345. deň: Akú cenu má Bachmut? Pre Zelenského je to pevnosť, pre Putina kľúč k Donbasu

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajincov, aby nepoľavovali vo svojom odhodlaní čeliť okupantom: "Myslím si, že na začiatku našej vojny bol duch silnejší." Vyjadril tiež odhodlanie Ukrajiny držať Bachmut, kým sa to bude dať. Rusko podľa amerického denníka New York Times považuje Bachmut za kľúč k ovládnutiu Donbasu.

04.02.2023 07:00 , aktualizované: 22:46
Russia Ukraine War Foto: ,
Ukrajinskí vojaci v meste Bachmut v Doneckej oblasti 17. decembra 2022. O Bachmut (rusky Artemovsk) sa už dlho zvádzajú tuhé boje
debata (606)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 345. deň
  • Ruský pohraničný región predlžuje na neurčito stupeň teroristického nebezpečenstva
  • Ukrajina a Rusko si opäť vymenili desiatky vojnových zajatcov
  • Portugalsko prisľúbilo Ukrajine dodanie tankov typu Leopard 2

VIDEO: Ukrajinci pália, Rusi utekajú.

Video

22:46 Ruský odborník na politický marketing a dôstojník ruskej armády Igor Mangušev, ktorý sa preslávil tým, že vlani v lete na verejnosti pózoval s lebkou údajne zavraždeného ukrajinského vojaka, bol za nejasných okolností vážne zranený v oblasti hlavy. K incidentu došlo na Ruskom okupovanom území Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Informácia o zranení sa objavila aj na Manguševovom kanáli na platforme Telegram a správu o ňom priniesli aj ruské a ukrajinské médiá. Tieto zdroje spresnili, že Manguševa previezli do neurochirurgické oddelenie v okupovanom meste Kadijivka, pre ktoré Rusko používa názov Stachanov.

Lekári u Manguševa konštatovali strelné poranenie hlavy. Stav zraneného označili lekári za stabilne vážny s nepriaznivou prognózou. Ruské i ukrajinské médiá informujú, že Mangušev nebol zranený v boji, ale že ho niekto postrelil zblízka.

Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe, ale viaceré médiá špekulujú, že Mangušev sa dostal do sporu s príslušníkmi čečenských jednotiek operujúcich na východe Ukrajiny. Videozáznam Manguševovho vystúpenia s lebkou – z augusta minulého roku – mal v sociálnych médiách veľkú sledovanosť.

Mangušev vtedy deklaroval, že Rusi na Ukrajine nevedú „vojnu s ľuďmi z mäsa a kostí“, ale „s ideou Ukrajiny ako protiruského štátu.“ Deklaroval, že „všetci nositelia tejto myšlienky musia byť zničení“. Lebka, ktorú pritom držal v ruke, podľa neho patrila Ukrajincovi zabitému počas útoku na ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Toto jeho tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Britský politológ Mark Galeotti o Manguševovi napísal, že nie je „len taký hocijaký ruský žoldnier, ale politický technológ/pro­pagandista“ s údajným prepojením na zakladateľa súkromnej polovojenskej Vagnerovej spoločnosti a „všestranného kremeľského podnikateľa“ Jevgenija Prigožina, a to prostredníctvom svojho mediálneho a poradenského impéria. (tasr)

22:44 Kultová rakúska ska-punková kapela Russkaja, ktorá vo Viedni dve desaťročia fungovala na vlnách sovietskej nostalgie, v sobotu oznámila svoj rozpad kvôli obavám o svoju bezpečnosť v súvislosti s vojnou rozpútanou Ruskom na Ukrajine.

Skupinu Russkaja, ktorú tvorí šesť mužov a jedna žena, vznikla vo Viedni pred 18 rokmi. Kapela zožala veľký úspech v Spojených štátoch so svojou zmesou „ruského turbo polka metalu“. Skupina, v ktorej pôsobí aj Rus i Ukrajinec, vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook uviedla, že sú prezentovaní ako proruskí napriek tomu, že inváziu ruskej armády na územie Ukrajiny odsúdili. „Naša skupina Russkaja sa stala každodenným terčom útokov na internete“, napísali jej členovia.

„Obraz sovietskosti je navždy poškodený“ a „vojna na Ukrajine, ktorú Rusko začalo 24. februára 2022, nám už nedovoľuje používať ho v satirickom význame,“ napísala Russkaja. Hudobníci vysvetlili, že sa boja o svoju bezpečnosť a nechcú ani, aby sa počas ich koncertu došlo k vážnemu incidentu.

Krátko po vypuknutí vojny sa skupina, ktorej jedno z hesiel znie: „Peace, love and Russian roll“, rozhodla pokračovať v koncertoch, pričom jasne vyjadrila podporu Kyjevu. Prejavy nepriateľstva sa však množili a navyše „nikto v skupine už nechce reprezentovať niečo, čo sa v čase, ako je náš, spája výlučne s vojnou, smrťou, zločinom a krviprelievaním“, uvádza sa vo vyhlásení skupiny Russkaja. (tasr)

22:30 Rusko v sobotu vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri ostreľovaní v okolí mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informoval o tom vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý potvrdil, že k vrátaniu tiel došlo v rámci sobotňajšej výmeny zajatcov.

Chris Parry (28) a Andrew Bagshaw (47), ktorí pracovali pre charitatívnu organizáciu, zahynuli začiatkom januára pri pokuse o evakuáciu staršej ženy z konfliktnej zóny, keď granát zasiahol ich auto. Naposledy ich videli živých 6. januára. Britské ministerstvo zahraničných vecí oficiálne potvrdilo ich smrť 24. januára.

Počas celého pobytu na Ukrajine sa títo dvaja Briti zaoberali rozvozom potravín a liekov do vojnových oblastí a pomáhali pri evakuácii civilného obyvateľstva. Kedy budú ich telá odovzdané pracovníkom britského veľvyslanectva v Kyjeve, zatiaľ nebolo oznámené.

Ťažké boje o Soledar trvali niekoľko mesiacov. Ruská armáda opakovane tvrdila, že nad ním prevzala plnú kontrolu, ale Kyjev tieto vyhlásenia zakaždým poprel. Svoj ústup zo Soledaru ukrajinská armáda potvrdila až 25. januára. (tasr, bbc.com)

22:27 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala muža, ktorý pracoval pre ruskú tajnú službu FSB. Za svoje služby mal údajne sľúbený byt na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informoval o tom tlačový odbor SBU.

Podozrivým je bývalý vojak ukrajinskej armády, ktorý bol od roku 2010 v kontakte s ruskou FSB a od roku 2020 začal aktívne zhromažďovať spravodajské informácie o bojovom výcviku ukrajinskej armády na juhu Ukrajiny.

Osobitnú pozornosť venoval priebehu medzinárodných vojenských cvičení v Čiernom mori a výcviku pozemných jednotiek ukrajinskej armády na cvičiskách, najmä posádok protitankových raketových systémov Javelin, informovala SBU.

Okrem toho sa zadržaný snažil monitorovať aj dodávky pre armádu a tovarov s dvojakým použitím, ktoré na Ukrajinu prichádzali cez námorné prístavy Odesa, Mariupol, Černomorsk, Izmail a Skadovsk.

Zadržaný v roku 1990 absolvoval vyššiu veliteľskú školu v ruskom meste Kostroma. Následne až do polovice 90. rokov slúžil na veliteľstve vojenského obvodu Odesa. Do výsluhového dôchodku odišiel v hodnosti kapitána a v centre Odesy si otvoril obchod so športovým vybavením, pričom sa paralelne zapojil do pašovania tovarov tohto druhu z Ruskej federácie. Práve vďaka tomu sa dostal do pozornosti ruských tajných služieb a počas jednej z ciest do Ruska bol naverbovaný na spoluprácu s FSB, uviedla SBU. (rferl.org, tasr)

22:13 Britský premiér Rishi Sunak v sobotnom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zdôraznil, že sa zameria na to, aby sa vojenské vybavenie poskytnuté Londýnom pre Kyjev dostalo na front čo najskôr.

