Varovanie amerického generála: Briti už nemajú špičkovú armádu ako USA či Rusko

Britská armáda už nenesie štatút prvotriednej armády ako tá americká, ruská alebo francúzska, varoval podľa zdroja stanice Sky News britského ministra obrany Bena Wallacea nemenovaný americký generál. Británia by podľa zdroja nebola schopná brániť svoje nebo pred raketovými útokmi takého rozsahu, s akými sa vyrovnáva Ukrajina.

30.01.2023 18:45
Ukrajinskí dobrovoľníci na vojenskom výcviku v... Foto: ,
Ukrajinskí dobrovoľníci na vojenskom výcviku v Británii. Navštívil ich Ben Wallace, britský minister obrany.
debata (64)

Ako ďalšie nedostatky Sky News okrem iného uvádza, že 30 percent britských jednotiek, ktoré sú vo vysokej pohotovosti, by neboli schopné sa mobilizovať v časovom rámci, ktorý požaduje NATO. Väčšina britských obrnených vozidiel vrátane tankov bola skonštruovaná pred 30 až 60 rokmi a medzi nedostatkami Sky News tiež uvádza, že ak by britská armáda bola povolaná do boja, došla by jej munícia v priebehu niekoľkých dní.

VIDEO: Britské tanky Challenger 2 pôjdu na Ukrajinu.

Video

Kým európske krajiny ako Poľsko, Francúzsko a Nemecko oznámili plány na zvýšenie obranného rozpočtu v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, britská vláda tak zatiaľ neurobila. Premiér Rishi Sunak má 7. marca predložiť výsledok revízie obranného rozpočtu a potom by sa mala britská armáda dozvedieť, či dostane viac peňazí. Bývalý premiér Boris Johnson v roku 2020 zvýšil rozpočet na armádu o 16 miliárd libier, čo je najviac od čias studenej vojny.

Minister obrany Ben Wallace stanici Sky News povedal, že britská armáda zaostáva za inými podobnými armádami a potrebuje investície. Vláda podľa neho naplánovala výdavky na vybavenie a výzbroj v hodnote 34 miliárd libier do roku 2033. Podľa neho ale nemá situácia okamžité riešenie kvôli obmedzeným kapacitám zbrojárskeho priemyslu. Podľa úradu premiéra je britská armáda stále „bojovou silou na špičkovej úrovni“.

Plány na modernizáciu vojenského vybavenia v Británii už existujú, boli však vypracované pred začiatkom vojny na Ukrajine a časový plán modernizácie je teraz podľa bezpečnostných zdrojov príliš pomalý, aby vyrovnal zvýšené riziko.

Miernejšie hodnotil stav britskej armády bývalý generálny tajomník NATO George Robertson. Podľa neho je možné, že bojaschopnosť britských vojsk v poslednom období klesla, armáda je stále „pôsobivou bojovou silou“, na ktorú môže byť Británia hrdá.

Britský generál vo výslužbe Richard Barrons uviedol, že objem financií potrebných na modernizáciu je malý v porovnaní s inými rezortmi, ako je zdravotníctvo alebo sociálne služby. „Takže toto je otázka priorít, nie dostupnosti,“ dodal Barrons.

Premiér Sunak zatiaľ odmieta výzvy, aby sa držal plánu svojej predchodkyne Liz Trussovej zvýšiť do roku 2030 výdavky na obranu na tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) zo súčasných dvoch percent.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #USA #armáda #vojna na Ukrajine