Moskva: Po rozhodnutí Západu dodať Ukrajine tanky už nie je o čom rokovať

Po tom, ako sa Spojené štáty a ďalšie západné krajiny rozhodli dodať Ukrajine moderné tanky, nevidí Moskva zmysel v rokovaní s Kyjevom alebo jeho západnými "bábkovodičmi".

30.01.2023 08:55
challenger, tank, vojna an Ukrajine Foto:
Britský tank Challenger 2
debata (515)

V pondelok to v rozhovore s agentúrou RIA Novosti povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Nikto na Západe podľa neho neprišiel so serióznou iniciatívou ohľadom riešenia ukrajinskej krízy.

„Od Západu nič nechceme, chceme mať pokoj. NATO sa však s manickou vytrvalosťou, ktorá by išla využiť lepšie, plazí k ruským hraniciam,“ povedal Rjabkov a obvinil Západ, že straší susedov Ruska.

Nemecko, Spojené štáty a množstvo ďalších krajín vrátane Poľska, Británie, Kanady alebo Fínska a Nórska minulý týždeň oznámili, že Ukrajine dodajú moderné a modernizované tanky. V prípade Nemecka pôjde o stroje Leopard 2, v prípade Spojených štátov o tanky M1 Abrams.

VIDEO: Americké tanky Abrams na cvičení NATO v Litve.

Video

Na to, aby Rusko bolo schopné rokovať so Spojenými štátmi o riešení bilaterálnych problémov, bude podľa Rjabkova potrebné postupovať malými krokmi. „Dúfame, že taktika malých krokov nám umožní dôjsť ku vzájomne prijateľným riešeniam v najdôležitejších veciach týkajúcich sa bilaterálnych vzťahov,“ povedal Rjabkov.

Moskva bude pokračovať s Washingtonom v rokovaniach o ďalšej výmene väzňov, ale podľa tohto ruského diplomata je nepravdepodobné, že by sa rozhovory skončili výmenou všetkých ľudí väznených v tej alebo onej krajine. Rusko a Spojené štáty si v decembri po niekoľkomesačnom vyjednávaní vymenili dvoch prominentných väzňov, ruské úrady prepustili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, väzneného v USA.

Rjabkov tiež upozornil, že je „celkom možné“, že dohoda Nový ŠTART so Spojenými štátmi, ktorej platnosť vyprší vo februári 2026, s týmto dátumom skončí. Rokovania oboch krajín o obnovení inšpekcií v rámci tejto zmluvy, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov, boli na poslednú chvíľu zrušené vlani v novembri a odvtedy ani jedna zo strán nesúhlasila s harmonogramom pre ďalšie rozhovory.

Ťažké sú podľa Rjabkovho rokovania o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú Rusko okupuje od vlaňajšieho marca. Obvinil Kyjev, že len zdržiava.

„Odovzdali sme naše návrhy šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafaelovi Grossimu, ale Kyjev mu zatiaľ nedal jasnú odpoveď,“ povedal Rjabkov. Rusko aj Ukrajina sa v uplynulých mesiacoch navzájom obviňovali z ostreľovania tejto elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe. Od septembra v nej pôsobí viacero odborníkov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

515 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #tanky #vojna na Ukrajine