Pavel nechce úradovať z hradu, obáva sa odpočúvania

Novozvolený český prezident Petr Pavel nechce pracovať v priestoroch Pražského hradu dovtedy, kým neprejdú bezpečnostnou kontrolou. Obáva sa odpočúvania. Povedal to v rozhovore pre týždenník Respekt.

02.02.2023 17:57
petr pavel Foto: ,
Petr Pavel
debata (32)

Keďže kancelárie Pražského hradu považuje z bezpečnostného hľadiska za nevyhovujúce, chce ich dať skontrolovať hneď po svojej inaugurácii 9. marca. „Ak by som tam išiel len na zdvorilostné stretnutie, tak s tým problém nemám. Ale pracovať v tých priestoroch pred dôkladnou prehliadkou určite nebudem,“ vyhlásil v rozhovore.

VIDEO: Petr Pavel o tom, čo NATO dalo a vzalo Česku či Slovensku
Video

Kritizoval tiež skutočnosť, že na Pražskom hrade pôsobí súkromná bezpečnostná agentúra, ktorá má takmer neobmedzený prístup ku všetkému. Pre nedôveru v prezidentskú ochranku ho od zvolenia chráni Ochranná služba Polície ČR. Ochranka súčasného prezidenta Miloša Zemana podľa Pavla poslúchala zadania vedúceho Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynářa. „Častokrát nerešpektovala základné pravidlá na výkon ochrany, dochádzalo k únikom informácií. V takom prostredí naozaj nedokážem mať dôveru k ľuďom, ktorí sa budú pohybovať v najbližšom okolí,“ dodal zvolený prezident.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel: NATO by malo uvažovať o dodávkach stíhačiek pre Ukrajinu

Pavel by okrem technickej kontroly chcel na Pražskom hrade urobiť aj hĺbkový audit, a to ešte do svojej inaugurácie. Vo štvrtok o tom hovoril na stretnutí so šéfom Národného kontrolného úradu (NKÚ) Miloslavom Kalom. Ten však uviedol, že takýto audit sa dovtedy stihnúť nedá, potrval by niekoľko mesiacov. Aktuálne však NKÚ jeden hradný audit dokončuje.

Pavel sa oficiálne ujme funkcie českého prezidenta 9. marca po svojej inaugurácii, ktorá sa uskutoční v priestoroch Pražského hradu o 14.00 h.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #odpočúvanie #Petr Pavel