Po Sorosovi sa terčom v Budapešti stáva americký veľvyslanec

V lete, ešte pred príchodom do nového pôsobiska, ambasádora USA v maďarskej metropole vítali s transparentom so smrtkou. Nasledovali homofóbne útoky. A najnovšie ho šéf diplomacie hostiteľskej krajiny obviňuje zo zasahovania do vnútorných vecí.

04.02.2023 06:00
 USAmb Hungary Foto:
Americký veľvyslanec David Pressman a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.
debata (65)

Z Davida Pressmana si vláda Viktora Orbána spravila terč. Triafa sa do neho s povnateľnou chuťou, ako do svojho tradičného „najobľúbenejšieho nepriateľa“, amerického miliardára maďarsko-židovského pôvodu Georgea Sorosa.

„Veľvyslanec, ktorého predchodca, vymenovaný Donaldom Trumpom, radoval svojich hostiteľov chválou maďarského neliberálneho premiéra Viktora Orbána, provládne médiá od jeho príchodu napádali spolu s administratívou Joe Bidena ako hrozbu pre Maďarsko, jeho ľud a ich hodnoty,“ reagoval v piatok New York Times (NYT) v rozsiahlom článku na nebývalú eskaláciu slovnej prestrelky medzi Budapešťou a Washingtonom.

VIDEO: Čo povie Heger Orbánovi o ruskej vojne?

Video
Maďarský premiér Viktor Orbán má k invázie Ruska proti Ukrajine iný postoj ako jeho partneri vo visegrádskej štvorke. Dokonca hovorí o tom, že Európska únia je na strane vojny, a že sankcie postihujú najmä EÚ. Pozrite si, čo na to povedal v októbri na summite dvadsaťsedmičky v Bruseli slovenský premiér Eduard Heger.

Hovoria jazykom Putina

Prvá salva zaznela v stredu v analýze portálu Politico, kde Pressman reagoval na nedávne výroky Orbána, ktorý prirovnal Ukrajinu k Afganistanu, nefunkčnému štátu, a neznačil, že Kyjev by si mal vykúpiť mier územnými ústupkami. „Maďarskí vládni politici často hovoria o presadzovaní mieru, ale – od odsúdenia sankcií až po prijatie ruských návrhov na ,prímerieʼ – naďalej vyjadrujú Putinom podporované názory,“ vyhlásil veľvyslanec a dodal: "Pripájame sa k výzve maďarskej vlády na mier, ale tieto výzvy by mali byť adresované Vladimirovi Putinovi“.

Odpoveď Budapešti na seba nenechala dlho čakať. Šéf diplomacie Péter Szijjártó si vo štvrtok v rozhovore pre televíziu ATV nedával servítku pred ústa. „K vyjadreniam veľvyslanca USA môžem povedať iba toľko, že je absolútne nepodstatné, čo si on alebo ktorýkoľvek iný veľvyslanec myslí o vnútropolitických procesoch v Maďarsku, pretože mu do toho vôbec nič nie je. Maďarsko je suverénna krajina. Nepríjmame guvernérov a miestodržiteľov, ktorých sem, predpokladám, posielajú, aby nám povedali, ako máme žiť v našej vlastnej krajine. Tá éra sa skončila,“ vyhlásil Szijjártó a na adresu Pressmana dodal: " Ak svoj pobyt chce využiť na to, aby kvalifikoval činnosť vlády, ktorú zvolili Maďari dosť jednoznačnou väčšinou, tak bude mať problém účinne pracovať na zlepšení spolupráce medzi našimi krajinami."

Americký veľvyslanec maďarskému ministrovi ešte v rovnaký deň odpovedal na Twitteri: "Pri všetkej úcte nemôžeme považovať pokus Ruska o jednostranné prekreslenie hraníc Európy len za ,domáci politický vývoj v Maďarskuʼ.

Diskreditácia USA

Hovorca americkej diplomacie Ned Price sa plne postavil na stranu budapeštianskeho ambasádora. Jeho slovnú prestrelku s maďarským ministrom odmietol označiť za obyčajnú šarvátku. Pripustil, že vo vzťahu Washingtonu a Budapešti „existuje veľa problémov, v ktorých máme názorové rozdiely alebo jednoznačné nezhody“, pričom veľvyslanec Pressman "pracuje na ochrane a presadzovaní hodnôt a záujmov Spojených štátov“.

„Máme problém, keď vidíme, čo sa nám prinajmenšom javí ako spoločné úsilie zo strany vysokých predstaviteľov maďarskej vlády a niektorých prvkov vládou kontrolovanej tlače, pri pokusoch o diskreditáciu veľvyslanca i Spojených štátov. Keď to vidíme, máme jasno vo svojich obavách. A veľvyslanec Pressman má dobré predpoklady na vyjadrenie týchto obáv,“ konštatoval Price.

Pressman, ktorý pred nástupom do diplomatických služieb pracoval ako právnik v oblasti ochrany ľudských práv, koncom týždňa pre NYT priblížil podmienky, v akých v Budapešti pôsobí. Ešte predtým, než koncom leta prišiel s manželom a dvoma adoptovanými deťmi do „samozvanej európskej citadely tradičných kresťanských hodnôt“, ako Maďarsko označil americký denník, Pressman vraj vedel, že ho čakajú ťažké časy. Nomináciu veľvyslanca, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii portál Pesti Srácok, blízky k Orbánovej vláde, označil za „otvorenú provokáciu“.

Privítanie z člna

Veľvyslanec Pressman má za svojim pracovným stolom na stene zavesenú fotografiu jeho „privítania“ v Budapešti. Je na nej gumový čln plaviaci sa po Dunaji neďaleko americkej ambasády. Na plavidle vidno čierny transparent s lebkou a skríženými hnátmi s nápisom v angličtine i maďarčine namierený proti LGBTI+ ľuďom: „Pán Pressman, nekolonizujte Maďarsko svojim kultom smrti.“ "To bolo ešte predtým, ako som vôbec vkročil do tejto krajiny,“ povedal veľvyslanec pre NYT.

Veľvyslanec USA David Pressman s manželom a... Foto: @USAmbHungary
Katalin Veľvyslanec USA David Pressman s manželom a maďarská prezidentka Katalin Nováková s manželom.

„Pani veľvyslankyňa“

V krajine, kde vláda zakázala „propagáciu“ neheterosexuálnych partnerstiev, veľvyslanec – gej čelí častým urážkam. Moderátor vo vládou kontrolovanej televíznej diskusnej relácii o ňom napríklad hovoril ako o „pani veľvyslankyni“.

Viac ako osobné útoky však Pressmana znepokojuje protiamerická kampaň a prokremeľská propaganda v médiách kontrolovaných vládnou stranou Fidesz.

Stretnutia s maďarskými predstaviteľmi sa zvyčajne odohrávajú v civilnom a pragmatickom tóne. Často sa ale začínajú tým, jeho hostiteľ povie: „Pán, veľvyslanec, je úžasné, že vás spoznávam. Viem, že chcete hovoriť o rodovo progresívnych otázkach."

„Zastavím ich a poviem: ‚Nie, vlastne, chcem s vami hovoriť o spoliehaní sa Maďarska na Vladimira Putina‘,“ cituje Pressmana NYT. „Vždy chcú viesť rozhovor o kultúrnej vojne. Ja ale chceme viesť rozhovor o skutočnej vojne, ktorá je hneď v susedstve," do­dal.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #vojna na Ukrajine #LGBTI+