Katargate: Europarlament zrušil imunitu dvom poslancom podozrivým z korupcie

Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil zrušenie imunity belgickému poslancovi Marcovi Tarabellovi a talianskemu europoslancovi Andreovi Cozzolinovi v súvislosti s podozreniami z korupcie. Z Bruselu informuje spravodajca TASR.

02.02.2023 12:18
debata

Poslancov Tarabellu a Cozzolina stíha belgická justícia v korupčnom škandále známom ako Katargate, do ktorého sú zapojení viacerí súčasní či bývalí poslanci europarlamentu.

Hlasovanie europoslancov o odobratí imunity, ktoré už v utorok jednomyseľne odporučil Výbor EP pre právne záležitosti (JURI), umožní belgickým vyšetrovateľom vypočuť oboch podozrivých.

Tarabella a Cozzolino, ktorí boli pre podozrenia z korupcie vylúčení z politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D), popierajú akúkoľvek účasť na škandále Katargate a protestovali aj proti zrušeniu svojej poslaneckej imunity.

V súvislosti s korupčným škandálom, ktorý negatívne ovplyvňuje obraz Európskeho parlamentu, už boli zatknuté štyri osoby: bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri, grécka europoslankyňa a bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailisová, jej taliansky partner a bývalý poslanecký asistent Francesco Giorgi a taliansky lobista Niccolo Figa-Talamanca, predseda už rozpustenej mimovládnej organizácie No Peace Without Justice.

Štvorica je v Belgicku obvinená z členstva v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie. Zároveň finančná prokuratúra v Aténach začala predbežné vyšetrovanie pre podplácanie a pranie špinavých peňazí týkajúce sa europoslankyne Evy Kailisovej.

Pier Antonio Panzeri Čítajte viac Kľúčový podozrivý v korupčnom škandále Katargate uzavrel dohodu
debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Katargate