Moldavsko vyzvalo Rusko, aby uznalo jeho prozápadné smerovanie

Moldavsko vo štvrtok vyzvalo Rusko, aby prijalo jeho prozápadné smerovanie. Bývalá sovietska republika sa snaží stať členom Európskej únie.

03.02.2023 06:53
mladí, vlajka, Moldavsko, Kišiňov, Foto:
Ilustračné foto: Obyvatelia Kišiňova kráčajú pod veľkou moldavskou zástavou
debata (55)

„Boli by sme vďační, keby všetky štáty sveta, vrátane Ruskej federácie, uznali voľbu nášho ľudu,“ uviedol hovorca moldavského ministerstva zahraničných vecí Daniel Voda.

Moldavská diplomacia tiež odmietla výrok šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že cesta Moldavska je „agresívna“.

Invázia Ruska na Ukrajinu vlani 24. februára a následná vojna skomplikovala Moldavsku situáciu. Malá krajina s asi 2,6 milióna obyvateľov leží medzi Rumunskom a Ukrajinou. Vlani získala štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Lavrov v interview pre ruskú štátnu televíziu povedal, že Západ buduje Moldavsko tak, aby sa stalo „novým antiRuskom“, presne ako Ukrajina. Moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú kritizoval slovami, že je „ochotná urobiť čokoľvek“, aj násilne riešiť krízu v Podnestersku. Tento separatistický región Moldavska má prevažne rusky hovoriacich obyvateľov a vyhlásil nezávislosť.

Poradca moldavskej vlády Alexandru Flenchea v rozhovore pre nemecký denník Die Welt vyzval na stiahnutie ruských vojakov z Podnesterska.

V tomto regióne je približne 1 500 ruských vojakov, ktorí sú oficiálne označovaní ako mierové jednotky. Flenchea však povedal, že sa tam nachádza aj 10-tisíc až 15-tisíc členov proruských polovojenských jednotiek.

Lavrov Čítajte viac Lavrov opäť obvinil Západ za podporu Kyjeva a kriesenie nacizmu
55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko