá­tu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #jeruzalem