Lesné požiare v Čile si vyžiadali už najmenej 23 mŕtvych a takmer tisíc zranených

Najmenej 23 ľudí prišlo o život a ďalších takmer tisíc utrpelo zranenia v dôsledku lesných požiarov, ktoré postihli Čile počas vlny horúčav. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa správy čilských úradov.

05.02.2023 11:52
Lesné požiare / Čile / Foto: ,
Požiarnici sa snažia uhasiť oheň neďaleko mesta Nacimiento, 4. februára 2023
debata

„Chceme vyjadriť zármutok nad úmrtím 23 ľudí,“ uviedol v noci zo soboty na nedeľu námestník čilského ministra vnútra Manuel Monsalve, podľa ktorého utrpelo zranenia ďalších minimálne 979 ľudí a ďalšie osoby sú nezvestné.

Podľa Monsalveho je v Čile momentálne aktívnych 232 požiarov lesných porastov, pričom len v priebehu soboty vypuklo 16 nových. Mnohé z nich sa stále nedarí dostať pod kontrolu.

Najhoršia situácia je v regiónoch Ňuble, Biobío a Araucania, v ktorých prezident Gabriel Boric vyhlásil stav prírodnej katastrofy, ktorý umožňuje nasadenie armády na hasenie požiarov. Vlna horúčav dosahujúcich až 40 stupňov Celzia bude v najbližších dňoch pokračovať, čo by v kombinácii so silným vetrom mohlo boj s lesnými požiarmi ešte viac skomplikovať.

Prezident Boric pre túto krízovú situáciu prerušil dovolenku v Patagónii a odcestoval do regiónu Biobío, aby koordinoval hasenie požiarov a pomoc postihnutým obyvateľom. Pomoc pri likvidácií plameňov a dodávky potrebného vybavenia už Čile ponúkli Argentína, Brazília, Uruguaj, Mexiko či Španielsko.

Čilské úrady vyjadrili presvedčenie, že súčasnú katastrofálnu situáciu spôsobila klimatická zmena, v dôsledku ktorej sa Čile stáva jednou z krajín sveta najviac ohrozených lesnými požiarmi.

Plamene zničili už najmenej 88 domov a v núdzových útulkoch sa nachádza už viac než 1 400 ľudí. Požiare už celkovo zasiahli porasty na ploche 47.000 hektárov. Na ich hasení sa podieľa približne 2 300 hasičov a 75 lietadiel alebo vrtuľníkov. Najmenej traja požiarnici už prišli o život a ďalších osem utrpelo zranenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #lesné požiare