Vymení Prezidentský palác za Brusel? Politico spomína Čaputovú ako kandidátku na šéfku NATO

Kto nahradí Jensa Stoltenberga na poste šéfa NATO? Rešpektovaný bruselský web Politico prišiel s menoslovom politikov, ktorí by 63-ročného Nóra mohli tento rok na jeseň nahradiť. Medzi nimi sa spomína aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

01.02.2023 21:08
Zuzana Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová
debata (248)

V čase pokračujúcej ruskej agresie na Ukrajine, ktorá sa čoskoro prehupne do svojho druhého roku, sa vynára otázka, kto od 1. októbra tohto roka povedie 30-člennú vojensko-politickú organizáciu.

„Jens Stoltenberg bol pevnou rukou, keď sa Západ ponáhľal pomôcť Ukrajine zatlačiť inváziu ruských jednotiek. Keď mu však v septembri vyprší mandát, špekulácie o tom, kto by mohol byť jeho nástupcom, narastajú. Môže to byť žena? Niekto z východnej Európy?,“ pýta sa Politico.

Nový respektíve staronový šéf organizácie musí však získať súhlas všetkých 30 členov.

VIDEO: Petr Pavel o tom, čo NATO dalo a vzalo Česku či Slovensku
Video

Politico zhrnulo menoslov kandidátov do troch úrovní. V tej prvej je súčasný šéf. „Spojenci môžu nakoniec hrať na istotu a držať sa Stoltenberga,“ uvádza. Predĺženie Nórovho mandátu o rok je najčastejšou spomínanou možnosťou s cieľom vyvarovať sa turbulentným zmenám v čas vojny na Ukrajine. Funkčné obdobie mu bolo narýchlo predĺžené už vlani v marci po ruskej invázii. Mnohí predstavitelia sa aj teraz domnievajú, že ďalšie predĺženie pre Stoltenberga, aj keď krátke, je vážnou možnosťou.

Do druhej úrovne adeptov zaradil web holandského premiéra Marka Rutteho, estónsku premiérku Kaju Kallasovú a britského ministra obrany Bena Wallaca.

Tretiu skupinu tvoria výlučne ženy – litovská premiérka Ingrid Šimonytė, prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Stoltenberg vraj chce zostať

NATO malo doposiaľ 13 generálnych sekretárov, všetci boli výlučne muži. „Je čas na generálnu tajomníčku,“ povedal vysoký diplomat NATO. „Ak sa muži budú snažiť udržať si svoje pozície navždy, spravodlivé zastúpenie žien nebude mať nikdy šancu," dodal podľa Politica nemenovaný zdroj.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson: Prijmime Ukrajinu do NATO a dajme jej všetko na ukončenie vojny

„Sám Stoltenberg chce zostať,“ povedal vysoký diplomat NATO. Hovorca NATO odmietol bližšie špecifikovať Stoltenbergove budúce ambície. Súčasný generálny tajomník, ako pripomína Politico, na otázku o tomto probléme v decembri pre BBC povedal: „Teraz sa sústreďujem na svoje povinnosti.“

Už pred vojnou sa Aliancia pohrávala s myšlienkou vybrať tajomníka z východnej Európy. „Krajiny na východnom krídle už roky varujú pred ruskou hrozbou,“ povedal nemenovaný predstaviteľ z Pobaltia.

Čaputová zaškrtáva obe políčka

„Bolo by veľmi logické, aby viedol Severoatlantickú alianciu niekto, kto má skúsenosti s jednaním s Ruskom a kto rozumie ruskej logike a mentalite,“ dodal činovník.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Čaputovej symbolická politika

A práve Čaputová podľa Politica zaškrtáva obe políčka ako východná kandidátka, hoci jej meno sa v aliančných kruhoch spomína menej často.

Čaputová doposiaľ nevylúčila kandidatúru v roku 2024 na opätovné zvolenie za prezidentku SR. Svoje rozhodnutie avizuje oznámiť tento rok na jar. „V súčasnosti sa naplno venuje výkonu svojej funkcie,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Zuzana Čaputová