338. deň: Kyjev o mesiac očakáva mohutnú ruskú ofenzívu

Stále prebiehajú ťažké boje o Bachmut a Vuhledar, ale ukrajinská armáda predpokladá, že Rusko plnou silou zaútočí 24. februára.

28.01.2023 07:55 , aktualizované: 21:49
vojna na Ukrajine, M777 Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pripravujú húfnicu M777 dodanú z USA na streľbu na ruské pozície v Chersonskej oblasti na Ukrajine, 9. januára 2023.
debata (833)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 338. deň
  • Ukrajinci očakávajú veľkú ruskú ofenzívu 24. februára
  • Rusko obvinilo Ukrajinu z raketového útoku na nemocnicu v Luhanskej oblasti
  • TASS: Pavel chcel rokovať s Ruskom, neskôr ho označil za nebezpečnejšie než IS

VIDEO: Ruská fregata predviedla simulovaný útok Zirkónom – hypersonickou raketou.

Video
Ukrajinskí vojaci počas bojového výcviku v...
Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...
+8Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...

21:49 Sobotňajšie zvolenie nového českého prezidenta Petra Pavla si ruská štátna agentúra TASS všíma s tým, že po nástupe do funkcie predsedu Vojenského výboru NATO v roku 2015 sa pokúsil nadviazať dialóg medzi Alianciou a Ruskom, čo sa mu však nepodarilo. Neskôr Pavel vyhlásil, že konanie Ruska predstavuje väčšiu hrozbu než Islamský štát. Článok v ruskej agentúre zmonitorovala TASR.

Pavla označuje ruská štátna agentúra za liberálneho a proeurópskeho politika, ktorý považuje členstvo v NATO za nevyhnutné a prospešné pre svoju krajinu. Od začiatku ruskej takzvanej špeciálnej vojenskej operácie vlani vo februári Pavel podporuje Ukrajinu a dúfa vo „víťazstvo zdravého rozumu“ v Rusku.

„Musíme byť pripravení s ním (Ruskom) viesť rokovania, no s dôrazom na rešpektovanie suverenity iných krajín,“ napísala ruská agentúra, citujúc Pavlovo vyjadrenie pre český web iDNES.cz.

20:33 Moskva obvinila v sobotu Ukrajinu zo zámerného raketového útoku na civilnú nemocnicu v meste Novoajdar v časti Luhanskej oblasti, ktorú na východe Ukrajiny ovláda Rusko. Moskva tvrdí, že zahynulo 14 ľudí a ďalších 24 pacientov a členov personálu utrpelo zranenia, čo je podľa nej závažný vojnový zločin. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

Ukrajina zatiaľ na tieto obvinenia nereagovala a agentúry Reuters ani DPA nemohli správu Moskvy nezávisle overiť.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinská armáda útočila v sobotu na nemocnicu raketami z amerického raketového systému HIMARS. Dodalo, že príslušné osoby sa budú za útok zodpovedať.

Oznámenie ministerstva prišlo približne desať hodín po tom, čo k útoku došlo. Ministerstvo nezverejnilo žiadne videá ani fotografie z incidentu.

Luhanská oblasť je z veľkej časti okupovaná Ruskom.

19:35 Ruský útok usmrtil v sobotu troch ľudí v obytnej časti mesta Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil gubernátor Pavlo Kyrylenko. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Pri útoku, ktorý poškodil aj štyri bytové domy a hotel, utrpelo zranenia ďalších 14 ľudí, dodal gubernátor oblasti Kyrylenko.

„Záchranári a príslušníci bezpečnostných síl pracujú na mieste tragédie, aby pomohli ľuďom a dôkladne zdokumentovali ďalší zločin ruských okupantov na našom území,“ napísal Kyrylenko na sociálnej sieti Telegram.

Vo dvore boli rozhádzané kusy pokrúteného kovu a zhorené zvyšky predmetov z domácností a nachádzalo sa tam aj najmenej jedno obhorené auto. Záchranári odpratávali trosky. Viditeľné boli tiež krvavé škvrny.

19:02 Primátor ukrajinského mesta Dnipro Borys Filatov nevyberanými slovami zaútočil na platforme Telegram na predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána za jeho štvrtkové vyjadrenia týkajúce sa Ukrajiny. V sobotu na to upozornil server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán na štvrtkovom stretnutí so zahraničnými účastníkmi medzinárodnej mediálnej konferencie, ktorú v Budapešti zorganizovala vyššia vzdelávacia inštitúcia Mathias Corvinus Collegium, podľa servera hvg.hu okrem iného povedal, že cieľom Ruska je premeniť Ukrajinu na „neovládateľný vrak“, aby si na ňu Západ nemohol robiť nároky. Podľa slov maďarského premiéra sa to už Rusku podarilo. „Ukrajina je teraz ako Afganistan, krajinou nikoho,“ povedal.

Na tieto slová najskôr zareagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré si za toto „absolútne neprijateľné vyhlásenie“ predvolalo maďarského veľvyslanca. Následne reagoval aj primátor Dnipra.

„Po prvé, taká pikoška: krajina nikoho nie je naša, ale tá vaša. My tu žijeme tisícročia, neprišli sme spoza Uralu. Po druhé, človek musí byť mimoriadne nadaný, aby ho nenávideli všade: od Rumunska, cez Slovensko až po Srbsko a Ukrajinu,“ napísal okrem iného primátor ukrajinského mesta, ktorý dodal, že Trianonská mierová zmluva bola trestom za historické zverstvá Maďarov.

Primátor Dnipra svoj rozsiahly príspevok na Telegrame uzavrel vysvetlením, že jeho kritika nesmeruje na Maďarov, ale na tých, čo sú v Maďarsku aktuálne pri moci.

17:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu sústrasť rodinám obetí dvoch útokov v Jeruzaleme. Podľa jeho slov pri útoku v piatok večer zabili aj ukrajinskú občianku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters a z portálu britskej televízie Sky News.

„Zdieľame bolesť Izraela po teroristických útokoch v Jeruzaleme. Medzi obeťami je aj Ukrajinka. Úprimnú sústrasť rodinám obetí,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

„Zločiny boli cynicky spáchané na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Teror nesmie mať miesto v dnešnom svete. Ani v Izraeli, ani na Ukrajine,“ dodal ukrajinský prezident. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára.

Palestínčan zastrelil v piatok večer sedem ľudí pri synagóge na okraji Jeruzalema. Pri tejto streľbe utrpeli zranenia ďalší traja ľudia vrátane 15-ročného chlapca, ktorý sa zotavoval z operácie, uviedli predstavitelia nemocnice.

Izrael streľba Jeruzalem synagóga Čítajte viac Streľba v synagóge v Jeruzaleme si vyžiadala sedem obetí

14:31 Ukrajina má bezpodmienečnú podporu Európskej únie a musí zvíťaziť nad ruskými útokmi, aby obránila európske hodnoty. Uviedla to v sobotu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a DPA.

„Stojíme na strane Ukrajiny bez vykrúcania sa. Ukrajina bojuje za naše spoločné hodnoty, bojuje za dodržiavanie medzinárodného práva a za zásady demokracie, a preto Ukrajina musí vyhrať túto vojnu,“ povedala von der Leyenová na podujatí svojej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) v nemeckom Düsseldorfe.

Šéfka EK tiež vyzvala na to, aby Nemecko rázne prešlo k obnoviteľným zdrojom energie, a to v záujme klímy i obmedzenia príjmov Moskvy.

„Za žiadnych okolností sa nemôžeme vrátiť k závislosti od ruských fosílnych palív,“ uviedla von der Leyenová. „Je to generačná úloha, ktorú musíme zvládnuť,“ vyhlásila na krajinskom zasadnutí CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku. Tento priemyselný región má podľa nej všetky predpoklady na to, aby z transformácie na čistejšie technológie vyšiel silnejší.

12:44 Po prísľube dodať Ukrajine tanky Leopard 2 nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu občanov uisťoval, že jeho vláda pri svojich rozhodnutiach vždy zohľadňuje bezpečnosť Nemecka. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Vždy pôjde o konzultácie, zvažovanie a koordináciu. To je princíp, ktorý má táto vláda,“ povedal Scholz v pravidelnom sobotňajšom videopríhovore.

„Rusku nesmie prejsť násilné presúvanie hraníc,“ zdôraznil spolkový kancelár.

11:24 Ukrajina by od spojencov chcela 24 moderných bojových lietadiel, ktorými by vyzbrojila dve letky. Pre Kyjev je prioritou získať jeden typ lietadiel, najlepšie americký stroj F-16, povedal španielskemu denníku El País hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Podľa neho by Kyjev mohol mať záujem aj o francúzske stíhačky Rafale alebo švédske stroje Jas-39 Gripen, ktoré majú vo výzbroji tiež české vzdušné sily.

Podľa hovorcu je pre ukrajinské letectvo zásadné získať jeden model lietadla kvôli logistike a výcviku posádok. Ten by mal trvať najmenej pol roka. Ukrajina by tak chcela vyzbrojiť dve letky americkými lietadlami F-16, ktoré patria k najrozšírenejším modelom stíhačiek v Európe i Amerike.

10:43 Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov. Oznámil to v piatok ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omeľčenko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Viaceré krajiny do dnešného dňa oficiálne potvrdili svoj súhlas dodať Ukrajine 321 tankov,“ povedal Omeľčenko v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Dodal, že podmienky dodávok jednotlivých krajín sa líšia a Ukrajina túto pomoc potrebuje „čím skôr“. Omeľčenko nešpecifikoval, koľko tankov dodajú konkrétne krajiny.

Nemecko v stredu (25. januára) po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov ohlásilo, že dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Takisto povolí, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj Poľsko a ďalšie krajiny. USA neskôr stredu oznámili, že Ukrajine pošlú 31 tankov Abrams.

Británia už v polovici januára sľúbila dodávku 14 svojich tankov Challenger 2. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu sa má ľa britského rezortu diplomacie začať na budúci týždeň.

8:28 Severná Kórea odsúdila rozhodnutie Spojených štátov dodať Ukrajine 31 pokročilých tankov M1 Abrams. Washington podľa KĽDR pokračuje v prekračovaní červených línií, aby získal hegemóniu prostredníctvom vojny v zastúpení, uviedla severokórejská agentúra KCNA.

„USA eskalujú vojnu tým, že poskytujú Ukrajine vojenskú techniku pre pozemnú ofenzívu,“ uviedol severokórejský vodca Kim Čong-un. Jeho vplyvná sestra Kim Jo-čong podľa KCNA vyhlásila, že KĽDR bude proti Spojeným štátom „stáť v rovnakom zákope“ ako Rusko, napísala agentúra Reuters.

Americký prezident Joe Biden o rozhodnutí dodať Ukrajine tanky informoval v stredu. Ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omelčenko v piatok uviedol, že viaceré spojenecké krajiny prisľúbili Ukrajine celkovo 321 ťažkých tankov.

7:55 Ukrajinskej armáde sa v posledných 24 hodinách podarilo odraziť útoky ruských síl v Doneckej a Luhanskej oblasti. Uviedol to v sobotu ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa Kyjeva sa stále bojuje o Vuhledar, ktorý sa snaží dobyť ruská armáda. Tvrdenie nemožno priamo nezávisle overiť. Podľa ukrajinských predstaviteľov sa ruská armáda chystá na ofenzívu 24. februára, k prvému výročiu začiatku konfliktu, píše AFP.

Ukrajinský generálny štáb v dnešnom rannom hlásení uvádza, že sa ukrajinským vojakom podarilo odraziť 13 útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ruská armáda sa snaží postupovať smerom na mesto Bachmut.

Podľa Kyjeva sa tiež stále bojuje pri Vuhledare, kam sa podľa skorších vyjadrení proruských separatistov ruská armáda už dostala. „Nepriateľ sa snaží dosiahnuť úspech v tomto sektore, ale nie je toho schopný kvôli úsiliu ukrajinských obranných síl,“ vyhlásil v piatok večer hovorca ukrajinskej armády, podľa ktorého okupanti „preháňajú“ svoje úspechy na bojisku a pre vysoké straty musia ustupovať.

Predstavitelia proruskej správy okupovanej Doneckej oblasti v piatok uvádzali, že ruská armáda Vuhledar takmer dobyla, pripomína server The Kyiv Indenpendent. Mesto leží v juhozápadnej časti Doneckej oblasti, medzi Doneckom a Mariupolom, a pred ruským februárovým vpádom na Ukrajinu mal asi 14 000 obyvateľov.

Ukrajinskí predstavitelia očakávajú, že ruská armáda pripravuje novú väčšiu ofenzívu na 24. februára, k prvému výročiu začiatku vojny. Médiám to povedal tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. „Chystajú teraz maximálnu aktiváciu (vojenských síl),“ povedal Danilov, podľa ktorého tento úmysel ruskej armády „nie je žiadnym tajomstvom“.

833 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine