Blaszczak: Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe

Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe, vyhlásil v pondelok minister obrany Mariusz Blaszczak v rozhovore pre poľské médiá.

06.02.2023 14:16 , aktualizované: 16:48
Poľská armáda / Poľskí vojaci / Poľský vojak / Foto:
debata (312)

Poľsko plánuje podľa Blaszczaka zvýšiť počet vojakov v armáde na najmenej 300-tisíc a bude ich podporovať územná obrana zložená z 50-tisíc ľudí. Armáda bude vybavená modernými bojovými systémami a zbraňami vrátane 366 amerických tankov Abrams a tisíc juhokórejských tankov K2.

Video
Čo dokáže Abrams?: Americké supertanky idú do Poľska

„Bude to najsilnejšia pozemná sila v Európe. Dobre riadená a vybavená modernými zbraňami, aktívna sila NATO… , ktorá bude spolupracovať so silnými americkými jednotkami nasadenými v Poľsku,“ uviedol Blaszczak v rozhovore pre poľský týždenník Sieci (Siete).

USA Poľsko armáda lietadlo vojaci ukrajina Čítajte viac Poľsko chce mať špičkové zbrane. Získa drony Bayraktar a systémy Patriot

Podľa poľského ministra obrany armádu v súčasnosti tvorí približne 164-tisíc vojakov, pričom vlani ju posilnilo rekordných 13 745 ľudí. Je to najviac od zrušenia brannej povinnosti v roku 2008, uviedol Blaszczak.

Minister dodal, že v dôsledku vojny Ruska na Ukrajine Poľsko musí zmodernizovať svoju obranu. Ak Rusko na Ukrajine uspeje, tak sa pravdepodobne bude snažiť napadnúť iné krajiny.

Poľská armáda preto musí byť schopná „odstrašiť každého potencionálneho agresora, aby ani kúsok poľskej zeme nebol okupovaný,“ uviedol Blaszczak. „Ak nebudeme schopní sa brániť, nik nám nepríde vo veľkom na pomoc,“ dodal šéf poľského rezortu obrany.

HIMARS Čítajte viac Brutálna tanková sila, 520 Himarsov. Poliaci budujú armádu, aká nemá v Európe obdobu

Patrioty vo Varšave

Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila v pondelok do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Na letisku vo varšavskej časti Bemowo boli spozorované najmenej tri odpaľovacie zariadenia rakiet zem-vzduch.

Blaszczak v nedeľu na sociálnej sieti napísal, že presun batérií systému Patriot z leteckej základne v Sochaczewe do Varšavy je „dôležitým prvkom výcviku“ 3. varšavskej brigády protivzdušnej obrany.

Poľsko sa rozhodlo modernizovať svoju armádu pre bezpečnostné obavy, ktoré vzrástli vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zbrane za miliardy dolárov nakúpila Varšava v uplynulom období od USA a Južnej Kórey.

Poľsko dostalo batérie systému Patriot aj od Nemecka na posilnenie obrany na východných hraniciach po tom, ako vlani v novembri zasiahla zatúlaná raketa poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí.

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #armáda #Európa #Mariusz Blaszczak