Reznikov: Rusi do novej ofenzívy vrhnú polmiliónovú armádu

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Rusko pripravuje novú veľkú ofenzívu. Varoval, že by sa mohla začať už 24. februára.

02.02.2023 04:00
Oleksij Reznikov Foto: ,
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov
debata (189)

Podľa Reznikova zhromaždila Moskva tisíce vojakov a „mohla by niečo skúsiť“ pri príležitosti prvej výročnej invázie na Ukrajinu, napísal server britskej BBC. Útok by tiež mohol súvisieť s oslavami ruského sviatku Dňa obrancov vlasti, ktorý si krajina pripomína 23. februára.

Podľa Reznikova Moskva pre potenciálnu ofenzívu zmobilizovala na 500 000 vojakov. Ruský prezident Vladimir Putin už vlani v septembri oznámil všeobecnú mobilizáciu 300 000 vojakov, ktorá bola podľa neho potrebná na zabezpečenie „územnej integrity krajiny“. Ukrajinský minister obrany sa ale domnieva, že skutočný počet vojakov nasadených na Ukrajinu môže byť ďaleko vyšší.

„Oficiálne oznámili 300 000, ale keď vidíme vojakov na hraniciach, podľa našich odhadov je to ďaleko viac,“ povedal Oleksij Reznikov v rozhovore pre francúzsku stanicu BFM TV. Ako k tomu poznamenala BBC, podobné informácie možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Najmenej traja ľudia medzitým zomreli pri stredajšom večernom útoku na rezidenčnú budovu v meste Kramatorsk na východe krajiny. Najmenej 20 ďalších osôb utrpelo zranenia. Poškodených bolo niekoľko domov.

„Jediný spôsob, ako zastaviť ruský terorizmus, je poraziť ho,“ napísal po útoku v Kramatorsku na sociálne siete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Poraziť ho tankami. Stíhačkami. Raketami dlhého doletu,“ dodal.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine