Turecko by podľa Erdogana mohlo schváliť vstup do NATO pre Fínsko bez Švédska

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu po prvý raz povedal, že Turecko by mohlo súhlasiť s členstvom Fínska v NATO bez toho, aby odsúhlasilo aj vstup susedného Švédska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

29.01.2023 20:26
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (1)

„Ak to bude potrebné, môžeme dať odlišnú odpoveď, pokiaľ ide o Fínsko. Švédsko bude otrasené, keď pre Fínsko dáme rozdielnu odpoveď,“ povedal Erdogan. Takisto Švédsko opakovane vyzval, aby vyhovelo žiadosti Ankary o vydanie podozrivých osôb. „Ak sa naozaj chcete pripojiť k NATO, týchto teroristov nám vrátite,“ povedal turecký prezident.

Turecko minulý týždeň odložilo na neurčito nové kolo rokovaní so Švédskom a Fínskom o schválení ich vstupu do Severoatlantickej aliancie.

Obe krajiny potrebujú súhlas všetkých 30 členských krajín vrátane Turecka. Ich žiadosti o vstup neschválilo ani Maďarsko – tamojší premiér Viktor Orbán však prisľúbil, že parlament ich odsúhlasí na budúci mesiac.

Erdogan obviňuje Švédsko z toho, že poskytuje útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú vníma Ankara aj jej západní spojenci ako teroristickú organizáciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan #vstup do NATO