„Predseda (britskej) vlády povedal, že sa sústredí na to, aby sa vojenské vybavenie Spojeného kráľovstva určené na obranu (pre ukrajinské sily) dostalo na frontovú líniu čo najrýchlejšie,“ uviedol Sunakov úrad vo vyhlásení. „Obaja lídri sa zhodli, že je nevyhnutné, aby medzinárodní partneri urýchlili svoju pomoc Ukrajine, aby pomohli využiť príležitosť zatlačiť ruské sily,“ dodal Londýn.

Zelenskyj v príspevku na Twitteri uviedol, že so Sunakom hovorili o „rozšírení schopností ukrajinskej armády“. Sunakovi sa tiež poďakoval za výcvik ukrajinských vojakov na používanie britských tankov Challenger.

Na adresu Ruska zdôraznil, že „zástupcovia agresorského (štátu) nemajú miesto“ na budúcoročných olympijských hrách v Paríži. Podľa slov ukrajinského ministra športu a bývalého olympijského športovca Vadyma Gutcajta zomrelo vo vojne na Ukrajine najmenej 220 tamojších atlétov a trénerov.

Medzinárodný olympijský výbor minulý týždeň oznámil, že je prístupný myšlienke, aby sa ruskí a bieloruskí športovci zúčastnili na letných olympijských hrách 2024 v Paríži „pod neutrálnou vlajkou“ a že im umožní súťažiť v kvalifikačných súťažiach. Ukrajina oznámila, že by v takom prípade hry bojkotovala. (reuters, tasr)

22:10 Spojené štáty sa snažia presvedčiť Turecko, aby prestalo do Ruska dovážať komodity, na ktoré boli pre vojnu rozpútanú Kremľom na Ukrajine uvalené medzinárodné sankcie. Informoval o tom denník The Wall Street Journal. Podľa zistení Spojených štátov Turecko, obchádzajúc sankcie, dodáva Rusku chemikálie, mikročipy a ďalšie produkty, ktoré môžu byť použité i vo vojne proti Ukrajine.

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva financií USA Brian Nelson, ktorý dohliada na implementáciu a dodržiavanie sankčného režimu, sa pred časom v Ankare a Istanbule stretol s tureckými vládnymi predstaviteľmi i súkromnými spoločnosťami a vyzval ich, aby užšie spolupracovali s Washingtonom, pokiaľ ide o ich obchodné vzťahy s Ruskom. Washington je podľa Nelsona znepokojený tureckým exportom do Ruska, ktorý predstavuje desiatky miliónov dolárov.

Turecká strana uvádza, že vo všeobecnosti je proti protiruským sankciám, no keďže je krajinou NATO, dodržiava ich, pričom však Spojené štáty žiada, aby svoje podozrenia voči Rusku zdôvodnili. S odvolaním sa na správy ruských colníkov agentúra Reuters informovala, že počas prvých siedmich mesiacov vojny na Ukrajine Rusko napriek sankciám dostalo čipy a ďalšie elektronické komponenty západnej výroby v hodnote viac ako 2,6 miliardy dolárov.

Tieto čipy sa neskôr našli v niektorých z ruských zbraňových systémov. Najmenej 13 tureckých spoločností dodalo na ruský trh výrobky z plastov a gumy a náhradné diely pre vozidlá v hodnote najmenej 18,5 milióna dolárov. Kúpilo ich asi desať ruských firiem, na ktoré sa vzťahujú americké sankcie kvôli ich účasti na útoku na Ukrajinu.

Medzi spoločnosťami, ktoré dostali turecké vybavenie, The Wall Street Journal spomína aj dcérsku spoločnosť ruskej korporácie Tactical Missiles, ktorá vyrába zbraňové systémy pre ruskú flotilu, a firmu Promtechnologija, ktorá vyrába pušky. Obe spoločnosti sú na sankčnom zozname USA.

Moskva a Ankara článok WSJ nekomentovali. Západ sa domnieva, že hlavnými exportnými kanálmi do Ruska sú Turecko a Hongkong. (wsj.com, rferl.org, tasr)

22:06 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej správe o kríze na Ukrajine uviedla, že humanitárnu pomoc potrebuje 17,7 milióna ľudí. Z tejto vojnou zmietanej krajiny bolo do iných európskych štátov vysídlených 7,5 milióna utečencov.

Správa pokrýva udalosti z prvých deviatich mesiacov roku 2022 a situáciu na Ukrajine označuje za jednu z ôsmich akútnych globálnych zdravotníckych kríz. Zdokumentovaných je vyše 14-tisíc civilných obetí. WHO tiež uvádza, že spomedzi 471 útokov na zdravotnícke zariadenia na celom svete s použitím ťažkých zbraní došlo k 448 z nich na Ukrajine.

Správa šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, ktorá bola prezentovaná výkonnému výboru WHO, v ktorom sú zastúpení aj zástupcovia Ruska a Spojených štátov, vyvolala kritiku Moskvy aj Washingtonu. Podľa Ruska je spolitizovaná a jednostranná a obsahuje nepodložené obvinenia. Moskva popiera, že by počas svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ útočila na civilné ciele.

USA v súvislosti so správou WHO zase tvrdia, že je nutné ju aktualizovať, aby zahŕňala aj incidenty od vlaňajšieho septembra. Ako povedala vo vyhlásení americká veľvyslankyňa pri OSN Bathsheba Crockerová, "ruské útoky spôsobili neopísateľné škody civilistom a kritickej infraštruktúre na Ukrajine. (reuters, tasr)

17:32 Portugalsko prisľúbilo Ukrajine dodanie tankov typu Leopard 2 nemeckej výroby, potvrdil v sobotu tamojší premiér António Costa. Presný počet týchto bojových vozidiel, ktoré majú byť doručené ukrajinským silám, zatiaľ nešpecifikoval.

„Pracujeme na tom, že sa vzdáme niektorých našich tankov,“ povedal Costa počas návštevy portugalskej misie v Stredoafrickej republike. Dodal, že síce vie, koľko tankov Leopard 2 Portugalsko dodá Kyjevu, avšak zverejnené to bude až vo vhodnom okamihu. Ako možný termín dodania uviedol Costa v štátnej televízii RTP rovnaký časový rámec, ktorý bol avizovaný na európskej úrovni – „do konca marca“.

Momentálne je Portugalsko v kontakte s Nemeckom, čo sa týka „logistickej operácie na doručenie náhradných dielov, aby bolo možné uviesť do prevádzky tie tanky, ktoré aktuálne nie je možné nasadiť“, priblížila štátna tlačová agentúra Lusa.

Costa zdôraznil, že obranyschopnosť Portugalska musí byť zaistená napriek dodávkam tankov pre Ukrajinu. Dôvodom je aj to, aby krajina dokázala plniť svoje úlohy v rámci Severoatlantickej aliancie. Nutné je preto opraviť tanky, ktoré nie je možné teraz nasadiť, aby boli nimi nahradené moderné Leopardy 2, ktoré majú byť dodané Ukrajine. Portugalská armáda disponuje 37 tankami Leopard 2A6, ktoré pred niekoľkými rokmi kúpila po vyradení od Holandska. (dpa, tasr)

16:57 Nemeckí vyšetrovatelia nemajú zatiaľ žiadne dôkazy o tom, že za výbuchmi na plynovode Nord Stream 1 a 2, ku ktorým došlo na jeseň minulého roku, stojí Rusko. „V súčasnosti sa to nedá dokázať. Vyšetrovanie prebieha,“ povedal spolkový generálny prokurátor Peter Frank v rozhovore pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Die Welt, s ktorým sa vopred oboznámila agentúra DPA.

Na mieste činu boli pomocou dvoch výskumných plavidiel odobrané vzorky vody a pôdy, ako aj zvyšky potrubia. „Všetko to bolo komplexne zdokumentované. V súčasnosti to forenzne vyhodnocujeme,“ informoval prokurátor Frank.

Koncom septembra minulého roku boli na potrubí plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori zaznamenané štyri úniky plynu, ktorým predchádzali dva výbuchy. Švédske bezpečnostné orgány v novembri uviedli, že šlo o závažnú sabotáž, avšak neuviedli vinníka.

Miesta výbuchov sa nachádzajú v blízkosti dánskeho ostrova Bornholm v medzinárodných vodách vo výlučnej ekonomickej zónach Dánska a Švédska. Obe krajiny vykonávajú vlastné vyšetrovanie. „Sme však v kontakte,“ povedal Frank. (dpa, tasr)

16:39 Ruský moderátor Vladimir Solovjov navrhol zhodiť taktickú jadrovú bombu na ukrajinskom území pri hraniciach s Poľskom. Týmto spôsobom sa podľa neho podarí zabrániť dodávkam západných zbraní Kyjevu.

jadrová zbraň strela nuclear Čítajte viac Ruský moderátor navrhuje použiť jadrovú zbraň pri „vstupe“ do Poľska

14:08 Ukrajina a Rusko si opäť vymenili desiatky vojnových zajatcov. Oznámili to v sobotu predstavitelia oboch strán. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach napísal, že v rámci najnovšej výmeny bolo oslobodených 116 Ukrajincov. Ruské ministerstvo obrany hovorí o 63 prepustených ruských zajatcoch.

Podľa Jermaka sú medzi oslobodenými ukrajinskými vojakmi niektorí z obrancov Mariupola, partizáni z Chersonskej oblasti, ako aj ostreľovači zajatí počas pokračujúcich ťažkých bojov o východoukrajinské mesto Bachmut. „Ďalšia veľká výmena väzňov. Dostali sme späť 116 našich ľudí. Sú medzi nimi obrancovia Mariupola, chersonskí partizáni, ostreľovači z oblasti Bachmutu a ďalší naši hrdinovia,“ napísal Jermak na Twitteri.

Zároveň zverejnil videá a fotografie, na ktorých vidno prepustených vojakov prevážaných autobusmi. Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že sa v rámci výmeny vrátilo z Ukrajiny do vlasti 63 ruských vojakov.

Podľa ministerstva boli medzi nimi aj zajatci „špeciálnej kategórie“, ktorých prepustenie sa podarilo dosiahnuť vďaka sprostredkova­teľskému úsiliu Spojených arabských emirátov. Ďalšie podrobnosti o tejto skupine zajatcov Moskva neuviedla.

Výmeny zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom sú pomerne pravidelné a je to jediná oblasť, v ktorej ešte prebieha dialóg medzi bojujúcimi stranami. Rokovania na iných úrovniach a na iné témy uviazli v mŕtvom bode.

Prvá tohtoročná výmena zajatcov bola ohlásená 8. januára. Ukrajina koncom januára oznámila, že odovzdala Rusku zoznam s menami 748 vážne chorých a ťažko ranených ukrajinských zajatcov, ktorých prepustenie malo byť predmetom ďalších rokovaní. (ap, tasr)

13:18 Nemecký spolkový prokurátor Peter Frank podporil medzinárodné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine: či už na pôde existujúceho Medzinárodného trestného súdu (ICC) alebo prípadného špeciálneho tribunálu.

Podľa Franka je potrebné, aby medzinárodné spoločenstvo dokázalo vyvodiť zodpovednosť voči predstaviteľom štátov, predovšetkým voči "tým, čo prijímajú politické rozhodnutia o rozpútaní vojny a voči osobám, ktoré tieto rozhodnutia implementujú na najvyšších vojenských úrovniach.

„Podľa môjho názoru to podporuje návrhy, aby sa takéto prípady riešili na medzinárodnej úrovni,“ uviedol nemecký spolkový prokurátor pre Die Welt. Podľa jeho slov by sa stíhanie zločinov páchaných na Ukrajine mohlo zrealizovať prostredníctvom štruktúr ICC so sídlom v Haagu alebo vytvorením nového špeciálneho tribunálu. Príslušné rozhodnutie musí podľa neho prijať medzinárodné spoločenstvo.

Nemecká spolková prokuratúra spustila už v marci tohto roku vlastné vyšetrovanie podozrení z vojnových zločinov spáchaných v priebehu Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine. Vyšetrovatelia sa zatiaľ pokúšajú zhromaždiť čo najviac súvisiacich dôkazov bez toho, aby sa zameriavali na mená konkrétnych podozrivých.

Podľa Franka existujú stovky indícií o páchaní vojnových zločinov na Ukrajine. V súčasnosti sa pozornosť nemeckých vyšetrovateľov zameriava hlavne na hromadné vraždenie ukrajinských civilistov v Buči a na systematické ruské útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny. (tasr, dpa)

12:38 Prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny a časť priľahlého okresu je po požiari elektrickej rozvodne bez prúdu. S odvolaním sa na elektrárenskú spoločnosť DTEK o tom informovala agentúra Unian. Energetici podľa DTEK teraz vynakladajú maximálne úsilie na obnovu dodávok energie do objektov kritickej infraštruktúry. Príčina požiarov zatiaľ nie je jasná.

„Energetici robia pre obnovu dodávok elektriny všetko, čo je v ich silách,“ uviedla aj na facebooku správa Odesy. Mobilizované podľa nej boli všetky sily a prostriedky štátnej služby pre mimoriadne situácie.

Zatiaľ nie je jasné, čo presne dnes ráno haváriu v jednom z kľúčových objektov energetickej infraštruktúry v Odesskom okrese spôsobilo. Ukrajinské energetické objekty sa ale pravidelne stávajú terčom vzdušných útokov ruských síl. (unian.ua, čtk)

10:42 Ukrajinské sily v noci na dnešok zasiahli priemyselný objekt v ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, vyhlásil jej gubernátor Vjačeslav Gladkov. O aký objekt ide, nespresnil. Uviedol tiež, že v regióne bude ďalej platiť vysoký stupeň teroristického nebezpečenstva, a to na neurčito.

Podľa nariadenia prezidenta krajiny Vladimira Putina zo začiatku tohto týždňa môžu gubernátori vyhlasovať vo svojej oblasti rôzne stupne tohto nebezpečenstva na neobmedzenú dobu. Kyjev sa k vyhláseniu gubernátora nevyjadril.

Predtým mali gubernátori možnosť vyhlasovať stav teroristického nebezpečenstva len maximálne na 15 dní. Americkí analytici z Inštitútu pre štúdium vojny si myslia, že ruskí činitelia používajú predlžovanie stavu na to, aby mohli sprísňovať prostriedky vynucovania práva. Ďalším dôvodom môže byť aj snaha vykresliť Ukrajinu ako nebezpečenstvo pre Rusko, čím sa Moskva pokúša udržiavať medzi ruským obyvateľstvom podporu svojej invázie do susednej krajiny.

Ruské pohraničné regióny hlásia útoky ukrajinských ozbrojených síl od začiatku vojny na Ukrajine pravidelne. Kyjev sa k týmto útokom, ktoré obvykle cielia na sklady pohonných hmôt a munície alebo elektrickej rozvodne, nehlási a označuje ich za pôsobenie „karmy“ v čase, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine.

„Nutnosť predĺženia žltého stupňa teroristického nebezpečenstva je úplne očividná. Z toho dôvodu bude oddnes platiť na neobmedzenú dobu,“ napísal dnes ráno gubernátor Belgorodskej oblasti na sociálnej sieti Telegram. Takzvaný žltý stupeň je v ruskom systéme druhý najvyšší a znamená vysoké nebezpečenstvo.

Gubernátor tiež uviedol, že v objekte, ktorý podľa neho ukrajinské sily zasiahli, vypukol požiar. Ten sa už podľa neho podarilo uhasiť. V súvislosti s útokom podľa Gladkova nikto neutrpel zranenia.

Na telegrame sa podľa ruskojazyčného vydania BBC News po gubernátorovom oznámení šírili videá pomerne rozsiahleho požiaru. Ten podľa informácií na tejto sieti mohol vzniknúť v sklade ropy blízko metalurgického závodu v Borisovciach, ktorý leží asi 30 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. (čtk, understandingwar­.org)

8:50 Spojené štáty sprísnili sankcie voči iránskemu výrobcovi dronov – spoločnosti Paravar Pars, pričom najnovšie ich uvalili na členov jej predstavenstva. V zdôvodnení ministerstva financií USA sa píše, že Irán dodáva bezpilotné lietadlá, ktoré Rusko používa na útoky na kritickú infraštruktúru na Ukrajine.

V dokumente sa tiež avizuje, že USA budú naďalej identifikovať všetky prvky iránskeho programu bezpilotných lietadiel.

Irán popiera dodávky bezpilotných lietadiel typu Šáhid do Ruska, s ktorými začal po invázii ruskej armády na Ukrajinu pred takmer rokom. USA tomuto tvrdeniu Teheránu neveria, pričom uvádzajú, že existuje veľa dôkazov o opaku. (rferl.org, reuters, tasr)

7:00 Ukrajina bude brániť Bachmut tak dlho, ako len to pôjde, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Frontové mesto na východe krajiny, na ktoré už mesiace útočia ruské sily, označil za ukrajinskú pevnosť. Vyzval tiež Západ na ďalšie dodávky ďalekonosných zbraní, ktoré podľa neho môžu pád mesta odvrátiť a umožniť Ukrajine prejsť do protiútoku. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Moskva po jesennom neúspechu na fronte zúfalo túži po veľkom úspechu a Bachmut považuje za kľúč k ovládnutiu Donbasu, píše americký denník The New York Times. Ruská armáda preto vyslala do popredných línií nedostatočne vycvičených regrútov, čo si podľa amerických predstaviteľov vyžiadalo stovky zabitých alebo zranených vojakov denne. Domnievajú sa tiež, že ruský prezident Vladimir Putin je ochotný zniesť až stovky tisíc ruských vojenských obetí.

Ťažko sa určuje aj počet ukrajinských strát. Len pri Bachmute denne zahynuli alebo boli zranené stovky ukrajinských vojakov, uvádzajú predstavitelia. Lepšie vycvičené jednotky Kyjeva sa podľa nich držia v zálohe a väčšom bezpečí, zatiaľ čo v prvej línii znášajú hlavný nápor ruského ostreľovania menej pripravené jednotky, napríklad záložníci z územnej obrany.

Počet mŕtvych a zranených ruských vojakov na Ukrajine sa blíži 200 000, odhadujú americkí a ďalší západní činitelia, podotkol New York Times. Hoci odhady strát podľa nich môžu byť nepresné, už tak vysokú bilanciu v posledných mesiacoch navýšili aj tvrdé boje pri východoukrajinských mestách Bachmut a Soledar.

Bitku o Bachmut zvádzajú ukrajinské jednotky s útočiacimi ruskými silami už zhruba pol roka. V posledných týždňoch sa situácia obrancov zhoršuje a mestu hrozí obkľúčenie. Jediná zásobovacia trasa teraz do mesta s predvojnovou populáciou vyše 70 000 ľudí vedie od západu.

Zelenskyj tiež uviedol, že Rusko bude pokračovať v ofenzíve na východe Ukrajiny. Ukrajinské sily podľa neho budú schopné vydržať dovtedy, kým nedorazia viac západných zbraní.

Podľa serveru RBK-Ukrajina pri tej príležitosti vyzval Ukrajincov, aby nepoľavovali vo svojom odhodlaní čeliť okupantom. „Myslím si, že na začiatku našej vojny bol duch silnejší. Všetci sme boli vo vojne. V mestách, kde nebola okupácia, sme mali pocit, že sme všetci vo vojne. Teraz vidím, že v niektorých mestách sú v pokoji. Myslím si, že je to únava,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinci by sa podľa neho nemali venovať malichernostiam, ale usilovať o víťazstvo v boji.

Estónska vojenská rozviedka v piatok uviedla, že ukrajinská armáda sa v najbližších týždňoch či dňoch pravdepodobne z Bachmutu stiahne, aby zbytočne neplytvala prostriedkami. Podľa Tallinnu sa vďaka úpornej ukrajinskej obrane podarilo vytvoriť nové obranné línie pred mestami Slovjansk a Kramatorsk.

Za kľúčové pre odvrátenie ruských útokov na juhu a východe Ukrajiny označil v piatok minister obrany Oleksij Reznikov dodávky delostreleckej munície kalibru NATO 155 milimetrov. Západné tanky, ktorých dodávky boli Kyjevu prisľúbené minulý mesiac, podľa neho budú predstavovať „železnú päsť“ pri chystanej protiofenzíve, ktorá bude mať za cieľ prelomiť ruské obranné línie.

© Autorské práva vyhradené

606 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine