FBI U Bidena na pláži nenašla tajné dokumenty, prehľadá aj dom Penca

Predstavitelia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v stredu počas prehliadky v dome amerického prezidenta Joea Bidena na pláži v štáte Delaware nenašli žiadne dokumenty označené ako tajné, informujú agentúra AFP a stanica CNN. Prehliadka podľa denníka The New York Times súvisí so skorším nálezom utajovaných dokumentov v Bidenovej bývalej kancelárii a v jeho dome.

01.02.2023 16:24 , aktualizované: 02.02.2023 19:38
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (8)

Bidenov právnik Bob Bauer povedal, že agenti FBI si odniesli ručne napísané poznámky a iný materiál na ďalšie posúdenie, píše CNN. Prehliadka trvala tri a pol hodiny.

Prezretie domu v oblasti Rehoboth Beach sa podľa Bauera uskutočnilo „s plnou podporou prezidenta a za jeho spolupráce“. Počas podobných prehliadok v Bidenovom dome vo Wilmingtone (Delaware) a jeho bývalých kanceláriách vo Washingtone našli menšie množstvo dokumentov, ktoré podliehali utajeniu.

Úplná prehliadka domu vo Wilmingtone trvala 20. januára celkovo 13 hodín a agenti FBI pri nej zadržali aj prezidentove ručne písané písomnosti.

Zastavia sa aj u Penca

FBI v rámci vyšetrovania kauzy v najbližších dňoch prehľadá súkromný dom bývalého viceprezidenta Mikea Pence v Indiane, napísal vo štvrtok denník The Wall Street Journal (WSJ). U Penca, rovnako ako u Bidena, našli jeho spolupracovníci dokumenty označené ako tajné.

Biden a aj Pence uznali, že malé množstvo citlivých materiálov nemali uchovávať vo svojich súkromných nehnuteľnostiach a vyhlásili, že s úradmi budú „plne spolupracovať“. V Bidenovej washingtonskej kancelárii a jeho dvoch domoch našli vyšetrovatelia „malé množstvo dokumentov“ a na ďalšie preskúmanie si odniesli materiály datované až desiatky rokov do minulosti, kedy bol Biden americkým senátorom.

Congress Electoral College Čítajte viac V dome bývalého viceprezidenta Mikea Penca sa našli utajované dokumenty

„Keď vo funkcii končí jeden prezident a nastupuje nový, v Bielom dome nie sú žiadne dokumenty, žiadne zložky a počítače sú úplne prázdne,“ povedal WSJ David Marchik, autor knihy The Peaceful Transfer of Power (Nenásilné odovzdanie moci), ktorá mapuje odovzdávanie moci medzi americkými prezidentmi.

Kauza utajovaných dokumentov začala vlani v auguste, keď agenti FBI našli v súkromnom sídle exprezidenta Donalda Trumpa na Floride niekoľko krabíc materiálov, ktoré mal Trump odovzdať po odchode z Bieleho domu.

Biden ministerstvu spravodlivosti takéto prehliadky povolil v rámci vyšetrovania nálezu citlivých dokumentov v kancelárii istého washingtonského inštitútu, kde Biden predtým pôsobil. Tieto dokumenty boli nájdené ešte vlani v novembri.

Joe Biden Čítajte viac Bidenov dom ukrýval tajné vládne dokumenty. Prezident to priznal, prípad prevezme zvláštny vyšetrovateľ

Akcia FBI predstavuje najnovší vývoj v kauze utajovaných dokumentov nájdených u Bidena, ktoré pochádzajú z obdobia, keď bol viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu. Biden ostro kritizoval republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, keď vyšetrovatelia našli utajované dokumenty v jeho floridskom sídle.

Americkí prezidenti i viceprezidenti majú po skončení mandátu povinnosť odovzdať svoju korešpondenciu aj ďalšie takzvané prezidentské záznamy a rovnako utajované dokumenty Národnému archívu USA.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA