Zelenskyj 'očisťuje' krajinu od proruských vplyvov, odobral občianstvo expolitikom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odobral občianstvo viacerým bývalým vplyvným politikom. Ide o ďalší z krokov ukrajinského vodcu v snahe "očistiť" krajinu od proruských vplyvov, napísala agentúra Reuters.

05.02.2023 08:29
Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj.
debata (79)

„Dnes som podpísal príslušné dokumenty, aby som urobil ďalší krok k ochrane a očisteniu nášho štátu od tých na strane agresora,“ povedal Zelenskyj počas svojho pravidelného večerného videoprejavu. Ukrajinský prezident nikoho nemenoval, uviedol však, že dané osoby majú aj ruské občianstvo.

Podľa ukrajinských štátnych médií je na zozname viacero vysokopostavených politikov blízkych bývalému proruskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý bol pri moci v rokoch 2010 až 2014. Ide napríklad o bývalého ministra školstva Dmytra Tabačnyka, bývalého podpredsedu vlády a niekdajšiu „šedú eminenciu“ Janukovyčovho režimu Andrija Kljujeva či bývalého ministra vnútra Vitalija Zacharčenka, napísal server RBK-Ukrajina.

Kyjev už odobral ukrajinské občianstvo mnohým ľuďom a od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani na konci februára uvalil sankcie na stovky ruských a bieloruských jednotlivcov i firiem.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj