Putin Johnsonovi: Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou to bude trvať len minútu

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v telefonáte pred ruskou inváziou na Ukrajinu vtedajšiemu britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi otvorene vyhrážal raketovým úderom. Tvrdí to dnes už bývalý šéf Downing Street v dokumente, ktorý v pondelok neskoro večer odvysiela BBC.

30.01.2023 09:05 , aktualizované: 12:59
putin johnson Foto: ,
Vladimir Putin a Boris Johnson.
debata (240)

V napätých dňoch pred 24. februárom 2022 sa viacerí západní politici pokúšali Putina odradiť od útoku na Ukrajinu. Johnson šéfovi Kremľa načrtol neblahé dôsledky, aké bude mať pre Moskvu vpád do susednej krajiny. Zdôraznil mu, že vojna by bola „úplnou katastrofou“.

V dokumente BBC, ktorý mapuje Putinove kontakty so svetovými lídrami spred roka, Johnson tvrdí, že sa mu Putin vyhrážal raketovým úderom.

putin macron Čítajte viac Putin Macronovi: „Pozorne ma počúvaj!“

„V určitom okamihu sa zdalo, že sa mi vyhráža a hovorí: ‚Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou to bude trvať len minútu,' alebo niečo v tomto duchu. Veselo,“ spomína britský expremiér na rozhovor, počas ktorého sa vraj šéf Kremľa správal veľmi familiárne.

„Myslím si, že podľa toho, ako uvoľnene sa vyjadroval, podľa toho, ako neemotívne pôsobil, to vyzeralo, že sa len pohráva s mojimi pokusmi prinútiť ho k vyjednávaniu,“ podotkol Johnson.

Video
Boris Johnson cvičil s ukrajinskými vojakmi

Vtedajší britský premiér podľa vlastných slov ruskému prezidentovi v dlhom telefonickom rozhovore druhého februára 2022 vysvetľoval, že útok na Ukrajinu by mal za následok drastické západné sankcie a sústredenie väčšieho počtu vojakov NATO na hraniciach Ruska.

Britský premiér Boris Johnson
Figurína britského premiéra Borisa Johnsona v...
+16Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...

Johnson sa tiež snažil odradiť Rusko od vojenskej akcie tým, že Putinovi povedal, že Ukrajina sa „v dohľadnej budúcnosti“ nepripojí k Severoatlantickej aliancii.

„Povedal: ,Boris, hovoríš, že Ukrajina sa tak skoro nepripojí k NATO… Čo bude v dohľadnej dobe?'. A ja som povedal: ,No, v dohľadnej budúcnosti sa k NATO nepripojí. Vieš to veľmi dobre,“ parafrázoval Johnson zo svojho telefonického rozhovoru s Putinom.

Macron Scholz Draghi Čítajte viac Johnson obvinil Berlín, Paríž i Rím: Pred vojnou na Ukrajine všetci váhali

Kremeľ: Je to lož

„Nie je možné overiť, či Putinova hrozba bola skutočná. Ale vzhľadom na predchádzajúce ruské útoky na Spojené kráľovstvo, naposledy v Salisbury v roku 2018, Johnson zrejme nemal inú možnosť, ako hrozby zo strany ruského lídra brať vážne,“ pripomenul diplomatický korešpondent BBC James Landale útok ruských agentov bojovou otravnou látkou Novičok na prebehlíka a bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru na juhu Anglicka.

Kremeľ v pondelok tvrdenia britského expremiéra dementoval. „To, čo povedal pán Johnson, nie je pravda… Viem, o čom sa hovorilo počas tohto rozhovoru,“ citoval denník Vedomosti Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova.

„Ešte raz oficiálne opakujem – toto je lož. Neboli žiadne raketové hrozby. Keď hovoril o výzvach pre bezpečnosť Ruskej federácie, prezident Putin poznamenal, že v prípade vstupu Ukrajiny do NATO by potenciálne rozmiestnenie rakiet NATO alebo amerických rakiet na našich hraniciach znamenalo, že akákoľvek raketa by zasiahla Moskvu v priebehu niekoľkých minút,“ interpretoval hovorca postoj Kremľa. Peskov pritom pripustil, že „Johnson možno nepochopil, o čom Putin hovoril“.

Viem, že vieš, že klamem

Ben Wallace, britský minister obrany, v dokumente BBC hovorí aj o návšteve Moskvy spred roka pri neúspešnom pokuse o vyjednávanie, ktorým sa Západ pokúšal zabrániť rozpútaniu vojny. Jedenásteho februára, necelé dva týždne pred začiatkom ruskej invázie, sa Wallace stretol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, ako aj s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom.

„Pamätám si, ako som povedal ministrovi Šojguovi: ‚Budú bojovať‘ a on povedal: ‚Moja matka je Ukrajinka; nebudú!“ Povedal tiež, že nemá v úmysle (Ukrajinu) napadnúť,“ spomína Wallace.

„To by bolo po rusky povedané ‚vranio‘. Myslím si, že ,vranio' je akýmsi prejavom šikanovania alebo sily: Budem ti klamať. Vieš, že klamem. Viem, že vieš, že klamem a stále ti budem klamať. Vedel, že to viem a ja som vedel, že že on to vie. Ale myslím, že to bolo o tom povedať: Som mocný.“

„Bolo to dosť mrazivé, ale priame klamstvo o tom, čo vraj neurobia, a to ma uistilo v tom, že to urobia,“ cituje denník Guardian z Walaceho vyjadrenia pre BBC.

"Pamätám si, keď sme odchádzali, generál Gerasimov povedal: ‚Už nikdy nebudeme ponižovaní. Kedysi sme boli štvrtou armádou na svete, teraz sme číslo dva. Teraz je to Amerika a my', " popísal britský minister obrany okamih, keď nadobudol pocit, že prečo to Rusi zrejme urobia.

© Autorské práva vyhradené

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #BBC #Boris Johnson #vojna na Ukrajine