Počet obetí výbuchu v mešite v pakistanskom Pešávare stúpol na 83

Na 83 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. V utorok to oznámil hovorca tamojšej Nemocnice lady Readingovej, ktorý pre agentúru AFP potvrdil, že počas noci boli privezené ďalšie telá obetí.

30.01.2023 10:55 , aktualizované: 31.01.2023 07:04
Pakistan / Péšávar / Výbuch v mešite / Foto: ,
Záchranári a dobrovoľníci odnášajú zraneného muža do nemocnice po samovražednom bombovom útoku na mešitu v pakistanskom Péšávare 30. januára 2023
debata (4)

V noci na utorok vytiahli záchranári z trosiek mešity najmenej deväť tiel, pričom väčšinu obetí tvorili policajti. Najmenej desať ľudí je v kritickom stave v nemocnici. Podľa hovorcu miestnej polície zahynulo minimálne 89 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 221.

„Dnes ráno odstránime poslednú časť zrútenej strechy, aby sme sa dostali k ďalším telám. Neočakávame však, že ešte nájdeme preživších,“ povedal pre AFP hovorca záchranárskej organizácie 1122.

K výbuchu došlo v pondelok počas poludňajších modlitieb. V mešite sa vtedy nachádzalo najmenej 300 ľudí. Silná explózia spôsobila zrútenie časti mešity. Atentátnik sa podľa polície odpálil medzi veriacimi. Jeden z policajtov Mína Gul (38), ktorý útok prežil, povedal, že explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby. Gul uviedol, že nemá tušenie, ako sa mu podarilo vyviaznuť bez zranení. Po explózii počul krik a stonanie.

K útoku, ku ktorému došlo neďaleko hraníc s Afganistanom, sa zatiaľ neprihlásila nijaká skupina. „Tehríke Taliban nemá s útokom nič spoločné,“ uviedla vo vyhlásení pakistanská odnož Talibanu známa pod skratkou TTP, ktorá v minulosti vykonala množstvo bombových útokov.

Poprela tak predchádzajúce vyjadrenie jedného zo svojich veliteľov, ktorý sa na twitteri k útoku prihlásil s tým, že atentát mal pomstiť smrť Omara Chalída Churásáního zabitého v susednej afganskej provincii Paktika vlani v auguste.

TTP posledných 15 rokov bojuje proti pakistanskej vláde a usiluje sa v krajine o prísnejšie presadzovanie islamského práva. Chce tiež dosiahnuť prepustenie svojich väznených príslušníkov a zníženie počtu vojakov v provincii Chajbar Pachtunchvá, ktorá bola predtým známa ako kmeňové územie.

Policajné veliteľstvo sa nachádza v zóne s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Provincie v celej krajine oznámili, že sú v stave vysokej pohotovosti, pričom na kontrolné stanovištia boli nasadené dodatočné bezpečnostné sily.

V hlavnom meste Islamabad boli na budovách a na vstupoch do mesta rozmiestnení ostreľovači. „Teroristi chcú vzbudiť strach útokom na tých, ktorí si plnia svoju povinnosť a bránia Pakistan,“ uviedol vo vyhlásení pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

„Rozsah tejto ľudskej tragédie je nepredstaviteľný,“ uviedol Šaríf a dodal, že atentát považuje za útok na Pakistan ako taký. Šaríf tiež vyjadril sústrasť rodinám obetí a v Péšávare navštívil ranených.

Péšávar je hlavné mesto provincie Chajbar Pachtunchvá, ktorá susedí s Afganistanom a ktorá bola dejiskom častých ozbrojených útokov a stretov.

Pakistan zažil nárast počtu útokov od novembra minulého roka, keď pakistanský Taliban ukončil prímerie s vládnymi silami. Pakistan navyše stále zápasí s následkami bezprecedentných minuloročných povodní, ktoré si vyžiadali 1 739 obetí, zničili viac ako dva milióny domov a v jednom čase sa pod vodou ocitla až tretina územia. Škody boli vyčíslené na viac ako 30 miliárd dolárov. Krajina teraz čelí jednej z najhorších ekonomických kríz v dejinách.

taliban Čítajte viac Mier netrval ani polroka. Taliban v Pakistane zavelil do útoku
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Péšávar #výbuch bomby