Moje deti tam zmrznú. Ľudia prehľadávajú trosky, pátrajú po preživších

Záchranárske tímy i bežní ľudia pátrajú v neprajnom počasí v troskách tisícov domov po preživších i obetiach ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok nad ránom zasiahlo oblasť hranice medzi Tureckom a Sýriou. O život prišlo vyše 1 900 ľudí, zranených sú tisíce. A bilancia mŕtvych rastie s tým, ako záchranári pod kusmi betónu a železnými konštrukciami nachádzajú ďalších zavalených.

06.02.2023 15:04
Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Foto: ,
Ľudia a záchranári vynášajú preživšiu osobu, ktorú vytiahli z trosiek budovy po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana v pondelok 6. februára 2023.
debata (2)

Na oboch stranách hranice otrasy, ktoré dosiahli silu 7,8 stupňa, vytrhli ľudí zo spánku. Prišli ešte pred brieždením počas chladnej noci, keď pršalo a snežilo. V najbližších dňoch sa má ešte ochladiť, v Gaziantepe má byť v utorok mínus šesť stupňov, čo pátracie operácie skomplikuje.

„Za 40 rokov, čo som na svete, si nič také nepamätám,“ povedal agentúre Erdem z Gaziantepu. Uviedol, že ľudia bežali do áut a snažili sa ísť na otvorené priestranstvá. V tomto meste zemetrasenie poškodilo historickú pevnosť, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Zrútili sa aj časti mešity zo 17. storočia, ktorá stojí vedľa pevnosti.

„Hojdali sme sa ako v kolíske,“ opísala zemetrasenie istá žena v Diyarbakire. „Bolo nás doma deväť, dvaja moji synovia sú stále v suti, čakám na nich,“ povedala v sanitke neďaleko hromady, ktorá ostala zo sedemposchodového bytového domu. Mala zlomenú ruku a rany na tvári.

Taktiež v Diyarbakire pri troskách 12-poschodového domu nariekala v kurdčine istá stará žena a čakala, že sa dozvie, čo sa stalo s jej švagrinou, neterami a synovcami. „Boli na prízemí, spali. Neviem, či sa k nim niekto dostane. A je taká zima, moje deti v troskách zmrznú,“ plakala. Nádej v nej na chvíľu ožila, keď dav začal jasať a tlieskať a záchranári sa k niekomu dostali. Jej príbuzní to síce neboli, ale aj tak bola rada, že sa niekoho treba podarilo zachrániť. Avšak akonáhle sa ukázalo, že nájdení ľudia sú mŕtvi, rozhostilo sa v dave ticho, uvádza britská BBC.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

Stovky záchranárov i dobrovoľníkov v Diyarbakire vytvorili ľudskú reťaz pri hromade trosiek a podávali si úlomky betónu a zdemolované vybavenie domácností, zatiaľ čo neďaleko nich bagre odpratávali kusy stavebného materiálu. Ľudí vyslobodených zo sutín záchranári opatrne pútali na nosidlá a odnášali na ulicu, kde ich nakladali do sanitiek.

Ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú video zo Şanliurfy, ktoré zachytáva moment, keď sa zrútil šesťposchodový dom. Študent žurnalistiky z tureckej Adany vypovedal, že pri mieste, kde býva, sa zrútili tri budovy. Vypovedal tiež, ako pod troskami počul človeka, ktorý hovoril, že „už mu dochádzajú sily“, zatiaľ čo sa k nemu snažili dostať záchranári.

Pre tých, ktorí prišli o domov, sa otvorili mešity ako dočasné útočisko, kde sa v teplotách blízko bodu mrazu môžu zohriať. Turecká armáda zriadila letecký koridor pre dopravu pátracích a záchranných tímov.

„Keďže odpratávanie trosiek mnohých budov v oblasti zemetrasenia pokračuje, nevieme, ako vysoko počet mŕtvych a zranených stúpne,“ povedal prezident Erdogan.

Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Čítajte viac Apokalypsa po najhoršom zemetrasení dekády: 3823 mŕtvych a tisíce zranených v Turecku a Sýrii

V Sýrii, zdevastovanej takmer dvanásť rokov trvajúcou občianskou vojnou, zemetrasenie postihlo aj oblasti ovládané opozičnými silami. V týchto regiónoch často v núdzových podmienkach, napríklad v domoch zničených pri bombardovaní, žijú štyri milióny ľudí, ktorých konflikt vyhnal z domova. Aj za normálneho stavu je tam zle dostupná zdravotná starostlivosť a teraz záchranári hovoria, že nemocnice praskajú vo švíkoch. Iné nemocnice, vrátane pôrodnice, bolo treba vypratať. Ráid Sálih, šéf organizácie Biele prilby, ktorá pomáha v oblastiach ovládaných opozíciou, povedal, že na niektorých miestach sa zrútili celé štvrte.

Pre provinciu Idlib, kde sa udržiava odpor proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a na ktorú útočí vládne aj ruské letectvo, zemetrasenie znamená ďalšie utrpenie, píše agentúra AP. Toto územie je závislé od prísunu pomoci z neďalekého Turecka vrátane jedla alebo liekov. Opozičná Sýrska civilná obrana situáciu opísala ako katastrofálnu. Muž menom Usáma Abdal Hamíd, ktorý so zraneniami skončil v nemocnici v Idlibe, vypovedal, že väčšina jeho susedov zomrela. Štvorposchodová budova, v ktorej býval, sa zrútila, keď s manželkou a tromi deťmi utekali k východu. Spadli na ne drevené dvere, ktoré zafungovali ako štít. „Znovu som sa, vďakabohu, narodil,“ uviedol.

V severosýrskom meste Azáz, ovládanom povstalcami, záchranár zo zničenej budovy vyniesol malé dieťa, ale inde spod trosiek, ktoré zdvihol žeriav, odnášali telo mŕtveho človeka zabalené v prestieradle.

V Damasku sa otriasali budovy a mnoho ľudí vyšlo v strachu do ulíc. V meste Halab (Aleppo), zničenom v občianskej vojne, zástupcovia zdravotníckych úradov uviedli, že zranení prichádzajú vo vlnách. Sýrska štátna televízia vysielala zábery záchranárov pátrajúcich po zavalených ľuďoch v hustom daždi.

Taktiež obyvatelia libanonského Bejrútu a Tripolisu vybiehali do ulíc, pretože mali strach, že sa na nich zrútia ich domy. Otrasy bolo cítiť aj na Cypre a v ďalších krajinách v tejto časti Stredozemia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii