Johnson: Prijmime Ukrajinu do NATO a dajme jej všetko na ukončenie vojny

Ukrajina by mala "čo najskôr dostať všetko, čo potrebuje na ukončenie vojny" a na to, aby bolo možné odvrátiť katastrofu. Uviedol to bývalý britský premiér Boris Johnson v príspevku pre noviny The Washington Post, ktorý bol zverejnený v pondelok.

31.01.2023 05:40
Boris Johnson Foto: ,
Bývalý britský premiér Boris Johnson
debata (399)

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Johnsonových slov Ukrajine tým, že vyhlásil vojenskú ofenzívu, vydláždil cestu k pripojeniu sa k Severoatlantickej aliancii. Ako vysvetlil, na otázku, kedy Ukrajina vstúpi do NATO, by ešte pred vypuknutím vojny odpovedal, že „prinajmenšom za desať rokov“.

V súčasnej situácii však zdôraznil, že „by sme mali začať proces prijatia Ukrajiny do NATO“. Dodal, že tento proces by sa mal začať „teraz“.

VIDEO: Americké tanky Abrams na cvičení NATO v Litve.

Video

Johnson vo svojom článku konštatoval, že sa zvyklo tvrdiť, že Ukrajina nie je dostatočne vojensky kompatibilná s NATO. „Dnes Ukrajinci nasadzujú závratne rozmanitú techniku z krajín NATO, a to s maximálnou zručnosťou a statočnosťou,“ uviedol. Preto podľa neho neexistuje „absolútne nič“, čo by Aliancia mohla naučiť Ukrajincov o bojoch vo vojne. Doplnil, že je toho, naopak, „mnoho, čo môžu oni naučiť nás“.

putin johnson Čítajte viac Putin Johnsonovi: Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou to bude trvať len minútu

„Putin nezaútočil preto, že Ukrajina sa chystala vstúpiť do NATO,“ poznamenal Johnson. „Zaútočil na Ukrajinu, pretože bol presvedčený – na základe mnohých dôkazov -, že sme to s ochranou Ukrajiny nemysleli celkom vážne,“ konštatoval.

Západ totiž podľa neho roky Kyjevu rozprával o politike „otvorených dverí“ čo sa týka vstupu do NATO, zatiaľ čo Moskve naznačoval, že Ukrajina sa do Aliancie nikdy nezačlení, pretože mnohé krajiny uplatnia voči tomu svoje veto. „V princípe áno, v praxi nie. To bolo posolstvo,“ kritizoval Johnson dovtedajší prístup Západu.

„Ak by sme boli bývali dostatočne odvážni a dôslední na to, aby sme priviedli Ukrajinu do NATO – ak by sme mysleli vážne to, čo sme hovorili, potom by bola táto totálna katastrofa odvrátená,“ napísal.

399 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine